Menü

Vasárnap a Magyar Dal Napja

Az idén, szeptember 8-án, vasárnap tartják meg a Magyar Dal Napját, ahol tíz vidéki, tizennégy fővárosi és egy határon túli városban szerveznek programokat.

A Magyar Dal Napját Presser Gábor zeneszerző, előadóművész ötlete nyomán hívtál életre még 2008-ban. A remek zenész akkor úgy nyilatkozott: „Azt gondoltam, hogy a mindent elárasztó importzene árnyékából legalább évente egy napra egy kis fényt koldulhatunk a saját értékeink megvilágításához.”

Ennek jegyében évről évre egyre több magyar zenész, zenekar érzi úgy, hogy kötelessége a Magyar Dal Napján fellépni. Ezen a napon átadják a Magyar Dal Fővárosa címet is, amit előzetes jelentkezés és verseny végén hirdetnek ki. Az idén Békéscsaba kapta meg a megtisztelő címet. A város Gyulával együtt közösen ünnepel. Három napos program folyamot hirdettek meg, ahol többek között lesz operett előadás és blues fesztivál, de Hevesi Tamás is koncertezik. Természetesen az eseményt Presser Gábor nyitja meg.

De lássuk, a magyar vokális zene ünnepén még milyen programokat kínálnak számunkra.

Hévízen Rúzsa Magdi zenél, míg Tatán a Magashegyi Underground, Gryllus Vilmos, a Mystery Gang, illetve a Ladánybene 27 is fellép. Zalaegerszegen meghirdették a Magyar Bordal Napját is, ahol Odett, a Kiscsillag, a Hősök, Bye Alex is zenél.

Egerben többek között a KFT zenekar a meghívott vendég. Salgótarjánban pedig a Szilvási Gipsy Folk Band szolgáltatja a muzsikát. Nem szóltunk még Szombathelyről, ahol a Vad Fruttik ad koncertet.

A fővárosban többek között felavatják Cseh Tamás szobrát, de a Vígszínház is kapcsolódik az eseményhez, hiszen ezen a napon ünnepli a teátrum a Képzelt Riport egy amerikai popfesztiválról című zenés darab negyvenedik évfordulóját. Budapesten egyébként tizennégy helyszín közül választhatunk, s mindegyik helyen jobbnál jobb zenei kínálatból.

Az idén határon túli helyszínből még csak egy van, Sepsiszentgyörgy tart ebből az alkalomból programokat.

Fotó:
pixabay.com

Baj ha túl sok fehérjét fogyasztunk?

Tény, hogy a magas fehérjetartalmú étrendek mostanában nagyon divatosak, különösen a fogyni vágyók és a sportolók körében népszerűek, azonban arról is beszélni kell, hogy a túlzásba vitt fehérjefogyasztás egyáltalán nem jó és nem egészséges hosszútávon.

Mit jelent a túlfogyasztás és mit tehetünk ellene?

„Az emberek jelenlegi fogyasztásukat tekintve úgy élnek, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak ez az egy bolygónk van” – idézem Antal Alexát, a WWF Magyarország kommunikációs vezetőjét. A túlfogyasztás korunk egyik legnagyobb problémája, melynek száma országonként más és más.

A Pomodoro technika – tanulj többet, ugyanannyi idő alatt!

A megfelelő minőségű alvás nagyon fontos a hatékony tanulás szempontjából, mindössze arról van szó, hogy egy kicsit szervezni kell. Ennek pedig az egyik kulcsa a Pomodoro módszer. A következőkben tehát arról lesz szó, hogy hogyan használd ki jobban a tanulásra szánt időt.

Mozgás lefekvés előtt – pro és kontra

Nagyon megosztó téma, hiszen gyakori tanácsként azt halljuk, hogy jobb, ha nem edzünk lefekvés előtt, mert megzavarhatja az alvásukat, másfelől viszont azt mondják, hogy az esti edzések ugyanolyan egészségesek és hatékonyak, mint a reggeliek és nincs semmi baj az elalvás előtti sporttal. Most akkor, hogy is van ez?

Miért tegyünk nyelvvizsgát?

Nyilván a legtöbben azért mennek el nyelvvizsgázni, mert kötelező, kell ugyanis a diplomához. A covid időszak alatt nagyon sokan átvehették diplomájukat nyelvvizsga nélkül is, azonban ettől függetlenül érdemes körül járni a témát, hogy mi mindenre jó még egy nyelvvizsga.