A böjt mindenkinek hasznos lehet
- Dátum: 2015.04.23., 19:51
- adalékanyag, antibiotikum, böjt, bőr, étel, étrend, gondolkodás, gondolkodásmód, gyümölcs, hús, húsmentesség, immunrendszer, tiszta gondolatok, változatos étrend, vegetáriánus, vitamin, zöldség
A húsmentes időszak azonban nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.
Az étkezésünkön olyan módon is változtathatunk, hogy bizonyos időszakokra cserélünk le, vagy hagyunk el egyes ételeket, például a húst. Nem kell vegetáriánusnak lenni, anélkül is kiélvezhetjük és kipróbálhatjuk a húsmentesség előnyeit, ha egy bizonyos időszakra lemondunk a húsételek fogyasztásáról. Erre kiváló időszak a húsvét előtti időtartam, de természetesen bármikor máskor is dönthetünk így, akár tavasszal, vagy nyáron, amikor több idényzöldség- és gyümölcs is segíti az elhatározásunkat.
A legtöbb magyar ember ma már nem tudja elképzelni az életét húsfogyasztás nélkül, nemhogy hosszabb időre, hanem egy hétre sem. Pedig nem volt ez mindig így: régen a rendszeres húsfogyasztás csak a jómódúak kiváltsága volt, az átlagos családokban azonban csak hétvégén került húsétel az asztalra. Hét közben pedig maradtak a tészták, főzelékek, krumpliételek, stb. Ennek előnye az volt, hogy jóval több zöldségfélét fogyasztottak.
A húsról való időszakos lemondás pozitív hozadéka, hogy étkezésünk változatosabbá válik: olyan újabb ételeket próbálhatunk ki, amelyeket korábban eszünkbe sem jutott volna elkészíteni. Némely recepteket talán arra az időszakra is megtartunk majd, amikor már újra hús kerül az asztalra, vagy azzal kiegészítve készítjük el. Az bizonyos, hogy a húsmentesség révén több zöldséget (és gyümölcsöt) fogyasztunk, így a változatosabb étrend, valamint megnövekedett vitaminbevitel révén erősödik az immunrendszerünk.
Sokan tapasztalják, hogy a bőrük szebbé válik, ha egy ideig nem fogyasztanak húst. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb bolti hús és húsból készült étel rengeteg adalékanyagot tartalmaz, az állatokat mesterséges táppal etetik, antibiotikumokkal kezelik. Ennek elhagyásával szervezetünk tisztul, és az emésztőrendszerünkre is kedvező hatással lehet a változtatás.
A spirituális tanok úgy tartják, hogy a húsmentesség nem csupán a szervezetünket tisztítja, hanem a gondolkodásunkat is: ha zűrzavar van bennünk, ha szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, akkor szintén érdemes húsmentes időszakot tartani.
Fotó:
pixabay.com
Az ÚJ Nord étkezés – skandináviai szemlélet a tányéron

Minden nemzet étkezésének meg van az alapja, de itt egy újnak mondható szemlélet, ami a skandináv országokban egyre elterjedtebb.
Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.
Káros a léböjtkúra?

Ha néhány napig a hagyományos gyümölcsök és zöldségek helyett kizárólag frissen préselt leveket fogyasztunk, az negatívan befolyásolhatja a szájüreg és a bélrendszer mikrobiomját. Bár a léböjt okozta változások nem tűnnek tartósnak, a rostok hiánya és a megnövekedett cukorbevitel egyaránt felboríthatja az egyensúlyát.
Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!
Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.