Menü

Ide veled D-vitamin!

Nem vitatott, hogy a D-vitamin nélkülözhetetlen egészségünkhöz, az viszont igen, hogy milyen módon pótolható hatékonyan ez az értékes vitamin.

A napfény az egyik legfőbb D-vitamin forrás, de manapság inkább rákeltő hatásával riogatnak. A szolárium megítélése is ellentmondásos, és nem teljesen tisztázott az sem, hogy a megfelelő barnaság elérése mellett vajon a D-vitamin pótlására is alkalmas-e. Télen pedig főként fontos kérdés, hogy hogyan juthatunk D-vitaminhoz.

A D-vitamin kulcsfontosságú szereppel bír, nemcsak a kalcium- felszívódás szabályozásáért és a csontsűrűség javításáért felelős, hanem több betegség megelőzésében is segítségünkre lehet.

Főként a csontritkulás, csontgyulladás megelőzésében lehet fontos szerepe, de ha elegendő mennyiségben van jelen szervezetünkben még a téli depressziót is elkerülhetjük segítségével. Hiánya autoimmun betegségek (pl.: sclerosis multiplex) és különböző bőrproblémák (pl.: pikkelysömör) kialakulásához vezethet, ezért pótlása fontos megelőző mozzanat lehet.

A magyar lakosság körében egyébként nagyarányú a D- vitamin hiánya, ezért is fontos, hogy milyen módon lehetséges (hatásos) a pótlása. Napi 10-15 perc a szabadban úgy, hogy a testfelületünk 15-20 százalékát éri a napfény, elegendő a szükséges endogén D- vitamin képzéshez. Télen ezt viszont nehéz kivitelezni, így más D-vitamin forrás után kell nézni. A D-vitamint tabletta formájában is biztosíthatjuk szervezetünk számára. És bizony ma már bizonyított az is, hogy a korszerű szoláriumok is képesek növelni a D-vitamin szintet.

A szolárium és a napfény is lehet rákkeltő, és lehet jótékony hatású is (lásd D-vitamin). Persze azért a napozás, a napfény természetességét nem lehet egyenértékűvé tenni a szoláriumozással. 

Fotó:
pixabay.com

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Érdekességek a hajunkról

A hajunk sok mindent elárul rólunk, a személyiségünkről, hangulatunkról, egészségi állapotunkról, stílusunkról, a megjelenésünk fontos és látványos része, jöjjön most néhány izgalmas dolog a hajról, amit eddig talán nem is hallottunk még.