Menü

Tornázz a tökéletes hormonrendszerért! - Íme az Aviva torna

Aviva Steiner, a módszer kidolgozója 1930-ban született Fazekas Gabriella néven, bicsérdista élsportoló szülők gyermekeként. A háborúban szülei meghaltak, így a többi árva gyerekkel együtt 1946-ban Palesztinába került. A Testnevelési Főiskolán, gimnasztika szakon végzett. A tel -avivi Operaház príma balerinája volt, majd tornászként és gyógytornászként tevékenykedett. Olyan tornát akart kifejleszteni, amely segítségével a nők akaratuk szerint tudják meghozni menstruációjukat. 10 évig (1950-1960) próbálta megtalálni a megfelelő gyakorlatokat, majd miután már lemondott célja elérésről, egy véletlen folytán rájött a megoldásra. Ekkor azonosította be az első gyakorlatot, majd saját tapasztalatai és tanítványai visszajelzései segítségével kifejlesztette az Aviva módszer gyakorlatsorát. A gyakorlatokat írásban tanítványa, Tóth Lívia rögzítette, külön könyvet szentelve a férfiaknak is.

Az Aviva módszer több gyakorlatsort foglal magába.

  • A legismertebb, legelterjedtebb Egyszerű módszer nőknek és férfiaknak egyaránt ajánlható gyakorlatokat tartalmaz

  • A Rövidített módszer - Intenzívebb, de rövidebb gyakorlatsor a kevés szabadidővel rendelkezőknek

  • Ovulációs gyakorlatsor -, az egyszerű módszer kiegészítésére ajánlott. PCOS betegeknek, vagy a baba fogantatás elősegítésére

  • Várandós torna- A babára nézve is biztonságos gyakorlatsor, hogy a babavárás ideje alatt se kelljen lemondani a mozgásról

  • Regeneráló torna- kímélő mozdulatsor elsősorban szülés utáni regenerációhoz és idősebbeknek

  • Inkontinencia elleni torna – vizelet-tartási zavarokmegelőzésre is kiváló, de a már kialakult problémákat is segít megszüntetni. Mellette ajánlott az egyszerű módszer gyakorlása is. Súlyosabb esetben az Egyszerű módszer helyett, a Regeneráló tornával érdemes kombinálni

  • Férfi torna - Kifejezetten a férfiak számára összeállított gyakorlatsor. Alkalmazható önállóan is, de javasolt inkább az Egyszerű módszerrel kiegészíteni.

Az Aviva torna főleg a hasizom alsó szakaszát, a gátizmokat és a farizmokat mozgatja meg és ezzel ér el nagyon pozitív hatást. Tulajdonképpen az egész lényege, hogy az adott területen felpezsdül a vérkeringés (hatására egységnyi idő alatt négy-ötszörösmennyiségű vér áramlik át a szerveken), így a torna idején minden sokkal hatékonyabban üzemel. A sejtekhez sokkal több oxigén, tápanyag, vitamin és hormon jut el. A vénás keringés is felgyorsul, és ez által a feleslegessé vált anyagok elszállítása is hatékonyabbá válik. Természetesen a nyirokkeringés is javul, ez is hozzásegíti testünket az egészségesebb működéshez.

A szervezet öngyógyító tevékenysége hatékonyabbá válik az ideálisabb feltételeknek köszönhetően. Ettől sokkal egészségesebben működnek a belső szervek, sőt, a hormonháztartásra is pozitív hatással van. Az erősítő és vérkeringés-fokozó gyakorlatok között enyhe nyújtó gyakorlatok is találhatók, melyek a vérbőséggel együtt, közös erővel, akár a petevezetékek letapadását is oldhatják, éppen ezért sokszor úgy találnak a tornára a nők, hogy alternatív módszereket keresnek a meddőségük kezelésére.Férfiaknak szóló gyakorlataival megelőzhető az 50-es éveiben járó férfiak 50%-át érintő problémák kialakulása, de hatásosak a már kialakult prosztataproblémák enyhítésére, megszüntetésére, illetve impotencia, potenciazavarok megelőzésére, megszüntetésére.

A különböző okokból elcsúszott hormonszintet közelíti az egyensúlyi helyzethez, férfiaknál és nőknél egyaránt.

Az alaptanfolyamon lehet elsajátítani az egyszerű módszer gyakorlatait, a rövidített módszertés itt az oktatók kitérnek a módszer történeti áttekintésén túl az ajánlott életmódra is, különböző diétás és egyéb hétköznapi (pl. helyes testtartásra vonatkozó) tanácsokkal támogatva a tornagyakorlatok hatásosságát. A csoportos alkalmakon felmerülő kérdésektől függően ez az egyalkalmas alaptanfolyam kb. 3-5 órás.

Az Aviva tornának vannak ellenjavallatai is, ezért a módszer hatásossága ellenére óvnék mindenkit attól, hogy a könyv alapján álljon neki. Mindig oktatónál végezzük el az alaptanfolyamot és az ott megbeszéltek függvényében folytassuk az egyéni gyakorlást.

Mit jelent az úszófül és mely tünetekkel jár?

A strandolás kellemetlen velejárója lehet a füldugulás, fülfájás, különösen gyermekek és fiatalok körében fordul elő gyakran. Mit jelent az úszófül, s vajon összefügg a strandolással? Mitől fáj a fülünk úszás után, s miért a gyerekek és fiatalok leginkább érintettek ebben?

Napégés után…

A nyár gyakori veszélye az erős UV-sugárzás, ami különösen veszélyes, hiszen percek alatt leéghetünk a napon. Ilyenkor kiemelten fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a megelőzésre, ám ha már megtörtént a baj, akkor a napégett bőr ápolására.

Ellenőrizzük rendszeresen a vércukorszintünket!

Sokak életét keseríti meg a cukorbetegség, ami köztudottan az egyik leggyakoribb népegészségügyi probléma Magyarországon. A cukorbetegséget megelőzi az inzulinrezisztencia, mely sokszor tünetmentesen jelentkezik. Mit jelent a magas vércukorszint és az alacsony vércukorszint és miért ajánlott mérni. Erről szól mai cikkünk.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.