Menü

Retek körkép

A retek élelmiszernövény, amely a káposztafélék családjába tartozik. Az egyik legkedveltebb primőr a hónapos retek, azonban több fajta is elérhető hazánkban, így gyakorlatilag egész évben fogyaszthatjuk ezt a csodálatos, enyhén csípős zöldséget. Személy szerint onnan tudom, hogy igazán tavasz van, hogy megjelenik a hónapos retek, és az újhagyma a piacokon és a boltokban.

A retek az Ókor óta ismert és kedvelt növény. Mustárolaj-glikozidjai antibakteriális és gombaölő hatással rendelkeznek. A retek gyógyhatású növény. Vizelethajtó, emésztést segítő, béltisztító, immunerősítő, májvédő és vérnyomáscsökkentő. Magas a C-vitamin tartalma, emellett cink, kálium, foszfor, magnézium és vas található benne, illetve B1, B2, B3, B5-vitaminforrás is. Az életmódváltásba is tökéletesen passzol, hiszen 100 gramm retek mindössze 16 kalóriát tartalmaz.

Elkészíthető levesnek, főzeléknek, különböző raguknak (különösen wokban, más zöldségekkel készült ázsiai fűszerezésű fajtái kitűnőek),a salátáink kedvelt alapanyaga, de ehető akár tortaként is . Erre remek példa a hongkongi daikonból készült retektorta. Ez talán annyira nem is meglepő, ha arra gondolunk, hogy cukkiniből, vagy céklából, esetleg savanyú káposztából is kiváló süteményeket lehet készíteni. Remek zöldség, ha szendvicset készítünk, de ételeket dekorálni is lehet vele.

Ne dobjuk ki a hónapos retek vagy sörretek leveleit sem! Hiszen ezek is fogyaszthatóak. Pesto, krémleves és smoothie receptet is találhatunk az interneten.

Tavasszal a hónapos retek a legnépszerűbb fajta. Ezt Marco Polo hozta el Európába Kínából. Az első melegágyi növények egyike, gyakran fóliasátrakban, vagy melegházakban nevelik. Tenyészideje maximum két hónap. Élénk piros-sötét rózsaszínű, kis gömb alakú növény, zöld levelekkel. Leggyakrabban nyersen esszük. Élénk színe miatt felhasználható ételek dekorációjaként is.

Gyermekeink számára is kedves, óra formájú salátát készíthetünk. Ehhez a salátához egy nagyobb tányérra jégsalátából darabokat szaggatunk, ezt egyenletesen eloszlatjuk a tányéron, a tányér szélét körbe rakjuk, szeletekre vágott uborka és paradicsom darabokkal. Tegyünk egy paradicsom szeletet a tányér közepére is. Majd az uborka és paradicsom mellé, belülre szintén kör alakban tegyünk szeletelt tojást, 12 szelet fog kelleni. Retekből pedig vágjunk kis csíkokat. A piros retek hasábokból készülnek az óralap számai. A retek csíkokból, római számokat tudunk kirakni a tojásokra. Végül pedig akár répából, vagy újhagyma szárából a középső paradicsomot középpontként használva, helyezzük fel az óramutatókat is. Ezzel el is készült a különleges saláta, akár születésnapi zsúrra is megfelel, ha egészséges rágcsálnivalót adnánk a kicsiknek.

Már tavasszal megjelenik, de nyáron is kapható a jégcsap retek. Ez is Kelet -ázsiai retekfajta. Fehér színű és a formájában a répához hasonlító zöldség, de azért a répánál nagyobb és vastagabb. Hazánkban is elterjed. Ez a fajta ragukba nagyon finom, vagy megsütve. A retektorta alapanyaga.

Ősszel a fehér héjú és kör alakú, alma méretű sörretek könnyen elérhető. Németországban közkedvelt sörkorcsolya. Remek szendvicsekbe, vagy nyersen magában fogyasztva. Próbáljuk ki, zöldség chipsnek elkészítve.

Télen jelenik meg a fekete retek. Gyógyhatások szempontjából a retkek jolly jokere. Emésztésjavító, epekőhajtó, epekőképződés megelőző és féreghajtó. Az összes közül a legcsípősebb fajta. Talán sokan ismerik azt a népi gyógymódot, amelyet immunerősítésre használnak. A félbevágott fekete retekbe lyukat fúrnak, ebbe a kráterbe pedig mézet tesznek. Majd ha összeért a két hozzávaló, akkor elfogyasztják.

Egyszerű salátát is készíthetünk belőle. Egy nagyobb fej fekete retket mossunk meg és reszeljük le. Két közepes fej hagymát vágjunk félbe majd, vágjuk őket vékony szeletekre. A szeletelt hagymát sózzuk le, 10 perc elteltével mossuk át folyóvízben és adjuk a retekhez. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és fogyasszuk tökmagolajjal. Az egyik legkedvesebb, két hozzávalós salátám.

Próbáljunk ki retekből készült fogásokat, a testünk is hálás lesz érte! Egészségünkre!

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.