Menü

Óvónéninek állt Zséda és Kovács Ági

  • Dátum: 2014.04.16., 10:46

Kovács Ági, Zséda és Győrfi Pál kedvenc meséivel szórakoztatta a Kelenvölgyi ovisokat a Minimax mesés délelőttjén. A gyerekcsatorna ezzel a programjával is a közös esti meseolvasás fontosságára kívánja felhívni a figyelmet.

 „Kisfiam, Dominik imádja, amikor esténként olvasok neki, mindig lélegzetvisszafojtva hallgatja. Bár még kicsi, így inkább rövidebb mondókákat, versecskéket mesélek neki, melyektől könnyen álomba szenderül. Nagyon szeretjük a kitalált történeteket, de persze ismert könyvekből is gyakran olvasok. Emellett persze a mesecsatornák is közkedveltek nálunk. A férjemmel azt valljuk, hogy a TV-zéssel kapcsolatban egy dolog fontos, meg kell találni a mértéket. A Minimax kifejezetten gyermekbarát csatorna, ahol olyan tanító mesék vannak műsoron, amelyek remekül le tudják kötni a kicsik figyelmét” – meséli olimpikon úszónőnk, aki a Húsvét expresszel nyűgözte le az ovisokat.

Ari Ildikó óvodavezető rendkívül fontosnak tartja, hogy a mesélés otthon is helyet kapjon, ne csak az óvoda falain belül.

„Remélem, hogy ez a rendezvény, a hírességeink jelenléte is ösztönzi a szülőket arra, hogy igenis üljenek le esténként a gyermekeikkel, és olvassanak közösen. Nagyon sokat jelent a gyerekeknek, ha akár kitalált mondókákat, történeteket hallanak, vagy ismert népmeséket olvasunk fel nekik. A Minimax szavaival élve a mesélés szórakozás és tanulás is egyben, szerepet játszik az értelmi és érzelmi fejlődésében, jól feltérképezhető, mely gyermekeknek mesélnek a szüleik” – bíztatja a szülőket a Kelenvölgyi Óvoda vezetője is az otthoni közös olvasásra.

 „Esténként én is gyakran mesélek Nimródnak, de a férjem is kiveszi a részét a mulatságból. Kisfiunk már elmúlt 6 éves, így hosszabban is képes a történetre figyelni, rendkívül érdeklődő gyermek. Szeretjük a népmeséket, de a mai modern rajzfilmek között is találunk olyanokat, amelyek lekötik a figyelmét. Ilyen például a Picicica és Macikutya, értük odáig vagyunk. Nekem pedig nagy kedvencem a Hamupipőke, így úgy döntöttem, hogy ezzel a kedves mesével örvendeztetem meg az ovisokat, az arcokat figyelve nagyon élvezték.” – mosolyog Zsédenyi Adrienn, aki mesélés közben kicsit mindig gyermekké változik.

Győrfi Pálban, hazánk legismertebb szóvivőjében egy valódi mesemondó veszett el. „A farkas és a hét kisgida” szórakoztató történetét teljes átéléssel adta elő a gyermekeknek, akik nagy nevetéssel díjazták a fantasztikus előadást.

„Nálunk a mesemondás igazi esti rituálé, a kisebbek mindig tátott szájjal hallgatják, amit olvasok, de a nagyobbak is élvezik a közös programot. Olyan ez, mint amikor öntözzük az elvetett virágmagot, és az egy idő után kicsírázik, és egy gyönyörű tulipán lesz belőle. Táplálni kell a gyermekeket is, hisz a szellemi kultúra nagyon sokban meghatározza a fejlődésüket” – mondja az Országos Mentőszolgálat szóvivője, aki szívesen ül le gyermekeivel a Minimax elé, így, ha a kicsiknek kérdései merülnének fel a TV-ben látottakkal kapcsolatban, azonnal meg is tudják közösen beszélni.

Forrás, fotó:
Minimax

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Alvás a gyerekkel – együtt vagy külön?

Együtt vagy külön aludjunk? Legyen-e külön szobája a gyereknek? Gyermeket nevelő szülők körében ez az egyik legmegosztóbb kérdés. Két határozottan elkülönülő tábor áll egymással szemben.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mindent a diszprexiáról

A programozott mozgásokban, melyek a csecsemő idegrendszeri érésétől függnek (pl.: kúszás, mászás), általában még nincsenek feltűnő eltérések. Később a kisdedkorban fejlődik a szenzoros érzékelés és integráció (szenzomotorika: az észlelés és a cselekvés egysége). A fejlődési diszpraxia a szenzoros integráció zavarainak egyfajta megnyilvánulása.

Ártalmatlannak tűnő, ám veszélyes dolgok a kiságyban

Lehet, hogy veszélytelennek, ártalmatlannak tűnő játékok és kiegészítők, ám valójában veszélyes dolgok, amiket feltétlen tartsunk távol a kiságytól, mikor a babánkat letesszük aludni.