Menü

Ezt próbáld ki! – curling

Ha már tél, ráadásul közelgő olimpia, ezúttal egy jeges sportot ajánlunk. A curling Magyarországon kevésbé ismert, de ma már több helyen kipróbálható elfoglaltság.

A legtöbb magyar csak az utóbbi években, a televízió képernyőjén keresztül látott először curling mérkőzést. Biztos vagyok benne, hogy közülük sokan nyúltak egyből a távirányító felé, és kapcsoltak el, kevés olyan ember van, akinek elsőre megtetszik ez a furának tűnő sport. Közelebbről megismerve viszont már más (lehet) a kép.

Azzal kell kezdeni, hogy curling csapatjáték. Az egymás ellen küzdő, négyfős együttesek játékrészenként nyolc-nyolc követ csúsztatnak egy hosszúkás jégpályán a kijelölt mező irányába. A cél az, hogy kövünk minél közelebb legyen a mező közepéhez, persze ez nem ilyen egyszerű.

Egy curling mérkőzés tíz endből, azaz tíz játékrészből áll, amelyek alatt csúsztatják a csapatok a nyolc-nyolc követ. A felek pontokért küzdenek, az ügyesebb annyi egységet kap, ahány korongja közelebb van a középponthoz, mint ellenfele legközelebbi korongja. Az endek pontjai összeadódnak. Egymás köveit ki lehet ütni, ezáltal távolabb kényszeríteni a középponttól.

A curlingben nem csak a korong csúztatása igényel speciális technikát, hanem a söprés is, amelyet a csapattársak végeznek a csúszásban lévő kő előtt. Ezzel lehet a követ gyorsítani, lassítani, irányát befolyásolni, persze hozzáérni tilos.

A sportág elsősorban Nagy-Britanniában, Észak-Európában és Kanadában népszerű. Hazánkban rövid múltra tekint vissza a curling, de már azért vannak eredményeink.  Sok helyen ugyan még nem lehet játszani, azonban aki ki akarja próbálni, elsősorban a fővárosban, talál magának lehetőséget.

Fotó:
sxc.hu

Írjunk gyógyszerlistát! Töltsük le az ÉletMentő applikációt!

Mai témám a mentők kérése adta: vezessünk gyógyszerlistát! Baj esetén a mentőszolgálat munkatársainak fontos tudni, milyen gyógyszert szedünk, így, ha eddig nem tettük érdemes megfogadni a mentők tanácsát.

Vásároljunk helyi termelőtől!

A helyi termékek révén csökkenthető az élelmiszerek szállítási útja, továbbá a termelő, a feldolgozó és a fogyasztó nemcsak fizikailag van „közel” egymáshoz, hanem bizalmi viszony is kialakulhat köztük.

Magyar méz – egészséges táplálék

A világ számos helyén foglalkoznak emberek méhészkedéssel és a boltok polcain mindenféle különböző ország mézei, vagy ahhoz hasonló termékek sorakoznak. Segítek, mit kell tudni vásárlás előtt, hogy biztosan magyar, jó minőségű mézet vegyünk.

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?