Menü

Hogyan fogytak régen?

A legrégebbi fogyókúrának számító törekvések 1820-ra nyúlnak vissza. Lord Byron angol költő ekkor kezdte el népszerűsíteni az "ecet és víz diétát", amely vízzel kevert almaecet fogyasztását írta elő. Az almaecet diéta mai napig rendkívül népszerű a fogyni vágyók körében.

Az 1900-as évek elején a zsír- és kalóriaszegény diéták kezdtek terjedni, mellyel sokan fogyni tudtak. 1925 környékén egy cigaretta-márka elindítja az édesség helyett cigaretta mottójú reklámkampányát, kihasználva a nikotin étvágycsökkentő erejét. Ennek egészségre gyakorolt hatásaira most nem térnék ki, sajnos manapság is sokan emiatt vannak, akik épp ezért nem tudnak vagy akarnak leszokni a dohányzásról. Természetesen az evést, éhséget nem kiiktatni, elnyomni kell, hanem rátalálni az életmódváltás útjára, ahol reformélelmiszerekkel és egészséges táplálkozással elkerülhetjük a kampányszerű és egészségtelen koplalást, éheztetést.

Az 1930-as években rukkoltak elő a grapefruit diétával, majd ezt követte az ötvenes években a "káposztaleves őrület”, ami a mai napig is tart. Elképesztő ötlet, de a 70-es években beköszöntött az úgynevezett "csipkerózsika diéta", amely arra az elvre épült, hogy alvás közben nem eszünk. A diéta veszélyességét mutatja a rengeteg altató, amit akkor alkalmaztak a fogyás érdekében. Hírek szerint maga Elvis Presley is kipróbálta ezt a diétát. a módszert nagyon sokan elítélték-nem véletlenül.

Az 1975-ös években jött divatba a süti diéta, persze erre felkaptam a fejem, de ez sem valami követendő módszer, napi 4-5 db süti fogyasztása megengedett és ezzel próbálták a súlycsökkenést elérni.

Sissi volt az első tudatosan testformáló hölgy a történelemben, a derékbősége még 4 gyermek megszülése után is kisebb volt, mint 50 centiméter. Rendkívül szigorú módszerekkel, szinte sanyargatta magát a kívánt vékonyság eléréséhez, s megszállottan sportolt. Talán a múltbéli próbálkozások legborzongatóbb megoldása a húslé ivása volt, amely feltételezhetően kitűnő kalória szegény és fehérjében gazdag forrásnak számított.

Olvastam arról is, - aki esetleg mostanság szeretne ebédelni, vagy vacsorázni, ő később olvassa el – hogy a XX. század elején galandféreg petéket fogyasztottak a nők, hogy ezek a paraziták felszívják a felesleges kalóriákat. Abba belegondolni is gyomorforgató, hogy a galandféreg többméteresre is megnőhet a szervezetben és el lehet képzelni, mi történik ekkor a belső szervekkel.

Hogy régen mennyire voltak hatásosak és népszerűek ezek a módszerek, arról nem tudni, annyi azonban biztos, hogy akkoriban is sokan bármit megtettek volna a gyors fogyás érdekében, s még az ijesztő módszerektől sem riadtak vissza. Utóbbi sajnos ma is jellemző. A gyors megoldásokat keressük, ahelyett, hogy az étrendet reformálnánk meg és vennénk hozzá a rendszeres mozgást, tennénk le a cigit és alkoholt, s próbálnánk meg csak egy kicsit is stressz mentesebben, lassabban és okosabban élni.

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.