Nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony
- Dátum: 2023.12.25., 17:49
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ételek, étkezés, főzés, ital, karácsony, szénhidrát, túlevés
A karácsony rengeteg magyarnál jelenti a mértéktelen evést és ivást, a túlzott alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Talán nem véletlen, hogy sokan az új esztendőt általában valamilyen fogyókúrával kezdik. Pedig, némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy a karácsony a hízásról szóljon. Itt van pár tipp, amelyekkel egészségesebben vészelhetjük át az ünnepeket.
Sokan elfogadott, megmásíthatatlan tényként kezelik, hogy a tél, azon belül is elsősorban a karácsony és az újévi ünnepek a mértéktelen evésről és ivásról, valamint a mozgás teljes hiányáról szólnak. Sokan próbálják az egész éves hajtást úgy kipihenni, hogy napokon keresztül, lényegében semmivel nem törődve halmozzák az élvezeteket. Ennek csúcspontja, amikor a karácsonyi készülődés után december 24-én elengedjük a gyeplőt, a megnövekedett fogyasztás ilyenkor gyakran egészen újévig kitart.
1. Ne éheztessük magunkat a karácsonyi vacsora előtt
Hajlamosak vagyunk szenteste napján azt csinálni, hogy egész nap nem eszünk semmit, mert akkor a nap végén jobban fog esni a nagy, közös karácsonyi vacsora. Az, aki azt gondolja, hogy a koplalással „helyet csinál” az ételeknek és az egész ünnep így majd kevésbé lesz megterhelő az emésztőrendszerünk számára, az hatalmasat téved. A legjobbat akkor tehetjük, ha egész nap több alkalommal, kis adagokat eszünk, akkor is lehetőleg egészséges ételeket. Így gondoskodhatunk a megfelelő vércukor- és energiaszintünkről.
2. Együnk, mielőtt vendégségbe megyünk
A bővebb család ritkábban ül össze, ilyenkor pedig rendszerint enni és inni is kell, de erre is rá lehet készülni, méghozzá úgy, hogy a vendégség előtt rendesen eszünk és iszunk. Ha nem korgó gyomorral indulunk el otthonról, akkor kisebb eséllyel tömjük degeszre magunkat a rokonoknál.
3. Csússzon le a saláta és a zöldség is
A magyar karácsonyi menü általában viszonylag kevés zöldségből áll, már ha a cukorban és a majonézben úszó, különféle neveken futó salátáktól eltekintünk. A hagyományokkal kissé szakítva, a főétkezések között érdemes kifejezetten könnyű, egészséges ételeket enni. Lehetőleg kerüljük a burgonyát és az extra szénhidrátokat, valamint a kalóriadús ételeket is jó lenne hanyagolni. A nehéz ünnepi kaják közötti étkezéseknek nem az élvezetek halmozásáról kellene szólniuk, hanem a regenerálódásról.
4. Üljünk távolabb a bőség kosarától
Egy meglehetősen gyakorlatias tanács, ami elsőre furának tűnhet, pedig működik. Ha egy olyan buliba vagy összejövetelre megyünk, ahol van étel és alkohol is, akkor próbáljunk meg úgy helyet foglalni, hogy a lehető legtávolabb legyünk az ételektől. Beszélgetés közben jól esik falatozni, sokan egy ilyen alkalommal legalább egy vacsorányi ételt is magukhoz vesznek.
Ha távolabb vagyunk az ételektől, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy felálljunk értük. Így könnyedén el lehet kerülni azt, hogy fölöslegesen, lényegében unalomból együk tele magunkat.
Napközbeni szundikálás a munkahelyen
Mit nyerhetnek a hivatalos szieszta bevezetésével a vállalatok, és hogyan érdemes alkalmazniuk a HR-eseknek? A munkahelyi alvás koncepciója jelentős fejlődésen ment keresztül az elmúlt években, világszerte számos cég alkalmazza a mentális jólét érdekében, a Google, a Nike, a Procter & Gamble és a Facebook főhadiszállásain például már évek óta vannak alvókabinok. Jelen helyzetben nem arról van szó, hogy átaludja a fél csapat az éjszakai műszak egyharmadát, hanem hogy hivatalosan is pihenhet az alkalmazott munkaidőben.
Karácsony hitelből
Egy friss reprezentatív felmérés szerint a magyarok átlagosan 102 ezer forintot szánnak a karácsonyi kiadásokra, ebből 46 ezer forintot költenek ajándékokra. Háromból két ember állít karácsonyfát, amelyre közel 14 ezer forintot fordítanak – olvasom a netes összefoglalókat.
Becézgetések egy munkahelyen
Hogyan működik a becenevek használata a munkahelyen? A becézés alatt jelen helyzetben nem a keresztnév rövidítését értik (például Benedek helyett Beni), hanem olyan nevek használatát, ami újfajta identitást ad az adott személynek. Mint például a Főni, a Mester, a kobra vagy más opciók a populáris kultúrából.
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Álláskeresés: hogyan kezdjünk neki?
Az álláskeresés nem könnyű feladat és sok esetben hosszas folyamat, amibe legtöbbször sok időt és energiát kell fektetni, de ha felkészülten állunk neki a folyamatnak könnyebben és gyorsabban találjuk meg a megfelelő munkát. Hol érdemes elkezdeni az álláskeresést?