Menü

Barbi edzésnaplója 5.

  • Dátum: 2013.05.13., 13:15

Megy még a kitartás, a lendület, amíg van, meg is lovagolom, így biztosan érek el eredményeket, amik motiválnak arra az esetre, ha alábbhagyna a lelkesedés.

Az ötödik héten vagyok túl, egyre jobban mennek a gyakorlatok, egyre jobban feszegetem a határaimat. Rájöttem, hogy nem szabad belekényelmesedni egy súlyba. Ha már úgy éreztem, hogy a 6 kg-ossal simán megcsináltam a gyakorlatokat, persze nem azt mondom, hogy már mester szinten űztem a gyakorlatokat, csak már közel sem jelentett akkora kihívást megcsinálni a törököt mondjuk, mint az elején. Ekkor váltottam a 8 kg-osra. És milyen jól tettem! Visszatértek az izomlázak, a kihívások, a belső monológok, hogy igenis meg tudod csinálni!

Erre a hétre is jutott bőven kihívás. Kedden elkezdtem tanulgatni a presst, ami a súly kinyomását jelenti álló helyzetben. Annyiban különbözik a konditermi súlyzós kinyomástól, hogy itt nem csak a kar dolgozik, hanem a lábujjaktól indított feszítés is hozzájárul. A vádlin, combon, popsin keresztül a has is beszáll, majd miután az egész test meg van feszítve, utána indítjuk csak a kezet. Elég kimerítő volt, ráadásul a szokásos köredzés sem maradhatott el, ahol swingeltünk, kitörtünk és végül hasaztunk, majd utána volt csak pihenő. Kipurcantam, de imádtam.

Pénteken még jobban belehúztunk, az egyik legnagyobb kihívással találtam szemben magam eddig, 25 deadswinget kellett csinálnom 16 kg-os bellel. A deadswing annyit jelent, hogy nem folyamatos, hanem minden egyes alkalommal újra belendítem a súlyt, ami így még jobban mozgatja a törzs izmait, rákényszerít a folyamatos helyes testtartásra és feszítésre. Főleg a 16 kg, amit máshogy nem is lehet megemelni. Hát, mit ne mondjak, küzdöttem vele rendesen, de megcsináltam.

A legjobb a fekve nyomás volt, ami végül is ugyanaz, mint a press, csak ez fekvő helyzetben van. A legjobb, hogy mikor ezt a gyakorlatot csináltam, pont a Kill Bill 2 zenéje ment, pont az a jelenet, amikor Uma Thurman kitör a koporsóból. Ez hajtott előre, nekem is ki kellett törnöm a koporsóból, végig kellett csinálnom a gyakorlatot. „Levezetésként” pedig jött a fincsi köredzés. :)

Na lássuk, mi lett a heti édes kínzás eredménye:
comb: 47,5 cm
has: 74 cm
csípő: 86,5 cm
kar: 27 cm

Méricskélés nélkül is látszik az eredmény, ha másért nem, azért mert sokkal magabiztosabb lettem, szeretem, amit csinálok és még jót is tesz nekem. Egyébként combból 1 centi ment le, hasból másfél, karból egy centi, a csípő pedig most maradt 86,5 cm. Öt hét alatt eddig a combomból 9,5 centi ment le, a csípőmből 2,5, a hasból 6 centi, karból pedig 2 cm. Bár, mint említettem nem a centik és a kilók számítanak, hanem a kinézet, azért ezek elég imponáló adatok.

Persze ahhoz, hogy mindez sikerüljön, a táplálkozáson is változtatni kellett, a fehérje dús reggeli megelőzi az esti nasit, ez nagyon is igaz, kell hozzá egy kis akaraterő, de ki lehet bírni. A lényeg, hogy sose eszem tele magam, hogy fellépjen a kajakóma, mert abban a pillanatban el kezd raktározni a szervezetem. Inkább sokszor eszem kevesebbet, a vacsorámat pedig a képen láthatjátok. Egy kis táplálékkiegészítő shake, egy magnézium pezsgőtabletta a görcsök ellen és a gyors regenerálódás érdekében, és egy banán. Elhagytam a szénsavas, cukros üdítőket, helyette szénsavmentes ásványvízet vagy csapvizet iszok, a napi 2 literrel már egyre kevesebb gondom van, de azért vannak napok, amikor nem sikerül meginni annyit.

A 3 hónap végére tervezek majd egy ilyen volt-ilyen lett képet, csak győzzem kivárni :) .

Fotó:
Horváth Barbara

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.