Menü

Segítség ahhoz, hogyan válasszunk bort ajándékba

Ajándék kollégának:

Vegyük figyelembe a nemét, például egy nő átlagosan szívesebben fogyaszt édesebb italt, mint egy férfi. Tehát szóba jöhet egy finom Tokaji desszertbor. A férfi kollégánknak pedig egy száraz Kékfrankost, vagy Bikavért, ezekkel nem lőhetünk félre.

Ajándékbor bulira:

Ha házibuliba megyünk, vagy csak éppen egy kis koccintásra, mielőtt a nyakunkba vennénk a várost, érdemes olyan palackkal érkeznünk, amely már üzemi hőmérsékleten van. Ilyen esetekre remek választás egy vagy több üveg habzóbor, Irsai Olivér, rozé. Nem mindig a drága bor a finom, manapság 700-800 forintért is lehet minőségi bort venni, csak jól körül kell nézni a boltokban.

Ajándék családtagoknak:

Szerencsés esetben szeretteinkkel közelebbi kapcsolatot ápolunk, ezáltal tisztában vagyunk a másik ízlésével. Tehát ha valaki a száraz bort szereti, ne sértsük meg azzal, hogy nem ilyet veszünk neki. Édes fajta esetén érdemes tudni, hogy Tokaji esetében minél több puttonyos, annál édesebb az íz világa és természetesen vele együtt egyenesen arányosan az ára is. Egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a borászok eladási szempontból a palack külalakjára. Határozottan jól mutat egy designos palackú bor a karácsonyi asztalon. Ha vörös húsból készül a vacsora, akkor értelem szerűen válasszunk hozzá vörös bort. Speciális ízléssel rendelkező, közelről ismert férfiaknak érdemes azt venni, amit szeretnek. Ha azonban csak annyi instrukciót kapunk: valami finom fehéret vagy vöröset: jó választás lehet egy dűlőszelektált furmint vagy egy prémium szekszárdi vörös fajtabor vagy házasítás.

Egyszeri, megismételhetetlen ajándékok:

Kerek évforduló esetén tartózkodjunk az előre gravírozott palackoktól. Ha valaki nem egész életén át portalanítandó dísznek szánja a szekrény tetejére, hanem el is fogyasztaná, az ilyen üvegek tartalmában sokszor bizony csalódni fog. Ha különleges ajándékkal szeretnénk kirukkolni, állítsunk össze egy válogatást. Ma már több kereskedőnél rendelhető erre a célra – akár gravírozható – fadoboz, amely valóban szép dísze lehet a lakásnak, és amit megtölthetünk több különböző borral, akár eltérő műfajokból. Egy dologra azonban figyeljünk, a bor legyen minőségi!

Ajándék főnöknek:

Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy mit szeret, de garantálni akarjuk, hogy egy magas presztízsű ajándékkal lepjük meg, még mindig Villány a legjobb választás.

Érdekességek a bor kultúrájáról

A bor legősibb kultúrjavaink egyike. Nem szükséglet hozta létre, hanem az ember ambíció-világába született bele. A homo sapiens folyamatosan csiszolta azt és az alkotás vágy első jeleivel (sírkamra festmények stb.) egy időben jelent meg rendhagyó külső körülmények között zajló fogyasztása, illetve annak ábrázolása. Természetesen nem beszélhetünk a bor kizárólagosságáról - az élvezeti cikkek között. A szeszesitalok közül a Kr. előtti évezredekben a sör már elterjedt. Mégis jó néhány tudatmódosító anyag már ismert volt, például a mirha is. A bor jól kézben tartható hatásával előnyben volt a különféle bódító anyagokkal szemben. Előállítása az ókori keleten könnyen lehetséges volt.

A boroknál nagyon fontos a savtartalom. Ha nem lenne sav a borban, pont olyan íze lenne, mint egy irtó cukros szőlőlének, amitől talán a szád is összeragadna. Ha a szőlő hidegebb helyen érik, a természetes savtartalma magasabb lesz, mint a melegebb vidékeken. A hűvösebb klímán érlelt szőlők borai frissebbek és savanyúbbak egy kicsit, mint az igazán nagyon napos és meleg helyek borai.

Az olaszok évente átlagosan 74 litert isznak meg fejenként. Ez nem lehet véletlen, hiszen kiváló borvidékek vannak a napsütötte Olaszországban. A szintén boraikról híres franciák évente 45 litert fogyasztanak fejenként, utánuk pedig rögtön az ausztrálok jönnek, az ő éves 24 literükkel. A világ legmagasabb borfogyasztása az 1970-es években történt, amikor átlagosan 90 litert döntöttek magukba fejenként a portugálok egy év alatt.

A klímaváltozás sajnos igazán nagy fenyegetést jelent a borra. Egy 2006-os kutatásban megállapították, hogy ahogy emelkedik az átlag hőmérséklet a Földön, úgy a legjobb minőségű borok termelő vidékein csökken a produktivitás. 2100-ra már 20 százalékkal kevesebb bortermelő vidék lehet a világon, ha így folytatódik a melegedés.

Összegezve tehát azt mondhatjuk, hogy a bor egy tökéletes ajándék, akár önmagában, vagy egy meglepetés mellé. Egészségre számos pozitív hatást gyakorol és egy ünnepi vacsorát is megkoronázhat.

Szerző: Udvari Fanni

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül

Nincs advent és karácsonyvárás sült gesztenye nélkül, de nemcsak a karácsony jellegzetes csemegéje, hanem az ősz és a tél elengedhetetlen étele. A papírba csomagolt forró, sült gesztenye illata szinte aromaterápiaként hat az emberre az adventi vásárok forgatagában, természetesen egy bögre illatos forralt borral együtt.

Mit kell tudni a jojobáról?

A Jojoba egy erős évelő örökzöld fás cserje, mely 4-4,5 m magasra nő meg. Hosszú gyökerei (akár 10-12m) és ehető gyümölcse van. Hosszú gyökereinek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen körülmények között életben képes maradni, azonban elsősorban a száraz, kopár területeken érzi jól magát. A Jojoba Arizonában, Dél-Kaliforniában és Mexikóban őshonos.

Adaptogén gyógynövények: mik ezek, hogyan hatnak?

Stressz, álmatlanság, hangulatingadozás, állandó fáradtság – ha ezekkel a tünetekkel küzdünk érdemes szétnézni a gyógynövények, étrendkiegészítők terén!

Novemberi kerti teendők

Azt mondják, hogy az ősz szomorú, mivel lehullanak a levelek, elnyílnak a virágok és jönnek a borongós idők. Pedig erre érdemes máshogy tekinteni, főleg, ha szép és egészséges kertet vagy udvart szeretnénk.

Vigyázzunk a téli álomra húzódó sünökre

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület az őszi lombhullás kapcsán a téli álomra húzódó sünök védelmére hívta fel a figyelmet.