Gyorsan elkészíthető vendégváró falatok
- Dátum: 2019.07.15., 19:40
- Udvari Fanni
- étkezés, főzés, gomba, konyha, könnyű falatok, krumpli, pizza, rizottó, tojás, tortilla, vendégvárás
SPENÓTOS TORTILLA ZÖLDSÉG RAGUVAL TÖLTVE
HOZZÁVALÓK
4 db házi spenótos kukorica tortilla
1 csokor friss petrezselyem
1 gerezd fokhagyma
1 db piros pritamin paprika
fekete olajbogyó
10 dkg krémsajt
1 db újhagyma
olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
Megmossuk és megszárítjuk a zöldségeket. A petrezselymet és a fokhagymát felaprítjuk.Apróra vágjuk az olajbogyót, apróbb kockákra a pritamin paprikát és karikákra az újhagymát.
Egy serpenyőben olajat hevítünk, és ha elég forró,a krémsajt és a petrezselyem kivételével beletesszük az összes hozzávalót.
Ha a zöldségek megpuhultak, hozzáadjuk a krémsajtot, majd, amikor teljesen elolvadt,beletesszük a petrezselymet is. A petrezselyemből egy keveset meghagyunk a díszítéshez.
Ha kész a krémsajtos, zöldséges töltelék, akkor áttesszük egy tányérba és öblítjük a serpenyőt, majd szárazra töröljük, majd melegítjük benne a házilag készített, spenótos kukorica tortilla.
Amint a tortilla átmelegedett, egy vágódeszkára helyezzük, rákenjük a tölteléket, majd szorosan, hengeresen feltekerjük, és egyforma szeletekre vágjuk.
MINI PIZZÁK VILLÁMGYORSAN
HOZZÁVALÓK
4 db lepénykenyér
1-1,5 dl passzírozott paradicsom (passata)
oregánó
8-10 dkg szárított sonka
10 dkg feta sajt
20 dkg koktélparadicsom
10 dkg rukkola
olívaolaj
ELKÉSZÍTÉS
A sütőt 180 fokra előmelegítjük, egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a lepény kenyerekből kb. 6 cm-es köröket vágunk ki.
Mindegyiket megkenjük a passzírozott paradicsommal, megszórjuk egy kevés oregánóval és kis darabokra tépkedett sonkát, karikára vágott koktél paradicsomot és morzsolt feta sajtot teszünk rá.
A mini pizzákat tepsibe rakjuk és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.Tálaláskor darabolt paradicsomot, rukkolát, egy kevés fetátteszünk még rá, és vékonyan meglocsoljuk az olívaolajjal.
SERPENYŐS KRUMPLI GOMBÁS TOJÁSSAL
HOZZÁVALÓK
40 dkg burgonya
4 tk olaj
25 dkg gomba
10 dkg mangold
só
frissen őrölt bors
4 db tojás
néhány csepp chiliolaj
parmezán a díszítéshez
ELKÉSZÍTÉS
A burgonyát majdnem puhára főzzük, majd meghámozzuk és felkarikázzuk. Felforrósítjuk az olaj felét, majd hozzáforgatjuk a burgonyát, és néhány percig pirítjuk. Félretesszük.
Felforrósítjuk a megmaradt olajat, és megpirítjuk rajta a megtisztított, felszeletelt gombát. Lefedjük, majd közepes lángon pároljuk 5 percig. Levesszük a fedőt, és nagy lángon aranyszínűre pirítjuk a gombaszeleteket.
Hozzáadjuk a burgonyát, a megtisztított, falatnyi darabokra tépett mángold leveleket, majd sózzuk és borsozzuk, ízlés szerint. Egyenként hozzáadjuk a tojásokat is. Lefedjük, majd addig pirítjuk, míg a tojások kissé megszilárdulnak. Egy kevés csiliolajjal, néhány parmezánforgáccsal és friss kenyérrel tálaljuk.
PARADICSOMOS RIZOTTÓ
HOZZÁVALÓK
2 bögre rizs
1 evőkanál mustár
1/2 bögre fehérbor
4 bögre víz
4 db paradicsom
1 kis üveg paradicsompüré
3 db húsleveskocka
1 kevés só
1 kevés olaj
ELKÉSZÍTÉS
Az olajon megpirítjuk a rizst, hozzákeverjük a mustárt és a paradicsompürét, majd felengedjük a borral és a vízzel.
Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, a leveskockákat és egy kevés sót, és takarék lángon főzzük.
Többször megkevergetjük, és addig főzzük, amíg a rizs megpuhul.
Ízlés szerint nyers paradicsommal, bazsalikommal vagy reszelt sajttal a tetején tálaljuk.
Előre gondoljuk ki, hogy az alkalomhoz megfelelően, milyen ételeket-italokat érdemes szervíroznunk! Egy baráti összejövetelhez bőven elegendő, ha egyszerű, gyors és finom falatokban gondolkozunk, itt nem is az a cél, hogy degeszre etessük mindenkit.
Szerző:Udvari Fanni
A sokoldalú rozmaring
A rozmaringot legtöbbünk a konyhából ismeri, azonban ez a növény igencsak sokszínűen felhasználható. Azon kívül, hogy isteni fűszerként funkcionál húsokhoz, gyógynövényként is nagyon régóta ismert, belsőleg és külsőleg is alkalmazható sokféle egészségügyi probléma esetén.
Melyik sófajta a legegészségesebb?
Bár fontos a szervezetünknek, nagy mennyiségben mégsem ajánlott a fogyasztása. Miért van ez így, és melyik fajta mire való, melyiket érdemes fogyasztani? Nézzük a legegészségesebb sófajtákat!
Mit kell tudni az inozitról?
Az inozit a B-vitaminok csoportjába tartozik, melynek szorongásoldó hatást tulajdonítanak, és egyes vélemények szerint kiváló altatószer is. Szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az az agyfolyadék, az agy, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
Az acerola jótékony hatásai
Számos makro- és mikrotápanyag forrása, biológiailag aktív fitokemikáliákat tartalmaz, fitonutriensekkel és más antioxidánsokkal van tele, ami elegendő ok arra, hogy fogyasztása a napi rutin részévé váljon.
Ne feledjük: ez a gyümölcs harmadik a sorban a legtöbb természetes C-vitamint tartalmazó növények között.
Mit kell tudnunk a B9 vitaminról?
A B9-vitamin egyik formájaként ismert folsav az élelmiszerekben természetesen előforduló folát szintetikus változata. A folsav fontos a szervezet számára, mivel szabályozza az új, egészséges sejtek, köztük az oxigént szállító vörösvértestek létrehozását. A szervezet nem képes folsavat előállítani, ezért az egészséges táplálkozás vagy a B9-vitamint tartalmazó étrend-kiegészítők szedése segíthet megelőzni a vérszegénység kialakulását. Általában az élet vitaminjaként emlegetik.