Mit együnk, mit igyunk sportolás után?
- Dátum: 2018.04.27., 21:54
- csontképződés, edzés, egészség, esszenciális, esszenciális fehérje, étkezés, evés, fehérje, folyadékpótlás, ivás, mikrosérülés, napi fehérjeadag, szénhidrát, szükséglet, tej, túró
Sokan úgy gondolják, hogy ha edzés után esznek, akkor hiába dolgoztak. Pedig ez súlyos tévedés! Az edzés, a különböző intenzitással végzett testmozgás hasznos, ám egyben megerőltető is a szervezetnek. Mozgás közben izzadással vizet veszítünk, a kalóriaégetésselpedig tápanyagokathasznál fel a szervezetünk. Sportolás után ezért mielőbb érdemes visszaállítani az egyensúlyt mind a folyadék, mind pedig bizonyos tápanyagok pótlásával. Edzés közben az izmokat számtalan mikrosérülés éri, a gyors regenerációhoz elsősorban fehérjékre és igen, egy kis szénhidrátra is szükség van!
Miért fontos a fehérje?
A fehérjék a szervezetünk fenntartásához, a különböző életfolyamatokhoz szükséges létfontosságú tápanyagok közé tartoznak. A fehérjék építőkövei az aminosavak. Húsz olyan aminosav van, ami részt vesz az emberi test fehérjéinek felépítésében, ezek közül kilencet a szervezetünk egyáltalán nem vagy csak korlátozottan képes előállítani, ezért ezeket a táplálékokkal kell bevinnünk. A táplálkozási ajánlások szerint napi kalóriabevitelünk kb.15 százalékát kell fehérjékkel elfogyasztani. Ez vegyes táplálkozás mellett felnőtt korban testtömegünk függvényében 0.8-1 g/testtömeg kg mennyiséget jelent, például egy 60 kg-os nőnek napi 48-60 g fehérjére van szüksége.
A fehérjék elengedhetetlenek, mert sokféle funkciót töltenek be a szervezetben. Nagy szerepük van a szerveink, szöveteink (pl. izom, ín, kötőszövet, csont, bőr, haj, köröm) felépítésében, az enzimek és a hormonok alkotórészei, fontosak az egyes anyagok, pl. az oxigén szállításában és emellett számos egyéb területenis nélkülözhetetlenek, mint pl. a látás vagy a védekező rendszer.
Fehérjefajták és élelmiszerek
„Fehérjetartalommal számos élelmiszer rendelkezik, ezeket aminosav-összetételük alapján két nagy csoportra osztjuk" – magyarázza Szűcs Zsuzsanna dietetikus:
A teljes értékű, vagy elsőrendű fehérjék az összes esszenciális, vagyis a szervezetünk által nem előállítható aminosavat tartalmazzák a megfelelő mennyiségben. Ide sorolhatók az állati eredetű élelmiszerek, vagyis a tej és a tejtermékek, a húsok, a felvágottak, a tojás, a halak és a tenger gyümölcsei. Ezért nagyon fontos, hogy mindhárom főétkezés (reggeli, ebéd és vacsora) tartalmazzon ilyen típusú fehérjét is.
A nem teljes értékű, más néven másodrendű fehérjék bár értékes fehérjetartalommal rendelkeznek, nem vagy nem elegendő mértékben tartalmazzák az összes esszenciális fehérje építőkövet. Ebbe a csoportba növényi eredetű termékek tartoznak: pl. a gabonafélék, a hüvelyesek (pl. csicseriborsó, szója) és az olajos magvak (pl. mogyoró, kesudió). Ezek az élelmiszerek is hozzájárulnak szervezetünk fehérjeszükségletének kielégítéséhez, de önmagukban erre nem képesek és kiegészítésre szorulnak.
A tej, a túró és a többiek…
A tej és a tejtermékek, például a magyar konyhában népszerű túró különösen jó fehérjeforrás, így sportolásután is ajánlott, mert a tej fehérjéinek 88-95 százalékát képes a szervezetünk hasznosítani, ráadásul a fehérje mellett egyéb létfontosságú tápanyagok, például a csontképződés szempontjából fontos kalcium is megtalálható benne.Ugyanígy lényeges, hogy a mozgás miatt igénybe vett szervezetet, különösen az izmokat egy kevés, gyorsan felszívódó szénhidráttal is regeneráljuk” – tanácsolja a szakember.
Jó választás lehet például egy fehérjéket és szénhidrátokat tartalmazó turmix, de akár egy fitt túrórudi is hozzájárulhat az edzés során elvesztett tápanyagok pótlásához és az egyensúlyi állapot visszanyeréséhez. És perszefigyeljünk arra is, hogy mozgás után eleget igyunk, az edzésintenzitásától és az elvesztett folyadék mértékétől függően mielőbb állítsuk vissza a megfelelő folyadék-ellátottságunkat.
A visszahízás okai
A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)
Jelek, hogy nem mozogsz eleget
Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?
Mire utalhat a hirtelen fogyás?
Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.
4 tipp gyors fogyáshoz
Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.
Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!
Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.