Menü

Élvezzük a napsütést!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint az előttünk álló hétvégén is folytatódik a szokatlanul meleg idő. Az elmúlt napokban többször is megdőlt a melegrekord, például szerdán Pakson 26.1 Celsius fokot mértek, ami gyakorlatilag nyári hőmérséklet. Hasonló idő várható szombaton és vasárnap is.

A napsütéses, meleg időt élvezzük ki, töltsük fel szervezetünk D-vitamin raktárait, tartózkodjunk minél többet a szabad levegőn. A vénasszonyok nyara ugyanis a szakemberek és a népi megfigyelések szerint sem tart örökké, hamarosan és végérvényesen beköszönt az ősz és a hideg.

Az őszi hónapokban az átlagosnál és megszokottnál melegebb időt vénasszonyok nyarának, vagy indián nyárnak is nevezzük. Az interneten több fórumon is feltették már a kérdést, hogy vajon honnan ered ez a kifejezés. Egyesek szerint német eredetű, ahol az ökörnyálat az ősz hajszálakhoz hasonlították. Mások szerint a vénasszonyok nyara XX. századi kifejezés és leginkább arra utal, hogy az idősödő hölgyek második lánykorukat élve, újra kivirágoznak mielőtt az idő múlása végleg elsodorná őket. Éppen úgy, ahogy a nyár még egyszer megmutatja magát teljes pompájában az őszi hónapok közepén is.

Egyébként erre az időszakra vonatkozóan léteznek különböző népi megfigyelések, amiket fel is jegyeztek. A vénasszonyok nyarán a természet még utoljára kivirul, pompázik, mielőtt végleg beköszöntene a fagy.

A váratlan és szokatlanul meleg időt mindenki élvezi, még azok is, akik front érzékenyek. Számukra ez az időszak különösen megterhelő, az időseknek, a valamilyen szív- és érrendszeri betegségben, reumától szenvedőknek különösen oda kell figyelni magukra. A meleg front hatásai miatt ingadozhat a vérnyomás, a pulzus, fejfájás, migrén jelentkezhet, de az ízületi fájdalmak sem ritkák. Sok vitaminnal és ásványi anyaggal, különösen C-vitaminnal és magnéziummal védekezhetünk ezen hatások ellen. Ilyenkor is igyunk sok folyadékot, mozogjunk rendszeresen, így aztán a front kellemetlen hatásai is mérséklődnek, sőt meg is szűnhetnek. 

Fotó:
pixabay.com

Eladó nélküli nonstop boltok nyitnak hamarosan Magyarországon

Új boltok nyílnak Magyarországon: sosem zárnak be, és nem lesz bennük eladó! Kassza és eladó nélküli, éjjel-nappal nyitva tartó boltok érkeznek Magyarországra, az első üzletek pedig várhatóan nyáron nyitnak majd-olvastam a neten a minap.

A horkolás és kialakulása, okai, jellemzői

Maga a horkolás nem betegség, önmagában csak ártalmatlan hangjelenség, ugyanakkor az említett éjszakai légzéskimaradásokat jelentő alvási apnoé szindróma részjelensége is lehet, amit egészségügyileg komolyabban kell venni, mint a szimpla horkolást.

Mi egy coach feladata?

Sok helyen találkozhatunk coach-okkal, ez a szakma egyre szükségesebbé és népszerűbbé válik, de talán teljesen egyértelmű mindenkinek, hogy mit is csinál egy coach, mi a feladata. Nézzük ki ő és mit csinál?

Masszázsra indulsz? – így készülj rá

A masszázs egy testet és lelket melengető, pihentető vagy épp frissítő terápia, amire érdemes kicsit felkészültebben érkezni.

A Tour de Hongrie nyomában…

A 45. Tour de Hongrie magyar kerékpárverseny nemzetközi mezőnye 2024. május 8-12. között öt nap alatt 854 kilométert tesz meg a pécsi Bárány utcai befutóig. Olyan világsztárok indulnak, mint Peter Sagan vagy a Tour de France rekordra hajtó Mark Cavendish.