Mit együnk, mit igyunk sportolás után?
- Dátum: 2018.04.27., 21:54
- csontképződés, edzés, egészség, esszenciális, esszenciális fehérje, étkezés, evés, fehérje, folyadékpótlás, ivás, mikrosérülés, napi fehérjeadag, szénhidrát, szükséglet, tej, túró
Sokan úgy gondolják, hogy ha edzés után esznek, akkor hiába dolgoztak. Pedig ez súlyos tévedés! Az edzés, a különböző intenzitással végzett testmozgás hasznos, ám egyben megerőltető is a szervezetnek. Mozgás közben izzadással vizet veszítünk, a kalóriaégetésselpedig tápanyagokathasznál fel a szervezetünk. Sportolás után ezért mielőbb érdemes visszaállítani az egyensúlyt mind a folyadék, mind pedig bizonyos tápanyagok pótlásával. Edzés közben az izmokat számtalan mikrosérülés éri, a gyors regenerációhoz elsősorban fehérjékre és igen, egy kis szénhidrátra is szükség van!
Miért fontos a fehérje?
A fehérjék a szervezetünk fenntartásához, a különböző életfolyamatokhoz szükséges létfontosságú tápanyagok közé tartoznak. A fehérjék építőkövei az aminosavak. Húsz olyan aminosav van, ami részt vesz az emberi test fehérjéinek felépítésében, ezek közül kilencet a szervezetünk egyáltalán nem vagy csak korlátozottan képes előállítani, ezért ezeket a táplálékokkal kell bevinnünk. A táplálkozási ajánlások szerint napi kalóriabevitelünk kb.15 százalékát kell fehérjékkel elfogyasztani. Ez vegyes táplálkozás mellett felnőtt korban testtömegünk függvényében 0.8-1 g/testtömeg kg mennyiséget jelent, például egy 60 kg-os nőnek napi 48-60 g fehérjére van szüksége.
A fehérjék elengedhetetlenek, mert sokféle funkciót töltenek be a szervezetben. Nagy szerepük van a szerveink, szöveteink (pl. izom, ín, kötőszövet, csont, bőr, haj, köröm) felépítésében, az enzimek és a hormonok alkotórészei, fontosak az egyes anyagok, pl. az oxigén szállításában és emellett számos egyéb területenis nélkülözhetetlenek, mint pl. a látás vagy a védekező rendszer.
Fehérjefajták és élelmiszerek
„Fehérjetartalommal számos élelmiszer rendelkezik, ezeket aminosav-összetételük alapján két nagy csoportra osztjuk" – magyarázza Szűcs Zsuzsanna dietetikus:
A teljes értékű, vagy elsőrendű fehérjék az összes esszenciális, vagyis a szervezetünk által nem előállítható aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ide sorolhatók az állati eredetű élelmiszerek, vagyis a tej és a tejtermékek, a húsok, a felvágottak, a tojás, a halak és a tenger gyümölcsei. Ezért nagyon fontos, hogy mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd és vacsora) tartalmazzon ilyen típusú fehérjét is.
A nem teljes értékű, más néven másodrendű fehérjék bár értékes fehérjetartalommal rendelkeznek, nem vagy nem elegendő mértékben tartalmazzák az összes esszenciális fehérje építőkövet. Ebbe a csoportba növényi eredetű termékek tartoznak: pl. a gabonafélék, a hüvelyesek (pl. csicseriborsó, szója) és az olajos magvak (pl. mogyoró, kesudió). Ezek az élelmiszerek is hozzájárulnak szervezetünk fehérjeszükségletének kielégítéséhez, de önmagukban erre nem képesek és kiegészítésre szorulnak.
A tej, a túró és a többiek…
A tej és a tejtermékek, például a magyar konyhában népszerű túró különösen jó fehérjeforrás, így sportolásután is ajánlott, mert a tej fehérjéinek 88-95 százalékát képes a szervezetünk hasznosítani, ráadásul a fehérje mellett egyéb létfontosságú tápanyagok, például a csontképződés szempontjából fontos kalcium is megtalálható benne.Ugyanígy lényeges, hogy a mozgás miatt igénybe vett szervezetet, különösen az izmokat egy kevés, gyorsan felszívódó szénhidráttal is regeneráljuk” – tanácsolja a szakember.
Jó választás lehet például egy fehérjéket és szénhidrátokat tartalmazó turmix, de akár egy fitt túrórudi is hozzájárulhat az edzés során elvesztett tápanyagok pótlásához és az egyensúlyi állapot visszanyeréséhez. És perszefigyeljünk arra is, hogy mozgás után eleget igyunk, az edzésintenzitásától és az elvesztett folyadék mértékétől függően mielőbb állítsuk vissza a megfelelő folyadék-ellátottságunkat.
Miért jó a pilates?

A pilates mind az elmét és testet egyaránt megmozgató torna, amelynek nagyon sok jótékony hatása van, ebből mi összegyűjtöttünk egy párat.
Ezért böjtölj almával

Régen az emberek főleg vallási okokból tartottak böjtöt hamvazószerdától húsvétig. Ezalatt egyáltalán nem fogyasztottak húst, és naponta csak egyszer laktak jól. Manapság sokan a tavaszi megújulás jegyében és egészségük megóvása érdekében táplálkoznak mértékletesen ebben az időszakban.
Sok fehérjét eszem, de mégsem tudok fogyni

A három makrotápanyag, vagyis a fehérje, a szénhidrát és a zsír - közül a fehérjének van a legjobb hírneve, a legtöbb felnőttnek mindössze 40-50 gramm fehérjére van szüksége naponta.
Az energiaszegény étrend nyomában

Energiaszegény étrendre akkor van szükség, ha a testmagassághoz viszonyított testtömeg túl sok, tehát túlsúly vagy elhízás áll fenn. Ez akkor következik be, ha az energiaegyensúly megbomlik. Vagy a tápanyag felvétel növekszik, vagy az energia leadás csökken.
Okok, amiért böjtölj

A tavasszal jön a húsvét is, amit egy 40 napos böjt előz meg. Ezt nem csak vallási okokból érdemes betartani, hanem mert sokat tehetünk vele az egészségünkért, mivel számos jótékony hatása lehet szervezetünkre.