Nehéz elhinni, de idén másmilyen is lehet a karácsony
- Dátum: 2023.12.25., 17:49
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- ételek, étkezés, főzés, ital, karácsony, szénhidrát, túlevés
A karácsony rengeteg magyarnál jelenti a mértéktelen evést és ivást, a túlzott alkoholfogyasztásról nem is beszélve. Talán nem véletlen, hogy sokan az új esztendőt általában valamilyen fogyókúrával kezdik. Pedig, némi odafigyeléssel elkerülhető, hogy a karácsony a hízásról szóljon. Itt van pár tipp, amelyekkel egészségesebben vészelhetjük át az ünnepeket.
Sokan elfogadott, megmásíthatatlan tényként kezelik, hogy a tél, azon belül is elsősorban a karácsony és az újévi ünnepek a mértéktelen evésről és ivásról, valamint a mozgás teljes hiányáról szólnak. Sokan próbálják az egész éves hajtást úgy kipihenni, hogy napokon keresztül, lényegében semmivel nem törődve halmozzák az élvezeteket. Ennek csúcspontja, amikor a karácsonyi készülődés után december 24-én elengedjük a gyeplőt, a megnövekedett fogyasztás ilyenkor gyakran egészen újévig kitart.
1. Ne éheztessük magunkat a karácsonyi vacsora előtt
Hajlamosak vagyunk szenteste napján azt csinálni, hogy egész nap nem eszünk semmit, mert akkor a nap végén jobban fog esni a nagy, közös karácsonyi vacsora. Az, aki azt gondolja, hogy a koplalással „helyet csinál” az ételeknek és az egész ünnep így majd kevésbé lesz megterhelő az emésztőrendszerünk számára, az hatalmasat téved. A legjobbat akkor tehetjük, ha egész nap több alkalommal, kis adagokat eszünk, akkor is lehetőleg egészséges ételeket. Így gondoskodhatunk a megfelelő vércukor- és energiaszintünkről.
2. Együnk, mielőtt vendégségbe megyünk
A bővebb család ritkábban ül össze, ilyenkor pedig rendszerint enni és inni is kell, de erre is rá lehet készülni, méghozzá úgy, hogy a vendégség előtt rendesen eszünk és iszunk. Ha nem korgó gyomorral indulunk el otthonról, akkor kisebb eséllyel tömjük degeszre magunkat a rokonoknál.
3. Csússzon le a saláta és a zöldség is
A magyar karácsonyi menü általában viszonylag kevés zöldségből áll, már ha a cukorban és a majonézben úszó, különféle neveken futó salátáktól eltekintünk. A hagyományokkal kissé szakítva, a főétkezések között érdemes kifejezetten könnyű, egészséges ételeket enni. Lehetőleg kerüljük a burgonyát és az extra szénhidrátokat, valamint a kalóriadús ételeket is jó lenne hanyagolni. A nehéz ünnepi kaják közötti étkezéseknek nem az élvezetek halmozásáról kellene szólniuk, hanem a regenerálódásról.
4. Üljünk távolabb a bőség kosarától
Egy meglehetősen gyakorlatias tanács, ami elsőre furának tűnhet, pedig működik. Ha egy olyan buliba vagy összejövetelre megyünk, ahol van étel és alkohol is, akkor próbáljunk meg úgy helyet foglalni, hogy a lehető legtávolabb legyünk az ételektől. Beszélgetés közben jól esik falatozni, sokan egy ilyen alkalommal legalább egy vacsorányi ételt is magukhoz vesznek.
Ha távolabb vagyunk az ételektől, nehezebben vesszük rá magunkat, hogy felálljunk értük. Így könnyedén el lehet kerülni azt, hogy fölöslegesen, lényegében unalomból együk tele magunkat.
A lovasterápia jótékony hatásai

A lovasterápia, hippoterápia és a kapcsolódó állatsegített terápia egyre nagyobb figyelmet kap világszerte, ugyanakkor hazánkban még kevéssé ismert és hozzáférhető módszer. Pedig ezek az eljárások nemcsak érzelmi és pedagógiai előnyökkel járnak, hanem mozgásterápiás hatásuk is jelentős.
Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.
Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.
Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.
Mikortól számít valaki alkoholistának?

Az alkoholfogyasztás társadalmilag elfogadott része sok kultúrának – egy pohár bor vacsora mellé, sör a barátokkal, pezsgő ünnepléskor. De mikortól válik ez a szokás problémává? Mikortól számít valaki alkoholistának?