Menü

Ide veled D-vitamin!

Nem vitatott, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünkhöz, az viszont igen, hogy milyen módon pótolható hatékonyan ez az értékes vitamin.

A napfény az egyik legfőbb D-vitamin forrás, de manapság inkább rákeltő hatásával riogatnak. A szolárium megítélése is ellentmondásos, és nem teljesen tisztázott az sem, hogy a megfelelő barnaság elérése mellett vajon a D-vitamin pótlására is alkalmas-e. Télen pedig főként fontos kérdés, hogy hogyan juthatunk D-vitaminhoz.

A D-vitamin kulcsfontosságú szereppel bír, nemcsak a kalcium- felszívódás szabályozásáért és a csontsűrűség javításáért felelős, hanem több betegség megelőzésében is segítségünkre lehet.

Főként a csontritkulás, csontgyulladás megelőzésében lehet fontos szerepe, de ha elegendő mennyiségben van jelen szervezetünkben még a téli depressziót is elkerülhetjük segítségével. Hiánya autoimmun betegségek (pl.: sclerosis multiplex) és különböző bőrproblémák (pl.: pikkelysömör) kialakulásához vezethet, ezért pótlása fontos megelőző mozzanat lehet.

A magyar lakosság körében egyébként nagyarányú a D- vitamin hiánya, ezért is fontos, hogy milyen módon lehetséges (hatásos) a pótlása. Napi 10-15 perc a szabadban úgy, hogy a testfelületünk 15-20 százalékát éri a napfény, elegendő a szükséges endogén D- vitamin képzéshez. Télen ezt viszont nehéz kivitelezni, így más D-vitamin forrás után kell nézni. A D-vitamint tabletta formájában is biztosíthatjuk szervezetünk számára. És bizony ma már bizonyított az is, hogy a korszerű szoláriumok is képesek növelni a D-vitamin szintet.

A szolárium és a napfény is lehet rákkeltő, és lehet jótékony hatású is (lásd D-vitamin). Persze azért a napozás, a napfény természetességét nem lehet egyenértékűvé tenni a szoláriumozással. 

Fotó:
pixabay.com

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.