Menü

Ők kaptak idén Fair play díjat

A Magyar Olimpiai Bizottság minden évben megjutalmazza a legsportszerűbb versenyzőket, sport világában tevékenykedőket, a díjakat különböző kategóriákban adják át. Idén 14-en kaptak kitüntetést.

Az egyik leghíresebb cselekedet Nagy Lászlóé. A veszprémi kézilabdázó a tavalyi bajnoki döntőn a Szegedet erősítő, a csapatban búcsúmeccsét játszó Vadkerti Attilának adta a labdát az utolsó támadásnál, megadva a lehetőséget, hogy a Tisza-partiak ikonja góllal zárja pályafutását. A korábban szintén Szegeden játszó Nagy László ezért a cselekedetért trófeát kapott a budapesti eseményen.

A másik híres momentum Sárosi Laura nevéhez fűződik. A tollaslabdázó egy fontos meccsen cserecipővel segítette ki német vetélytársát, aki enélkül kénytelen lett volna feladni a küzdelmet. A német nagy csatában nyert és olimpiai kvótát szerzett. Sárosi aztán szintén indulási joghoz jutott, ott lesz Rióban, a MOB-tól pedig különdíjat vehetett át.

A további kitüntetések, különdíj oklevél: Horváth László magyar utánpótlás-válogatott jégkorongozó és MDC zenekar Fair Play című dala.

Fair play a művészetben trófea: Kocsis Zoltán zongoraművész.

Diploma: a magyar és lengyel jégkorong-válogatottak szurkolói.

Diploma: Rácz Katalin, a Szlovák Olimpiai Akadémia elnökségének tagja.

A Fair play eszméjének népszerűsítése, trófea: Malonyai Péter újságíró

Életműdíj, trófea, Fábián László olimpiai bajnok kajakozó, edző.

Diploma: Bartalos Béla korábbi sokszoros válogatott kézilabdakapus.

A sport szolgálatában kategória, trófea: Nádas Pál önkéntes kutató, a Magyar Paralimpiai Bizottság Hagyományőrző Bizottságának elnöke.

Diploma: Csoknyai László cselgáncsozó.

Diploma: Ráczkó Gitta úszó.

Diploma: Orosz Beáta gyorskorcsolyázó.

Atlétikai világbajnokság Budapesten!

Mint sokan tudjuk, a 2023-as atlétikai világbajnokság rendezési jogát Budapest kapta meg a Nemzetközi Atlétikai Szövetség 2018 decemberében tartott ülésén. Ez a 19. szabadtéri atlétikai világbajnokság, melyre 195 országból 2000 atléta érkezett.

Az eper szervezetre gyakorolt hatása

A nyár igazi jele a piacokon megjelenő friss eper, ami nem csak finom, de rendkívül egészséges is, mondhatni bűntelen élvezet.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Segíti-e az olimpia egy ország sportjának felemelkedését?

Előző cikkünkben arról elmélkedtünk, hogy vajon egy átlag hazai világverseny generál-e az utánpótlásnak több versenyzőt. Egyértelmű válasz nem adható, annyi bizonyos, hogy a kettő között nincs összefüggés. Az már egy másik kérdés, hogy néhány kiugró eredmény viszont érdeklődő fiatalokat hoz az adott sportágba. Ám azt már viszonylag objektíven meg tudjuk vizsgálni, hogy okozott-e sportági fejlődést egy olimpia az adott országnak. Maradjunk csak a XXI. századi olimpiáknál.

Az egészséges edző-gyermek-szülő háromszög a sport területén.

Amikor gyermekünket klubkeretek között sportolni adjuk, nagyon fontos, hogy megmaradjon a gyermek-szülő-edző háromszög stabilitása. Ennek fenntartásáért különösen a két felnőttnek kell sokat tenni, mert ha megbillen, vagy bármilyen törés következik be, annak a gyermek látja a kárát. Néhány sportág erre már konkrét leírásokat dolgozott ki.