Menü

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

SPENÓTOS TORTILLA ZÖLDSÉG RAGUVAL TÖLTVE

HOZZÁVALÓK
4 db házi spenótos kukorica tortilla
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 db piros pritamin paprika
fekete olajbogyó
10 dkg krémsajt
1 db újhagyma
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.Apróra vágjuk az olajbogyót, apróbb kockákra a pritamin paprikát és karikákra az újhagymát.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ha elég forró,a krémsajt és a petrezselyem kivételével beletesszük az összes hozzávalót.

Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a krémsajtot, majd, amikor teljesen elolvadt,beletesszük a petrezselymet is. A petrezselyemből egy keveset meghagyunk a díszítéshez.

Ha kész a krémsajtos, zöldséges töltelék, akkor áttesszük egy tányérba és öblítjük a serpenyőt, majd szárazra töröljük, majd melegítjük benne a házilag készített, spenótos kukorica tortilla.

Amint a tortilla átmelegedett, egy vágódeszkára helyezzük, rákenjük a tölteléket, majd szorosan, hengeresen feltekerjük, és egyforma szeletekre vágjuk.

MINI PIZZÁK VILLÁMGYORSAN

HOZZÁVALÓK

4 db lepénykenyér

1-1,5 dl passzírozott paradicsom (passata)

oregánó

8-10 dkg szárított sonka

10 dkg feta sajt

20 dkg koktélparadicsom

10 dkg rukkola

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a lepény kenyerekből kb. 6 cm-es köröket vágunk ki.

Mindegyiket megkenjük a passzírozott paradicsommal, megszórjuk egy kevés oregánóval és kis darabokra tépkedett sonkát, karikára vágott koktél paradicsomot és morzsolt feta sajtot teszünk rá.

A mini pizzákat tepsibe rakjuk és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.Tálaláskor darabolt paradicsomot, rukkolát, egy kevés fetátteszünk még rá, és vékonyan meglocsoljuk az olívaolajjal.

SERPENYŐS KRUMPLI GOMBÁS TOJÁSSAL

HOZZÁVALÓK

40 dkg burgonya

4 tk olaj

25 dkg gomba

10 dkg mangold

frissen őrölt bors

4 db tojás

néhány csepp chiliolaj

parmezán a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük.

Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, felszeletelt gombát. Lefedjük, majd közepes lángon pároljuk 5 percig. Levesszük a fedőt, és nagy lángon aranyszínűre pirítjuk a gombaszeleteket.

Hozzáadjuk a burgonyát, a megtisztított, falatnyi darabokra tépett mángold leveleket, majd sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Lefedjük, majd addig pirítjuk, míg a tojások kissé megszilárdulnak. Egy kevés csiliolajjal, néhány parmezánforgáccsal és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS RIZOTTÓ

HOZZÁVALÓK

2 bögre rizs

1 evőkanál mustár

1/2 bögre fehérbor

4 bögre víz

4 db paradicsom

1 kis üveg paradicsompüré

3 db húsleveskocka

1 kevés só

1 kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS

Az olajon megpirítjuk a rizst, hozzákeverjük a mustárt és a paradicsompürét, majd felengedjük a borral és a vízzel.

Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a leveskockákat és egy kevés sót, és takarék lángon főzzük.

Többször megkevergetjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

Ízlés szerint nyers paradicsommal, bazsalikommal vagy reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Előre gondoljuk ki, hogy az alkalomhoz megfelelően, milyen ételeket-italokat érdemes szervíroznunk! Egy baráti összejövetelhez bőven elegendő, ha egyszerű, gyors és finom falatokban gondolkozunk, itt nem is az a cél, hogy degeszre etessük mindenkit.

Szerző:Udvari Fanni

Tökfélék jótékony hatása

A tökféléket rendkívül változatos formában, színben és ízben találjuk meg a piacokon, vagy a boltok polcain, nagyon egészséges zöldség szervezetünk számára.

Óvatosnak kell lenni a gyümölcsfogyasztással?

A gyümölcsök a kiegyensúlyozott étrend alapvető részei, hiszen rengeteg vitamint, ásványi anyagot, rostot és antioxidánst tartalmaznak. Azonban sokan nem tudják, hogy a túlzott gyümölcsfogyasztás is járhat kockázatokkal, főként bizonyos egészségi állapotok vagy étrendi célok mellett.

Az instant levesek kultúrája és hatásai

Az instant levesek világszerte népszerűek a gyorsaságuk, olcsóságuk és egyszerűségük miatt – sokan mégis túl gyakran nyúlnak utánuk. Bár elsőre ártalmatlannak tűnnek, hosszú távon komoly egészségügyi problémákhoz vezethetnek. A kultikus státuszuk mögött sokszor tápanyaghiány, sótúladagolás és egyoldalú táplálkozás húzódik meg.

Veszélyes, ha lenyeli a gyerek a rágógumit?

Sok szülő megijed, amikor gyermeke véletlenül lenyel egy rágógumit – de vajon jogos-e az aggodalom? A szakértők szerint a legtöbb esetben nincs ok pánikra, de bizonyos körülmények között a rágógumi lenyelése komoly egészségügyi kockázatokat is jelenthet.

Tapas – a spanyolok egyik étkezési szokása

Ahány ország, annyi étkezési forma, annyiféle fűszerezés, vagy szokás. A spanyolok többek között a tapasra esküsznek, és milyen jól teszik.