Menü

Egyelőre nyerésre állunk a bacikkal szemben

A baktériumokról az átlagembernek rögtön valamilyen megbetegedés ugrik be, pedig ez rossz általánosítás, hiszen szervezetünkben rengeteg jótékony fajta lakozik. Ezek nemcsak nem károsak, hanem éppenséggel pozitív hatásúak, vagy akár nélkülözhetetlenek is lehetnek számunkra.

A baktériumok más fajtái ugyanakkor betegségeket okozhatnak, az enyhétől a súlyosig és kezelés nélkül akár halált is előidézhetnek. Az orvostudomány már rég kifejlesztette a védekezést, de a munka nem áll le, hiszen a baktériumok mutálódnak, amelyekre mindig, újra és újra válaszolni kell. Az immunrendszerünk persze felveszi a harcot velük, de sok esetben szüksége van a külső segítségre, amelyet különböző antibiotikumok formájában kapunk. Természetesen az sem mindegy, hogy immunrendszerünk milyen állapotban van.

Antibiotikumból sok fajta létezik, ezek másféleképpen pusztítják az adott baktériumot, vagy épp állítják le annak szaporodását.

Mint említettük, a baktériumok állandó változásban vannak és erre az orvostudománynak reagálnia kell, a jelenlegi módszerek, gyógyszerek a jövőben könnyedén válnak hatástalanná bizonyos kórokozókkal szemben. A baktériumok hihetetlenül „találékonyak” az őket elpusztító mechanizmusokkal szemben, ugyanakkor szerencsére az ember egyelőre lépéselőnyben van ebben a szervezetünkön belül zajló háborúban.

Ehhez a küzdelemhez mi úgy tudjuk hozzátenni a magunkét, hogy figyelünk a személyes higiéniára, és környezetünk tisztaságára.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.