Menü

Magyarországi nemzetiségek konyhája – Cigányok

Aki szereti a fűszeres, házias, laktató ételeket, annak nagyon fog ízleni a cigány konyha. Ahol ugyanis cigány ételek vannak az étlapon, ott igazi élményben lesz része a fogyasztónak. Az első recept, amit otthon is kipróbálhatunk, a roma lecsó. A lecsót sokféleképpen készítjük mi is, de ez a verzió is garantáltan tetszeni fog. Ehhez a szokásos hozzávalók mellett (paprika, hagyma, paradicsom), szükség lesz burgonyára, füstölt szalonnára, őrölt piros paprikára és sok-sok fűszerre. A füstölt húsos szalonna zsírján kell megpirítani a hagymát, a karikára vágott paprikát, krumplit és paradicsomot, majd addig párolni, míg puha nem lesz. Édes vagy erős őrölt paprikával ízesíthetjük, illetve sóval, és ízlés szerinti fűszerekkel. Tálaláskor még erős paprikát karikázhatunk rá.

A másik kivételes étel a cigányos töltött káposzta, amelyhez főtt káposztalevelekre van szükség. A főzéssel puhított káposztákat leveleire kell szedni, majd állni hagyni. Olajon rizst pirítunk közben, és bő vízzel felöntve pároljuk. Másik serpenyőben hagymát párolunk, megszórjuk fűszerpaprikával, majd a darált húshoz keverjük hozzá a rizzsel, borssal és sok sóval együtt. Ezt töltjük bele a káposztákba, majd egymásra halmozzuk őket. Az edénybe a töltött káposztahasábokra paradicsomlevet és vizet öntünk, sóval főzzük készre.

Tehát a cigány konyhában találhatóak a miénkhez hasonló ételek, de mindent egy kicsit másképp készítenek. Érdemes kipróbálni ezeket az új ízeket is, mert nagyban szélesítik a látókörünket.

szerző: Varga Ágnes Kata. Kép:receptletoltes.hu

Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?

Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.

Egy filléres csodaszer a konyhában – ez a szegfűszeg

Talán mindenki ismeri a szegfűszeget, főként a tél egyik illataként, pedig az apró kis fűszer egészségünk egyik őre lehet.