Menü

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

SPENÓTOS TORTILLA ZÖLDSÉG RAGUVAL TÖLTVE

HOZZÁVALÓK
4 db házi spenótos kukorica tortilla
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 db piros pritamin paprika
fekete olajbogyó
10 dkg krémsajt
1 db újhagyma
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.Apróra vágjuk az olajbogyót, apróbb kockákra a pritamin paprikát és karikákra az újhagymát.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ha elég forró,a krémsajt és a petrezselyem kivételével beletesszük az összes hozzávalót.

Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a krémsajtot, majd, amikor teljesen elolvadt,beletesszük a petrezselymet is. A petrezselyemből egy keveset meghagyunk a díszítéshez.

Ha kész a krémsajtos, zöldséges töltelék, akkor áttesszük egy tányérba és öblítjük a serpenyőt, majd szárazra töröljük, majd melegítjük benne a házilag készített, spenótos kukorica tortilla.

Amint a tortilla átmelegedett, egy vágódeszkára helyezzük, rákenjük a tölteléket, majd szorosan, hengeresen feltekerjük, és egyforma szeletekre vágjuk.

MINI PIZZÁK VILLÁMGYORSAN

HOZZÁVALÓK

4 db lepénykenyér

1-1,5 dl passzírozott paradicsom (passata)

oregánó

8-10 dkg szárított sonka

10 dkg feta sajt

20 dkg koktélparadicsom

10 dkg rukkola

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a lepény kenyerekből kb. 6 cm-es köröket vágunk ki.

Mindegyiket megkenjük a passzírozott paradicsommal, megszórjuk egy kevés oregánóval és kis darabokra tépkedett sonkát, karikára vágott koktél paradicsomot és morzsolt feta sajtot teszünk rá.

A mini pizzákat tepsibe rakjuk és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.Tálaláskor darabolt paradicsomot, rukkolát, egy kevés fetátteszünk még rá, és vékonyan meglocsoljuk az olívaolajjal.

SERPENYŐS KRUMPLI GOMBÁS TOJÁSSAL

HOZZÁVALÓK

40 dkg burgonya

4 tk olaj

25 dkg gomba

10 dkg mangold

frissen őrölt bors

4 db tojás

néhány csepp chiliolaj

parmezán a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük.

Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, felszeletelt gombát. Lefedjük, majd közepes lángon pároljuk 5 percig. Levesszük a fedőt, és nagy lángon aranyszínűre pirítjuk a gombaszeleteket.

Hozzáadjuk a burgonyát, a megtisztított, falatnyi darabokra tépett mángold leveleket, majd sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Lefedjük, majd addig pirítjuk, míg a tojások kissé megszilárdulnak. Egy kevés csiliolajjal, néhány parmezánforgáccsal és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS RIZOTTÓ

HOZZÁVALÓK

2 bögre rizs

1 evőkanál mustár

1/2 bögre fehérbor

4 bögre víz

4 db paradicsom

1 kis üveg paradicsompüré

3 db húsleveskocka

1 kevés só

1 kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS

Az olajon megpirítjuk a rizst, hozzákeverjük a mustárt és a paradicsompürét, majd felengedjük a borral és a vízzel.

Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a leveskockákat és egy kevés sót, és takarék lángon főzzük.

Többször megkevergetjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

Ízlés szerint nyers paradicsommal, bazsalikommal vagy reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Előre gondoljuk ki, hogy az alkalomhoz megfelelően, milyen ételeket-italokat érdemes szervíroznunk! Egy baráti összejövetelhez bőven elegendő, ha egyszerű, gyors és finom falatokban gondolkozunk, itt nem is az a cél, hogy degeszre etessük mindenkit.

Szerző:Udvari Fanni

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.