A böjt mindenkinek hasznos lehet
- Dátum: 2015.04.23., 19:51
- adalékanyag, antibiotikum, böjt, bőr, étel, étrend, gondolkodás, gondolkodásmód, gyümölcs, hús, húsmentesség, immunrendszer, tiszta gondolatok, változatos étrend, vegetáriánus, vitamin, zöldség
A húsmentes időszak azonban nemcsak vallási alapon lehet hasznos: bárkinek a javára válhat, ha egy bizonyos időszakra lemond a húsételekről. Szebb bőr, erősebb immunrendszer és tisztább gondolkodás lehet a jutalma.
Az étkezésünkön olyan módon is változtathatunk, hogy bizonyos időszakokra cserélünk le, vagy hagyunk el egyes ételeket, például a húst. Nem kell vegetáriánusnak lenni, anélkül is kiélvezhetjük és kipróbálhatjuk a húsmentesség előnyeit, ha egy bizonyos időszakra lemondunk a húsételek fogyasztásáról. Erre kiváló időszak a húsvét előtti időtartam, de természetesen bármikor máskor is dönthetünk így, akár tavasszal, vagy nyáron, amikor több idényzöldség- és gyümölcs is segíti az elhatározásunkat.
A legtöbb magyar ember ma már nem tudja elképzelni az életét húsfogyasztás nélkül, nemhogy hosszabb időre, hanem egy hétre sem. Pedig nem volt ez mindig így: régen a rendszeres húsfogyasztás csak a jómódúak kiváltsága volt, az átlagos családokban azonban csak hétvégén került húsétel az asztalra. Hét közben pedig maradtak a tészták, főzelékek, krumpliételek, stb. Ennek előnye az volt, hogy jóval több zöldségfélét fogyasztottak.
A húsról való időszakos lemondás pozitív hozadéka, hogy étkezésünk változatosabbá válik: olyan újabb ételeket próbálhatunk ki, amelyeket korábban eszünkbe sem jutott volna elkészíteni. Némely recepteket talán arra az időszakra is megtartunk majd, amikor már újra hús kerül az asztalra, vagy azzal kiegészítve készítjük el. Az bizonyos, hogy a húsmentesség révén több zöldséget (és gyümölcsöt) fogyasztunk, így a változatosabb étrend, valamint megnövekedett vitaminbevitel révén erősödik az immunrendszerünk.
Sokan tapasztalják, hogy a bőrük szebbé válik, ha egy ideig nem fogyasztanak húst. Ez azért lehetséges, mert a legtöbb bolti hús és húsból készült étel rengeteg adalékanyagot tartalmaz, az állatokat mesterséges táppal etetik, antibiotikumokkal kezelik. Ennek elhagyásával szervezetünk tisztul, és az emésztőrendszerünkre is kedvező hatással lehet a változtatás.
A spirituális tanok úgy tartják, hogy a húsmentesség nem csupán a szervezetünket tisztítja, hanem a gondolkodásunkat is: ha zűrzavar van bennünk, ha szeretnénk, hogy gondolataink letisztuljanak, akkor szintén érdemes húsmentes időszakot tartani.
Fotó:
pixabay.com
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.