Menü

Génmódosított!

Génmódosítás, géntechnológia, géemó. E szavak hallatán a legtöbb európait kirázza a hideg és valamilyen elemi tiltakozó üzemmódba kapcsol. Sok ilyen fekete listás dolog van korunkban, például az E-számok, a telített zsírsavak, a rossz koleszterin (HDL) és így tovább. Ám az egészséges életmód lelkes követői és terjesztői sok esetben többet nem is tudnak ezekről a dolgokról, csak azt, hogy nem jók. Cikksorozatunkban a GMO bűvkört helyezzük hétköznapi tudományos alapokra, íme az 1. rész!

A GMO mozaikszó genetikailag módosított élőlényt jelöl az angol Genetically Modified Organism kifejezés után.

Genetikai állománya minden élőlénynek van. Ezt olyan biomolekulák alkotják, amelyek információ tárolására alkalmasak. Olyasmi ez, mint a gépi kód. De míg a gépi kód csupán 1-esekből és 0-ákból áll, addig az örökítőanyagban négyféle jel van (pl. 1-től 4-ig). Pont mint a gépi kódban, ezen értékek variációja, egymásutánisága hordozza az információt a sejtek számára.

Az információhordozó biomolekula lehet DNS (dezoxiribonukleinsav) vagy RNS (ribonukleinsav). Ezek a molekulák hosszú-hosszú láncokat alkotnak, alakjuk jellemzően kettős spirál (megvan, ugye?). A láncok szakaszokból állnak, egyes szakaszok ezek közül pedig a gének. A gének általában bonyolult összjátékban alakítják ki mikrokörnyezetük, s végső soron a szervezet alakját, tulajdonságait és működésének részleteit. Vannak azonban olyan gének, amelyek csupán egy funkcionális fehérje tervrajzát tartalmazzák. Ilyen például a tejcukrot bontó fehérje (enzim), a laktáz génje az emlősökben.

A tudomány modern eszközeinek segítségével ma már lehetséges az, hogy egy-egy gént kiemeljenek egy élőlény DNS-szálából (kivágás, Ctrl + x), és más élőlény DNS-szálába helyezzenek át (beillesztés, Ctrl + v). A folyamat eredménye a GMO egyed. Miben más ez, mint anyaegyede? Eltekintve a génmódosítás által nyert funkciótól, a GMO egyedek 1) annyival több dezoxiribonukleinsavat (DNS-t) tartalmaznak, amilyen hosszú a beültetett gén, és 2) annyival több fehérjét tartalmaznak, amennyi a beültetett génről termelődik. Tehát egy leheletnyivel kalóriagazdagabbak.

Egy génmódosított élőlényt elfogyasztva annak új DNS- és fehérjetartalmát ugyanúgy bontja le emésztésünk, mint az eredetit. Olyan építőkockákra (nukleinsavakra, cukrokra, aminosavakra, és így tovább mindezeknél egyszerűbb molekulákra), amelyek információt már nem tartalmaznak, és jellegükből nem lehet meghatározni azt, hogy milyen élőlényből származnak. Csupán építő- vagy fűtőanyagai szervezetünknek.

A fentiek alapján tehát leszögezhetjük, hogy egy idegen DNS-darab és az arról termelt fehérje önmagában nem okoz semmi olyat, ami miatt a génmódosított élőlényekből (GMO) előállított termékeket kiátkozhatnánk a boltokból.

De mi a helyzet az egyéb "géntermékekkel"? És mi a helyzet az ökológiai egyensúllyal? És miért is foglalkozik a tudomány a génmódosítással? További cikkeinkben ezekre is választ keresünk!

Hűsítő nyári koktélok

Hideg és ízletes smoothiek, könnyű turmixok, hűsítő limonádék, alkoholos és alkoholmentes koktélok – ezek kellenek nekünk nyáron a kánikulában!

Hónapos retek, a nyár egyik vitaminbombája

A hónapos retek nem csak télen hasznos növény, hanem tavasszal, vagy nyár elején már segíthetjük vele egészségünket megőrzését.

A sarki fény születése és színei

Hazánkban csak rendkívül ritkán láthatunk sarki fényt, mégis szinte mindenki ismeri. Erőssége és láthatósága sok tényezőtől függ, lényegében három dolog elengedhetetlen a létrejöttéhez: légkör, mágneses tér és naptevékenység. Megfigyelése évről évre millióknak okoz felejthetetlen élményt. Adódik a kérdés, hogy hogyan alakul ki az aurora borealis, milyen elemei és milyen színei vannak?

Kis erkélyek praktikusan

Akik lakótelepen vagy kis lakásokban laknak, jól tudják milyen nehéz berendezni egy parányi kis erkélyt vagy kialakítani praktikusan egy tenyérnyi kis teraszt. Ha jók az adottságai, szép a kilátás, jó az elhelyezkedés, érdemes a lehető legtöbbet kihozni belőle. Praktikus tippek kis erkélyek berendezéséhez.

Fehérjehiány, te felismered?

Mindenhonnan azt halljuk, hogy mennyire fontos a fehérje a szervezetünk számára, de sokan nem is tudják, hogy mi az, vagy, hogy milyen tünetekkel jár a hiánya.