Menü

Apanapló 7. rész – A végső visszaszámlálás

  • Dátum: 2014.04.10., 15:59

Május közepére várjuk gyermekünket és most már TÉNYLEG eljön az az időszak, az utolsó visszaszámlálás időszaka, amelynek lezárultával minden véget ér, és minden elkezdődik.

Igen, megkezdődött az utolsó visszaszámlálás, aminek a végén bizonyára már testünkben és lelkünkben is könyörögni fogunk azért, hogy valaki nyomja már meg odafent azt a gombot. Egy új élet nyomógombját.

Nem, nem a gyerekét, hiszen ő itt él már velünk hónapok óta, hanem a várandóságnak véget vető, posztterhességi-pregyermeknevelési korszakot nyitó kis gombot. A sors most megfordítja életünk kazettáját, B oldal, hehe... Play. Üssön rá, vágjon rá, jöjjön, aminek jönnie kell! Lássuk a medvét!

Nem vagyunk idegesek, hiszen az elmúlt kilenc hónap szerzetesi türelemre nevelt (vicsorogva kacsintunk a sorsra), de a bennünk felgyülemlett hatalmas várakozás olyan, mint amikor teli pakolt bőrönd ólomsúlyként húzza a vállad és a kezed. Alig várod, hogy feldobd a szalagra, aztán uzsgyi, kezdődik az utazás.

Ami nem akármilyen lesz, ez már az utazási irodában (nőgyógyászati rendelő) korán kiderült, a prospektusok (ultrahang kép) nagyon szépek voltak, a felvázolt program (a gyermekvállalás napfényben csillogó ideológiai háttere) pedig varázslatos. Akciós családi út rendel: két felnőtt, egy gyerek, számtalan (álmatlan) éjszaka. Tudjuk, a túra kezdete nem akadálymentes, de elvégeztük a megfelelő előkészületeket (orvosi vizsgálatok), megkötöttük a biztosítást (legfőképpen egymás között), ráhangolódtunk (legfőképpen lelkileg), bevásároltunk (bevásároltunk), aztán becsekkoltunk, most pedig beszíjazzuk magunkat. Mehet a menet:)

Most már tényleg csak az utazás van hátra, de még előtte tekintsünk egy picit távirati stílusban vissza, s nézzük, hogy telt az elmúlt kilenc hónap.

- észlelt, de agyilag még fel nem fogott magzat jelenléte – pipa

- terhesség eleji rosszullét - pipa

- majdnem teljesen felfogott magzat – pipa

- gratulációk elfogadása - pipa

- rácsodálkozás a kismama-pocakra – pipa

- rácsodálkozás a kismama-pocak egyre erőteljesebb mozgására – pipa

- orvosi vizsgálatok – sokszoros pipa

- babaruhák, sapkák, kesztyűk, kütyük – atompipa

- lánynév kiválasztása – pipa

- fiúnévre cserélés, nagy nehezen, de kiváló eredménnyel – pipa

- némi maradék para – pipa:)

folyt. köv.

Fotó:
pixabay.com

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.