Menü

Futás kutyával

Egy kutya lefutotta a félmaraton, pedig csak pisilni engedték ki, olvastam a minap egy nem mindennapi cikkben. Félmaratont futókhoz csatlakozott a kutyus, aki becsülettel végig is futotta a távot Kanadában, ráadásul nem is akármilyen helyezést ért el: sikerült az első 10 között beérni, és az előkelő 7. helyen teljesítette a távot. Mire kell figyelni, ha kutyussal futunk, erről kérdeztem egyik kutyás futó - sőt, mi több - kutyussal versenyző barátnőmet.

Elvinni a kutyát magunkkal futni, azért is remek ötlet, mert egészséges, mert biztonságos, mert növeli az együtt eltöltött időt, s bár a kutyás futás nem is olyan egyszerű, mint amilyennek elsőre tűnik, azért megéri elkezdeni és kipróbálni ezt a mozgásfajtát, máris elmondjuk miért és hogyan.

Mindenekelőtt, vizsgáltassuk ki a kutyát, hiszen az első és legfontosabb dolog, mielőtt egyáltalán futni vinnénk az állatot, az orvosi felülvizsgálat, hogy megbizonyosodjunk róla, nincs semmilyen problémája a házikedvencünknek, ami gondot okozna a futás során.

A túlzott fizikai aktivitás során előjöhetnek rejtett egészségügyi problémák, ezért erről orvossal konzultálni kell.

Vegyük figyelembe, hány éves a kutyánk. Ha még kis kölyökkutyáról van szó, korai még a futás, amivel tanácsos megvárni az 1-2 éves kort. A túl idős négylábúaknak szintén nem minden esetben tesz jót a futás.

Vegyük figyelembe a kutya fajtáját. Néhány fajta egyszerűen tökéletes választás a sporthoz, ám van jó néhány olyan kutyafaj, akikkel nem ajánlatos túl intenzív testmozgást végezni és erre nem is alkalmasak.

Ha kutyát választunk és sportolni kívánunk vele, akkor ennek az életmódnak megfelelő fajtában gondolkodjunk.

A Boxerek, a Border Collie-k, Weimari vizslák, illetve a Rövidszőrű német vizslák remek futók, egy kis tacsival már nem biztos, hogy szeretném róni a kilométereket, ahogy az uszkár sem erre való.

Szánjunk időt a bemelegítésre. Nem csak nekünk, de a kutyánknak is szüksége van arra, hogy edzés előtt bemelegedjen. Ezzel elkerülhető egy csomó sérülés.

Figyeljük a fáradtságra utaló jeleket: a tekintetét, a légzését, a faroktartását és a testtartását! Ha magatartása megváltozik, farka lekonyul, légzése felgyorsul és hangosabbá válik, akkor ezek a jelei a kemény testi erőfeszítésnek.

Teszteljük a mancsait a különféle időjárási körülményekben! Nézzük meg minden futás előtt és után a mancsait! A felforrósodott aszfalt nagy károkat okozhat.

Vigyázzunk a tápláló étkezésre! A megfelelő táplálkozás biztosítása elengedhetetlen, különösen, ha kutyusa sportoló. Ezeknek az állatoknak szükségük van az egészséges, tápanyagban gazdag étkezésre és sokkal több proteinre és antioxidánsra.

A testmozgás minden háziállat számára fontos, hogy fitt és egészséges maradjon és segíthet abban, hogy kutyánkkal még szorosabbá váljon a kapcsolatunk.

Nyári fitnesz tippek

Nyáron sem késő belekezdeni valamilyen testmozgásba. Néhány egyszerűbb ötletet és tippet szeretnék bemutatni a nyári sportolással kapcsolatban. Mire érdemes odafigyelni, és hogyan tudjuk motiválni magunkat arra, hogy még egy meleg napon is kimozduljunk valahová.

Iskolai bullying – milyen jelek utalnak rá?

Mit jelent a bullying kifejezés? A megfélemlítés (angol szóval bullying) többek között terrorizálást, zsarnokoskodást, erőszakoskodást, kegyetlenkedést, megalázást, kiközösítést és zaklatást jelent. Olyan ismétlődő viselkedés, amellyel egy csoport vagy egy személy egy másik csoport vagy személy feletti hatalmát igyekszik kialakítani – írja a wikipedia.

Hogyan küzdjük le a vizsgadrukkot?

Mindenki átélte már, senkinek sem ismeretlen a vizsgadrukk érzése: az izgalom, a gombóc a torokban, a gyomorpanasz, az izzadó tenyér, a remegés, az izgulás. Ezzel az állapottal előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során, a vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hogyan győzhető le a vizsgadrukk?

Nemrég volt az érettségi, most következik az egyetemi vizsgaidőszak: kemény időszak a diákoknak, bármivel is küzdjenek jelenleg. Adódik a kérdés, hogy milyen tüneteket okozhat a szorongás, az izgalom, és mit tehetünk ellene? A vizsgadrukk voltaképpen nem más, mint szervezetünk stresszreakciója, amely azonban leküzdhető. Megszüntetni nem lehet, de csökkenteni igen.

A soványság internetes kultusza

Az utóbbi időben szerintem mindenki megfigyelte, hogy tombol a diétaláz a különböző közösségi média platformokon, és nem is csak a hírességek miatt. Ki ne ismerné a folyamatos “előtte-utána” fotókat, vagy a “transformation” videókat. Az úgynevezett body positivity kampány a mai közösségi médiában átcsap egy folyamatos fogyás kampányba, és a soványság kultusza alakul ki az emberek körében.