Menü

Vasárnap a Magyar Dal Napja

Az idén, szeptember 8-án, vasárnap tartják meg a Magyar Dal Napját, ahol tíz vidéki, tizennégy fővárosi és egy határon túli városban szerveznek programokat.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor zeneszerző, előadóművész ötlete nyomán hívtál életre még 2008-ban. A remek zenész akkor úgy nyilatkozott: „Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához.”

Ennek jegyében évről évre egyre több magyar zenész, zenekar érzi úgy, hogy kötelessége a Magyar Dal Napján fellépni. Ezen a napon átadják a Magyar Dal Fővárosa címet is, amit előzetes jelentkezés és verseny végén hirdetnek ki. Az idén Békéscsaba kapta meg a megtisztelő címet. A város Gyulával együtt közösen ünnepel. Három napos program folyamot hirdettek meg, ahol többek között lesz operett előadás és blues fesztivál, de Hevesi Tamás is koncertezik. Természetesen az eseményt Presser Gábor nyitja meg.

De lássuk, a magyar vokális zene ünnepén még milyen programokat kínálnak számunkra.

Hévízen Rúzsa Magdi zenél, míg Tatán a Magashegyi Underground, Gryllus Vilmos, a Mystery Gang, illetve a Ladánybene 27 is fellép. Zalaegerszegen meghirdették a Magyar Bordal Napját is, ahol Odett, a Kiscsillag, a Hősök, Bye Alex is zenél.

Egerben többek között a KFT zenekar a meghívott vendég. Salgótarjánban pedig a Szilvási Gipsy Folk Band szolgáltatja a muzsikát. Nem szóltunk még Szombathelyről, ahol a Vad Fruttik ad koncertet.

A fővárosban többek között felavatják Cseh Tamás szobrát, de a Vígszínház is kapcsolódik az eseményhez, hiszen ezen a napon ünnepli a teátrum a Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab negyvenedik évfordulóját. Budapesten egyébként tizennégy helyszín közül választhatunk, s mindegyik helyen jobbnál jobb zenei kínálatból.

Az idén határon túli helyszínből még csak egy van, Sepsiszentgyörgy tart ebből az alkalomból programokat.

Fotó:
pixabay.com

Edzőtermi vagy otthoni edzés?

Örök kérdés, hogy az otthoni edzés is megfelelő-e vagy aki edz, annak csak edzőteremben érdemes járnia. A legtöbben azzal érvelnek az előbbi mellett, hogy olcsóbb, és ki sem kell mozdulni otthonról, mások szerint az a jó, hogy addig se vagy egyedül, új embereket ismerhetsz meg ráadásul sokkal profibb környezetben van lehetőséged a mozgásra.

Hogyan vegyük észre időben az anorexia tüneteit?

Az evészavarok rejtett betegségek, fontos beszélni róla, hogyan ismerhetőek fel.

Tippek stresszevés ellen

Ha úgy érezzük, elborít bennünket a harag, a kétségbeesés, a szorongás vagy a szomorúság, nagyon könnyű egy hatalmas tál süteménytől remélni a megkönnyebbülést.

Játszani jó!

A kisgyerekek kedvenc elfoglaltsága a játék. Lehet szabadtéri vagy szobai, társas vagy csak egy főre szóló játék, az mindenképp igaz, hogy egyszerre kapcsolja ki és fejleszti a gyerekeket. Igaz lehet ez a felnőttekre?

Környezettudatosság a konyhában

A környezettudatossággal már számtalan cikkben foglalkoztunk, a téma egyre aktuálisabb és fontosabb. Úgy gondolom apró napi rutinszerű tevékenységeink megváltoztatásával, gondos odafigyeléssel különösen a háztartásban tehetünk sokat a földünk, környezetünk védelméért, megóvásáért.