Menü

Tornázz a tökéletes hormonrendszerért! - Íme az Aviva torna

Aviva Steiner, a módszer kidolgozója 1930-ban született Fazekas Gabriella néven, bicsérdista élsportoló szülők gyermekeként. A háborúban szülei meghaltak, így a többi árva gyerekkel együtt 1946-ban Palesztinába került. A Testnevelési Főiskolán, gimnasztika szakon végzett. A tel -avivi Operaház príma balerinája volt, majd tornászként és gyógytornászként tevékenykedett. Olyan tornát akart kifejleszteni, amely segítségével a nők akaratuk szerint tudják meghozni menstruációjukat. 10 évig (1950-1960) próbálta megtalálni a megfelelő gyakorlatokat, majd miután már lemondott célja elérésről, egy véletlen folytán rájött a megoldásra. Ekkor azonosította be az első gyakorlatot, majd saját tapasztalatai és tanítványai visszajelzései segítségével kifejlesztette az Aviva módszer gyakorlatsorát. A gyakorlatokat írásban tanítványa, Tóth Lívia rögzítette, külön könyvet szentelve a férfiaknak is.

Az Aviva módszer több gyakorlatsort foglal magába.

  • A legismertebb, legelterjedtebb Egyszerű módszer nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlható gyakorlatokat tartalmaz

  • A Rövidített módszer - Intenzívebb, de rövidebb gyakorlatsor a kevés szabadidővel rendelkezőknek

  • Ovulációs gyakorlatsor -, az egyszerű módszer kiegészítésére ajánlott. PCOS betegeknek, vagy a baba fogantatás elősegítésére

  • Várandós torna- A babára nézve is biztonságos gyakorlatsor, hogy a babavárás ideje alatt se kelljen lemondani a mozgásról

  • Regeneráló torna- kímélő mozdulatsor elsősorban szülés utáni regenerációhoz és idősebbeknek

  • Inkontinencia elleni torna – vizelet-tartási zavarokmegelőzésre is kiváló, de a már kialakult problémákat is segít megszüntetni. Mellette ajánlott az egyszerű módszer gyakorlása is. Súlyosabb esetben az Egyszerű módszer helyett, a Regeneráló tornával érdemes kombinálni

  • Férfi torna - Kifejezetten a férfiak számára összeállított gyakorlatsor. Alkalmazható önállóan is, de javasolt inkább az Egyszerű módszerrel kiegészíteni.

Az Aviva torna főleg a hasizom alsó szakaszát, a gátizmokat és a farizmokat mozgatja meg és ezzel ér el nagyon pozitív hatást. Tulajdonképpen az egész lényege, hogy az adott területen felpezsdül a vérkeringés (hatására egységnyi idő alatt négy-ötszörösmennyiségű vér áramlik át a szerveken), így a torna idején minden sokkal hatékonyabban üzemel. A sejtekhez sokkal több oxigén, tápanyag, vitamin és hormon jut el. A vénás keringés is felgyorsul, és ez által a feleslegessé vált anyagok elszállítása is hatékonyabbá válik. Természetesen a nyirokkeringés is javul, ez is hozzásegíti testünket az egészségesebb működéshez.

A szervezet öngyógyító tevékenysége hatékonyabbá válik az ideálisabb feltételeknek köszönhetően. Ettől sokkal egészségesebben működnek a belső szervek, sőt, a hormonháztartásra is pozitív hatással van. Az erősítő és vérkeringés-fokozó gyakorlatok között enyhe nyújtó gyakorlatok is találhatók, melyek a vérbőséggel együtt, közös erővel, akár a petevezetékek letapadását is oldhatják, éppen ezért sokszor úgy találnak a tornára a nők, hogy alternatív módszereket keresnek a meddőségük kezelésére.Férfiaknak szóló gyakorlataival megelőzhető az 50-es éveiben járó férfiak 50%-át érintő problémák kialakulása, de hatásosak a már kialakult prosztataproblémák enyhítésére, megszüntetésére, illetve impotencia, potenciazavarok megelőzésére, megszüntetésére.

A különböző okokból elcsúszott hormonszintet közelíti az egyensúlyi helyzethez, férfiaknál és nőknél egyaránt.

Az alaptanfolyamon lehet elsajátítani az egyszerű módszer gyakorlatait, a rövidített módszertés itt az oktatók kitérnek a módszer történeti áttekintésén túl az ajánlott életmódra is, különböző diétás és egyéb hétköznapi (pl. helyes testtartásra vonatkozó) tanácsokkal támogatva a tornagyakorlatok hatásosságát. A csoportos alkalmakon felmerülő kérdésektől függően ez az egyalkalmas alaptanfolyam kb. 3-5 órás.

Az Aviva tornának vannak ellenjavallatai is, ezért a módszer hatásossága ellenére óvnék mindenkit attól, hogy a könyv alapján álljon neki. Mindig oktatónál végezzük el az alaptanfolyamot és az ott megbeszéltek függvényében folytassuk az egyéni gyakorlást.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.