Menü

Bohócdoktorok

Mindenki rosszul éli meg, ha kórházba kerül. Természetes, hogy nehezen viseljük a kórházi létet és a betegségeket, orvosi kezeléseket, de a gyomrom összeszorul, és a szívem megszakad, amikor kisgyerekek kerülnek kórházba, s netán maradnak ott, a szüleik nélkül. Volt az én fiam is nagyon beteg, voltunk hetekig a gyerekosztályon és akkor szembesültem vele, hogy mennyi apróság fekszik ezekben a szobákban anyukájukkal (vagy sajnos anyukájuk nélkül) és milyen borzasztóan lassan telik az idő.

Amikor a sárga csekk a postaládámba került, mellyel bohócdoktorokat lehetett támogatni, bevallom, talán elsőre félredobtam volna, ha nem érint meg személyesen is a dolog. Ugyan még nem találkoztam a kórházi tartózkodásunk alatt bohócdoktorokkal, de részemről nem volt kérdés a segítség és az adomány, a mai napig támogatom a bohócok semmiképp sem alábecsülendő munkáját, nagyon nagy szükség van rájuk!

Kik azok a bohócdoktorok? A bohócdokik a nevetés specialistái. Nemes küldetésük, hogy felvidítsák a kórházban fekvő beteg gyerekeket, hiszen jól tudjuk: a nevetés gyógyít. Egy betegség, kórházban tartózkodás vagy egy fájdalmas beavatkozás gyakran próbára teszi a gyerekek, és a felnőttek lelki erejét. A humor és a nevetés éppen ezekben a helyzetekben tud segíteni. A nevetés enyhíti a félelmet, a fájdalmat és szomorúságot. Nemcsak a szülők és orvosok megfigyelése ez, de szakemberek állítják és ezt tudományos kutatásokkal is alátámasztják, hogy a nevetés és a vidámság nagymértékben segíti a betegek gyógyulását.

A bohócdoktorok nemcsak a gyerekeken segítenek, hanem sokan közülük időseket is meglátogatnak kórházakban, valamint idősek otthonában. Egy csepp vidámságot és gondtalanságot hoznak azoknak, akiknek erre oly nagy szükségük van. A nevetés csökkenti a feszültséget, arról nem is beszélve, hogy pozitív lelkiállapotban könnyebben elviseljük a kórházban töltött idő kellemetlenségeit, de egy oxfordi kutatás szerint még a fizikai fájdalmat is csökkenti.

A bohócdoktorok is szakemberek, képzett előadóművészek, magyar és külföldi hivatásos bohócok, művészetterapeuták, akik nevetésterápiával és művészetterápiával foglakoznak, utóbbihoz sorolhatjuk a zene-, tánc- és játékterápiát is. A művészetterápia egy mélylélektani terápiás folyamat, mely segít a mélyen rejlő pszichés tartalmakat érzelmileg átélni, feldolgozni. A bohócok a gyermekkórházakban a beteg gyermekek felvidítására zenélnek, énekelnek, báboznak, zsonglőrködnek, bűvészkednek, ezzel csempészve nevetést és vidámságot a kórtermekbe, illetve idősek otthonába.

Számtalan támogatási és adományozási lehetőség van arra, hogy segítsük őket, de jelentkezhetünk akár önkéntesnek is, s ha a cikkem hatására csak hárman postára adják sárga csekküket, vagy rákattintanak az oldalukra, érdeklődnek tevékenységük felől, már nagyon örülök, hogy erről írtam.

Növények, melyek elűzik a kullancsokat

Egyre több embert fertőz meg a kullancs terjesztette halálos kór hazánkban. Tavaly az év első felében még jóval kevesebb esetet regisztráltak. A Lyme-kórt, amelyet egyes kullancsfajok terjesztenek, egyre több embernél mutatták ki hazánkban.

Fiókát találtam! – Mikor mentsünk, mikor ne?

Áprilistól augusztusig tart a fiókaszezon, ilyenkor rengeteg bejelentést kapnak a madármentők a segítségre szoruló madarakról. A legtöbbjük nem árvult el, ezért a legnagyobb segítség számukra az, ha nem fogjuk be, ha pedig már megtettük, a megtalálás helyén mielőbb elengedjük őket!

Mi mindenre jó egy mosogatógéptabletta?

A mosogatógép tablettáit köztudottan arra tervezték, hogy eltávolítsák a makacs foltokat és feloldják a zsírt a mosogatógépben, ám kevesen tudják, hogy nemcsak mosogatáskor érdemes őket használni. Még akkor sem árt beszerezni néhány tablettát, ha nincs is mosogatógépünk.

A Mecsek kincsei

Ha belföldön szeretnél eltölteni valahol egy kellemes hétvégét, akkor a Mecsek egy kiváló hely lehet erre. Rengeteg természeti csoda vár felfedezésre itt, és a sok erdős terület még a nyári melegben is hűvös kirándulóhelyet biztosíthat az idelátogatók számára. Hogyha ez nem lenne elég, az egyik legnagyobb vidéki város, Pécs is számtalan programmal várja a belföldi turistákat.

Hogyan legyen a medence vize kristálytiszta?

Ha úgy döntünk, beruházunk egy medencére, akkor fontos utánanézni annak is, hogyan érhető el a víz tisztán tartása. Hogyan érjük el, hogy a medence vize ne legyen a baktériumok táptalaja?