Menü

Miért fontos a napszemüveg?

Talán nem is sejtjük, hogy mennyire fontos a napszemüveg viselése. Ne divatból, hanem a szemünk védelme érdekében hordjunk megfelelő minőségű és UV-szűrővel rendelkező napszemüveget! Tény és való, hogy egy jó napszemüveg nem annyira olcsó. A divatüzletekben, butiksoron vásárolható termékeken persze feltüntetik, hogy védenek a káros sugárzástól, de ezek minősége nehezen ellenőrizhető, legalábbis a vásárlást megelőzően. Szemünk védelme érdekében ajánlott inkább megbízható forrásból vásárolni.

Sokat hangoztatják ezt az optikusok, de a vásárlói tömeg gyakorta úgy véli, hogy csak a saját malmukra kívánják hajtani a vizet, hiszen megfelelő kampány esetén inkább az ő repertoárjukból válogatunk majd. Nos, ez is igaz, de tény, hogy a szemvizsgálatok során sokszor találnak olyan károsodásokat, ami eredeztethető egy-egy rossz szemüvegből, vagy napszemüvegből.

Az egyik kockázat, hogy torzítanak az olcsó termékek, ami igen károsan hat hosszú távon, a másik pedig az említett probléma, hogy a napszemüveg nem rendelkezik a megfelelő és hirdetett védelemmel. Ilyen esetben sokszorosan megfizetjük az olcsó termék árát, ha romlik a szemünk: különböző gyógyszerekre, szemcseppekre, és szemüvegre, vagy szemműtétekre kell költenünk, a károsodás pedig nemigen fordítható vissza.

Nem szükséges többtízezer forintért vásárolnunk: járjunk utána, hogy mik a megbízható márkák, és sok helyen találunk akciókat, vagy akár kuponos oldalakon is kifoghatunk kecsegtető kedvezményeket. Állítólag a különbség nem olyan nagy az 5-10 ezer forint körüli és a többtízezres termékek, mint az ezerforintos butikos napszemüvegek és az olcsóbb kategóriás, de megbízható modellek között.

Az optikusok, szemorvosok arra is felhívják a figyelmet, hogy ne csak autóban viseljünk napszemüveget, hanem lehetőleg minden esetben, amikor erősebb napsugárzásnak vagyunk kitéve a szabadban.

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.