Menü

Pizza kisokos: ismerd meg a pizzák különböző fajtáit

Élsz-halsz a pizzáért, legszívesebben minden nap rendelnél belőle? Úgy érezhetjük, hogy már minden példányt is kóstoltunk a világon, de legalább a városban, ahol élünk. Holott egyáltalán nem biztos, hogy így van. Az alábbi cikkben azt nézzük meg, hogy milyen típusai léteznek a különböző pizzatésztáknak szerte a világon.

A legismertebb kétségkívül a nápolyi verzió, melyet már a világörökség részévé is nyilvánítottak. Ennek jellemzője, hogy nagyon vékony a tésztája, valamint egy speciális kemencében sül, tűzforrón, mindössze néhány perc alatt. Az igazi nápolyi pizza sajátossága, hogy kevés, ámde minőségi összetevőkből áll. Ebben az esetben ritkán találsz telepakolt fajtát, az ananász és a ketchup pedig egyenesen szentségtörés. A legtöbb helyen ezzel a típussal találkozhatunk, nevezhetjük ezt a tésztát toszkánnak is, ami a legtöbb helyen mediterrán fűszerezésű, de attól még követi a hagyományos mintát. A feltétek ezerfélék lehetnek, paradicsomos alappal vagy éppen fokhagymával, zöldfűszeres alappal is finom.

A New Yorker

Nagyon ismert változat a New York-i pizza. Ez jellegzetes vastag, ropogós és felhajtott széllel bír, belül azonban vékony tésztájú, melyet könnyen félbe is lehet hajtani. Jellemzően nagy szeletekben tálalják, amelyeket harapni kell a felnegyedelés és az összehajtogatás után. Hagyományos feltét pedig a paradicsomszósz és a mozzarella, valamint gyakrabban találni sonkát rávalóként, mintsem kolbászt vagy szalámit. A hagyomány szerint a tészta csak a kéregnél ropogós, mégis puha és vékony.

A Chicagói pite pizza

A három nagy pizza „iskola” tagja még a chicagói is, melyet érthető okból a New York-ival szoktak párhuzamba állítani. Amerikában gyakorlatilag hitvallás, hogy melyik oldalra állsz, melyiket kedveled jobban a New York-i vagy a chicagói stílust. Utóbbi változat távol áll a magyar ízléstől, hiszen gyakorlatilag jobban hasonlít a pitére, mint egy pizzára és rendkívül vastag tésztával készül. Ugyanakkor maga a lap könnyed és vékony, a vastagságot a magas falú serpenyő adja, amiben hagyomány szerint készül, ez az úgynevezett „deep dish”. Ebben az esetben a tészta gyakorlatilag maga a tálka, amibe helyezik a feltéteket, fordított sorrendben, tehát itt alulra kerül a sajt, majd a hús, a zöldségek és a tetejére általában paradicsomos szósz.

Alváltozati stílusok

A fent említett három ízvilág a leghíresebb, de természetesen más fajták is léteznek. Ilyen például a szicíliai, melyet körcikkek helyett négyzetekre vágnak és vastag, párnaszerű alap jellemzi. Nem maradhat le róla a paradicsomszósz, a hagyma, valamint a szardella sem és inkább lepénynek érződik a tészta. Valamint ez tipikusan az az étel, amelyet klasszikus stílus helyett tejfölös, akár darált húsos alappal készítenek itthon, a feltétek pedig nagyon gazdagok.

Létezik görög pizza is, bár kevésbé ismert, mint olasz vagy amerikai társai, mégis megvan a maga karakteres stílusa. Ennek a változatnak sokkal olajosabb a tésztája: gyakran olívaolajjal gazdagon átitatott, enyhén ropogós szélű, mégis puha és levegős belsővel rendelkezik. A görög pizzát hagyományosan nem tégla kemencében sütik, hanem olajjal kikent, sekély peremű fémtálcákon, ami egyedi, enyhén ropogós alapot eredményez. A feltétek is a mediterrán ízvilágot tükrözik: a paradicsomszósz gyakran fűszeresebb, savanykásabb és nem ritka, hogy bőven elnyomja a sajtot – ami kevesebb is, mint az amerikai változatokban. A mozzarella helyett gyakran használnak fetát, amely karakteres, sós ízt ad a pizzának. További gyakori toppingok a lila hagyma, az olívabogyó, a friss paradicsomkarikák, a spenót, az articsóka és néha a sült paprika is – mindezek együtt egy könnyed, mégis gazdag, aromás pizzát alkotnak. Gyakran friss oregánóval vagy szárított fűszerekkel szórják meg tálalás előtt, és nem ritka, hogy egy kis citromlé vagy extra olívaolaj is kerül a tetejére.

A tengerentúli stílus

A tradícióknak mond ellent a kaliforniai pizza, mely a szokatlan feltétekről ismert. Ezt az irányzatot a vastagabb tészta és a puhább szél jellemzi. Gyakorlatilag ez a kívánság pizza feltuningolt változata, az összetevőknek csupán a fantázia és a kreativitás szab határt, lehet az darált húsos alap, hagyma, bab vagy éppen főtt kukorica.

Amerikában ismert továbbá a detroiti pizza is, melyet régen állítólag autóalkatrészekben sütöttek, hiszen a város az autóipar fellegvára. Erre a verzióra mindig kerül pepperoni, valamint úgynevezett Brick sajt, mely teljesen beborítja azt. Mondhatni, hogy sok sajt, sok hússal igazi amerikai étel. Szívfájdalmunk lehet, hogy ez Európában nem terjedt el, Budapesten is egy-két helyet találni, ahol tudunk szerezni ilyen stílusú pizzát. Emellett létezik a St. Louis-i opció is. Ennek tésztája élesztő nélkül készül, így vékony és légies állagot kapunk. Nagyon ropogós, melyre többféle sajtot helyeznek, valamint édes paradicsomos szószt, de Európában ez sem népszerű.

Összességében tucatnyi pizzát különböztethetünk meg, amelyek valamilyen módon különböznek egymástól, de rengeteg átalakított, kevert változat is kialakul világszerte. Magyarországon a legismertebb stílus a nápolyi, ez nem is lehet kérdéses. Viszont Olaszországban vagy éppen az Amerikai Egyesült Államokban más kevésbé ismert érdekességet is felfedezhetünk.

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.

Amit a citromos víz fogyasztásáról tudni érdemes

Rengeteg sztárdiéta és egészséggel foglalkozó oldal ír a citromos víz fogyasztásának jótékony hatásáról, ezért összeszedtük, amit erről tudni érdemes.

Mit jelent a pH érték?

A pH rövidítése "potentia hydrogenii", azaz a hidrogénionok koncentrációja, a szervezet megfelelő sav-bázis egyensúlya pedig létfontosságú az egészségünk szempontjából. A skála 7-14-ig terjed, a semleges érték 7 (a tiszta vízé), ami alatt savasnak, felette lúgosnak nevezzük az oldatot.

Fűszernövények a gasztronómiában

A fűszernövények fontos szerepet játszanak a gasztronómiában, a gyógyászatban és a kultúrában is. Mit érdemes tudni róluk?