Menü

Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok

SPENÓTOS TORTILLA ZÖLDSÉG RAGUVAL TÖLTVE

HOZZÁVALÓK
4 db házi spenótos kukorica tortilla
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 db piros pritamin paprika
fekete olajbogyó
10 dkg krémsajt
1 db újhagyma
olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.Apróra vágjuk az olajbogyót, apróbb kockákra a pritamin paprikát és karikákra az újhagymát.

Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ha elég forró,a krémsajt és a petrezselyem kivételével beletesszük az összes hozzávalót.

Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a krémsajtot, majd, amikor teljesen elolvadt,beletesszük a petrezselymet is. A petrezselyemből egy keveset meghagyunk a díszítéshez.

Ha kész a krémsajtos, zöldséges töltelék, akkor áttesszük egy tányérba és öblítjük a serpenyőt, majd szárazra töröljük, majd melegítjük benne a házilag készített, spenótos kukorica tortilla.

Amint a tortilla átmelegedett, egy vágódeszkára helyezzük, rákenjük a tölteléket, majd szorosan, hengeresen feltekerjük, és egyforma szeletekre vágjuk.

MINI PIZZÁK VILLÁMGYORSAN

HOZZÁVALÓK

4 db lepénykenyér

1-1,5 dl passzírozott paradicsom (passata)

oregánó

8-10 dkg szárított sonka

10 dkg feta sajt

20 dkg koktélparadicsom

10 dkg rukkola

olívaolaj

ELKÉSZÍTÉS

A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a lepény kenyerekből kb. 6 cm-es köröket vágunk ki.

Mindegyiket megkenjük a passzírozott paradicsommal, megszórjuk egy kevés oregánóval és kis darabokra tépkedett sonkát, karikára vágott koktél paradicsomot és morzsolt feta sajtot teszünk rá.

A mini pizzákat tepsibe rakjuk és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.Tálaláskor darabolt paradicsomot, rukkolát, egy kevés fetátteszünk még rá, és vékonyan meglocsoljuk az olívaolajjal.

SERPENYŐS KRUMPLI GOMBÁS TOJÁSSAL

HOZZÁVALÓK

40 dkg burgonya

4 tk olaj

25 dkg gomba

10 dkg mangold

frissen őrölt bors

4 db tojás

néhány csepp chiliolaj

parmezán a díszítéshez

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük.

Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, felszeletelt gombát. Lefedjük, majd közepes lángon pároljuk 5 percig. Levesszük a fedőt, és nagy lángon aranyszínűre pirítjuk a gombaszeleteket.

Hozzáadjuk a burgonyát, a megtisztított, falatnyi darabokra tépett mángold leveleket, majd sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Lefedjük, majd addig pirítjuk, míg a tojások kissé megszilárdulnak. Egy kevés csiliolajjal, néhány parmezánforgáccsal és friss kenyérrel tálaljuk.

PARADICSOMOS RIZOTTÓ

HOZZÁVALÓK

2 bögre rizs

1 evőkanál mustár

1/2 bögre fehérbor

4 bögre víz

4 db paradicsom

1 kis üveg paradicsompüré

3 db húsleveskocka

1 kevés só

1 kevés olaj

ELKÉSZÍTÉS

Az olajon megpirítjuk a rizst, hozzákeverjük a mustárt és a paradicsompürét, majd felengedjük a borral és a vízzel.

Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a leveskockákat és egy kevés sót, és takarék lángon főzzük.

Többször megkevergetjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.

Ízlés szerint nyers paradicsommal, bazsalikommal vagy reszelt sajttal a tetején tálaljuk.

Előre gondoljuk ki, hogy az alkalomhoz megfelelően, milyen ételeket-italokat érdemes szervíroznunk! Egy baráti összejövetelhez bőven elegendő, ha egyszerű, gyors és finom falatokban gondolkozunk, itt nem is az a cél, hogy degeszre etessük mindenkit.

Szerző:Udvari Fanni

Ne tiltsd, tanítsd

Sokan úgy gondolják, hogy a gyerekek egészséges fejlődésének kulcsa az édességek teljes tiltása. Azonban a szakemberek egyre inkább arra figyelmeztetnek, hogy a tiltás nem feltétlenül vezet jobb eredményhez – sőt, sokszor éppen az ellenkező hatást váltja ki.

Hőálló csokoládé lenne a nyár édességforradalma?

Csak képzeljük el: 35 fok árnyékban, a kezünkben egy szelet csoki… és mégsem olvad szét két perc alatt. Ugye, milyen szép álom? Pedig, ha létezne igazán hőálló csokoládé, az nemcsak a nassolás szerelmeseinek tenne jót, hanem az édességipart is fenekestül forgatná fel.

Mi az a vízikefír és hogyan készül?

A kristálygomba, vagy más néven vízikefír, egy fermentálható anyag, mely cukros vízből pezsgő, enyhén savanykás italt varázsol. Egyre többen fedezik fel hazánkban is ezt a különleges erővel bíró nedűt, amely nemcsak emésztést segít és gyulladást csökkent, hanem életet lehel a hétköznapokba is. Az alábbi cikkben megismerhetjük a használatát, a gondozását, és azt is, hogy hogyan válik belőle egy pohár kortyolható frissítő.

Amit megeszünk, őt megölheti – Miért nem etethetjük a kutyát akármivel?

A kutyák az ember legjobb barátai, és sok gazdi hajlamos „családtagként” kezelni kedvencét – ez természetes. Azonban amikor az étkezésről van szó, fontos megérteni, hogy a kutyák emésztőrendszere és táplálkozási igényei nagyon különböznek az emberekétől. A „csak egy falat nem árt” hozzáállás komoly egészségügyi kockázatokhoz vezethet. Miért nem szabad etetni a kutyákat bármivel?

Szotyola az egészségért

Apró magocskák, melyek általában szürke-fehér csíkosak, legtöbbet a boltok polcain mosolyognak szembe velünk egy-egy zacskóba csomagolva. Finomság, de egészség is ücsörög a csomagokban.