Menü

Nordic Walking helyesen – jobb sport, mint gondolná

A Nordic Walking egy kiváló sport, amely még az 1900-as évek derekán öltött saját egyéniséget. Finnországból ered – nem véletlen a neve: magyarra fordítva „északi séta”. Annak idején a sífutók részére biztosította a nyári erőnléti edzést. Már ebből is látszik, hogy hatásfoka nem elhanyagolható, de csak akkor, ha helyesen űzik.

Sokan gondolják, hogy ha Nordic Walking botokat fognak a kezükbe, és túracipőt húznak a lábukra, majd azzal sétálgatnak, akkor már komoly sportot űznek. Noha ez a mozgásforma sem rossz – hiszen a séta egészséges, ez még közel sem valódi Nordic Walking. Sőt, még a sétánál is kicsit kevesebb, ha közben két sétapálcára támaszkodva rója valaki az utakat. Az igazi Nordic Walking a kulcsa a helyes technikában rejlik, az pedig állítólag csak edző segítségével tanulható meg. Úgy viszont nem bonyolult, és megéri rááldozni pár órát, mert onnantól tényleg a fiataltól az idősig, betegtől az egészségesig szinte mindenkinek kiváló és egyszerűen megvalósítható, természetközeli sportlehetőség válik belőle.

Már csak azért is érdemes egy edzőt felkeresni, mert ő speciális és egyénre szabott technikákra tud megtanítani. Tény és való, hogy ez a sport ajánlott időseknek, kismamáknak, kezdőknek és gyakorlott sportolóknak, csakhogy esetükben más és más technikák alkalmazása ajánlott. Ennek hiányában viszont még árthat is azzal, hogy Nordic Walking botokra támaszkodva sétál, ugyanis a rossz testtartás miatt fájdalom, vagy egészségügyi problémák jelentkezhetnek.

Kár lenne az így jelentkező hátrányokért, hiszen helyes alkalmazással, gyakorlással olyan sportot kaphatunk a Nordic Walking megismerésével, amelyik olcsó, rengeteg helyen, ráadásul természetközelben kivitelezhető, kiváló állóképességet és erőnlétet biztosít, ráadásul a szellemi felfrissüléshez is hozzájárul. Még a jelentős túlsúllyal küzdők is elkezdhetik, kiváló első belépő lehet a rendszeres sportoláshoz. Ezen előnyöket kár lenne kihagyni amiatt, mert tévesen azt gondolja, hogy ez egy „alibi sport”. Ha ez a nézőpontja, akkor bizonyára még nem látott helyes technikával Nordic Walking-ot űző embert. Ha már találkozott ilyennel, akkor rájöhet, hogy igencsak széleskörű lehetőségeket rejt magában – és mindehhez még csak méregdrága felszereléseket sem szükséges megvásárolni. 

Fotó:
pixabay.com

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.