Menü

Az alkohol elvonás tünetein túli veszélyek

Még egy alkalmi ivó is tapasztalhatja az alkoholelvonás tüneteit néhány ital elfogyasztása után, de különösen az első négy napban ezek a tünetek intenzíven jelentkezhetnek.

Ezek a tünetek súlyosbodhatnak attól függően, hogy egy személy mennyi alkoholt fogyaszt, és mennyi ideig iszik ilyen mértékben. Azokban az esetekben, amikor egy személy fizikailag alkoholfüggővé vált, az elvonási tünetek - különösen az első négy nap során - életveszélyesek lehetnek, ha nem felügyeli őket egy képzett egészségügyi szakember.

Az alkoholfüggőség – más néven alkoholfogyasztási zavar, alkoholizmus és alkoholfüggőség – egyedülálló a függőségek között, és különösen veszélyes lehet.

1. Az alkohol legális és társadalmilag elfogadható

Mivel az alkohol fogyasztása legális és társadalmilag elfogadható, gyorsan kialakulhat a testi és lelki függőség. Az emberek nagy mennyiségben isznak a szokásos társadalmi szerepvállalásaik során. Mivel az alkohol társadalmilag elfogadható, az emberek nem tartják problémásnak az ivást.

Ha a függőséget okozó szer illegális, akkor kezdettől fogva egyértelmű, hogy probléma van. Az utcai drogok beszerzésének titkossága és nyilvánvaló veszélye kezdettől fogva arra utal, hogy az illető „tűzzel játszik”.

Ezzel szemben egy személyben súlyos alkoholfogyasztási szokások alakulhatnak ki, mielőtt barátai, családtagjai, kollégái – vagy akár saját maguk – észrevennék. Függőségüket hosszú ideig elrejthetik a „súlyos ivás” leple alatt. Ez az, ami az alkoholt alattomosan veszélyessé teszi.

2. Az alkohol sokféle betegséghez járul hozzá

Az alkoholfogyasztási zavar számos testi betegséghez, mentális zavarhoz és érzelmi zavarhoz vezethet, beleértve:

Májzsugorodás

Wernicke-Korsakoff szindróma (nedves agy)

Szív problémák

Emésztési problémák

Depresszió

Szorongás

Emlékezet kiesés

Interperszonális problémák

Alvászavarok

3. Az alkoholelvonási tünetek végzetesek lehetnek

Egy másik ok, amiért az alkoholfüggőség olyan veszélyes, hogy az alkohol elvonási tünetei végzetesek lehetnek. Emiatt erősen ajánlott az alkoholméregtelenítés professzionális támogatása, különösen azok számára, akik tartós alkoholfüggőségben szenvednek.

Nincs pontos idővonal az alkoholelvonáshoz, mert minden ember más. A méregtelenítésen áteső személyek egyedi körülményei befolyásolják, hogy mennyi ideig tart, és milyen elvonási tüneteket tapasztalnak.

Az alkoholelvonási idővonalat befolyásoló tényezők

Az egyének több tényezőtől függően eltérően tapasztalhatják meg az alkoholelvonást, például:

Nemük, súlyuk és életkoruk

Alkoholfogyasztásuk időtartama

Alkoholfogyasztásuk súlyossága

Általános mentális és fizikai egészségük

Az alkoholfogyasztás idővonalának áttekintése

Mint fentebb említettük, a pontos időzítés több egyéni tényezőtől függ. De általában egy alkoholméregtelenítésen áteső személy számíthat néhány dologra.

Súlyos okai is lehetnek a lábszárviszketésnek

A bőrszárazság a viszketés egyik leggyakoribb oka, amellyel többek között az a probléma, hogy bár a vakarás időlegesen enyhíti a tünetet, könnyen gyulladást eredményezhet, ami tovább súlyosbítja a helyzetet. Idősebb korban a bőr elvékonyodik, kevesebb nedvességet köt meg, ami hamarabb kiszáradáshoz, viszketéshez vezet.

Tornázzunk le az arcunkról pár évet!

Ha szeretnénk, hogy sokáig vékony és fiatalos maradjon az arcunk, akkor a kedvenc hidratáló krémünk mellé kipróbálhatjuk az arcjógát, mely segít, hogy a bőr fiatalos és feszes maradjon.

Miért ébredünk fel éjszaka közepén?

A gyakori éjszakai felébredés rendkívül kellemetlen dolog. Nem tudjuk magunkat kipihenni, gyengül az immunrendszerünk, az anyagcserénk, a koncentrációs képességünk. Az állandó kimerültség miatt csökkenhet a munkahelyi teljesítményünk, illetve védtelenebbé válunk a bakteriális vagy vírusos fertőzések ellen. Extrém példa, de a súlyos alvásmegvonás halállal is járhat.

Miért zsibbad éjjel a lábam?

A kéz-, lábzsibbadás lehetséges okait kutatjuk, mely sajnos egyre gyakoribb panasz, s általában éjszakánként jelentkezik.

Mèhviasz jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomiak is használták rendszeresen eme csodaszert, a méhviaszt. Nem kell mondanom, hogy a fáraók mumifikálásához ez volt az egyik alappillér, hiszen a bevont testeket ezzel lehetett akár több 1000 évig úgy tartósítani, hogy az ne bomoljon le 100%-ban. Használták még továbbá a koporsók légmentes lezárásához is, hiszen, amit egyszer bekentek vele azon a több 1000 év nem igazán fogott.