Menü

Hizlalhat a kalóriaszámlálóson alapuló diéta

Ha a fogyás a célod, akkor értelemszerűen szénhidrátból kevesebbet kell bevinned a szervezetedbe. Vagyis jobban jársz, ha a kalóriaszámlálás helyett inkább a tápanyagok bevitelére koncentrálsz.

Például a fehérjét sokkal jobban tudod hasznosítani, mint mondjuk a szénhidrátokat ha nagyon egyszerűen szeretnénk fogalmazni, akkor bőven elegendő csupán a fehérjék, szénhidrátok és zsírok grammonkénti bevitelére figyelned. Ezzel a trükkel pedig garantáltan megindul majd a fogyásod sőt a kalóriaszámláló appokat programokat is bátran törölheted a telefonod alkalmazás listájából.

A fogyás beindításához és fenntartásához tehát kalóriahiányt kell előidézni, melynek az optimális értéke körülbelül 250-500 kcal között van. Ha például a napi kalóriaszükségleted 2000 kcal, akkor a fogyáshoz ezt az értéket maximum 500 kcal-val csökkentheted. A kalóriakeret alsó határa, ami alá sosem szabad menni, nők esetén 1200 kcal, míg férfiak esetében 1500 kcal. Ha ezen értékek alá csökkented a kalória beviteled az egészségügyi szempontból káros lehet. Ha túlságosan keveset eszel, akkor a jelentős hiány miatt a szervezet arányosan csökkenteni fogja az anyagcseréjét és elkezdi lebontani az izomzatot is, hogy kompenzálja a fennálló hiányt. Az optimálisnál nagyobb hiány nem csak az étkezés, hanem a túlzásba vitt sport miatt is kialakulhat.

Igyál egész nap! A legjobb ha ásványvizet iszol, de ha mégis megkívánnál egy egészségtelen édes üdítőitalt, válaszd az édesítőszeres változatot. Az édesítőszeres ital nem jelent többet mint 1-2 kcal 100 ml-Ben, viszont tartósítószerekben annál inkább gazdagabb.

Ha mondjuk eldöntöd, az első héten le fogsz adni 10 kilót, akkor már előre kudarcra vagy ítélve. Ha viszont tudod, hogy nem vagy képes erre, akkor sosem fogod a fogyókúrát az első helyen kezdeni. Ha fogyókúrázol és minden héten veszítesz 2,5 kilót, az "ünneplés" helyett csak letört leszel, amiért nem sikerült elérni a célodat. Az alapvető célod egy sikeres fogyókúra legyen. Ha úgy érzed nem tudod mi is lehet reális cél számodra, keress fel egy diétaspecialistát.

Csökkentsd a kalória beviteled, csak egy kicsit a szokásoshoz képest. Egy enyhe kalóriacsökkentés nem idéz elő éhezést, mintha jelentősen csökkentenéd a kalória bevitelt. Pl. ha nő vagy és 2150 kalóriában határoztad meg a napi kalória bevitele, ha ezt csökkented 20%-al akkor 1720 kalóriát kapsz deficitként.
Növeld a kalória deficited, az aktivitásod növelésével. Azaz égess el több kalóriát! Elsőként, ha eddig nem tennéd, heti 3 nap súlyzós edzés kellene alkalmaznod. Másodsorban legalább 3 moderált kardió edzést!

Bármelyik program, ami az extrém alacsony kalóriákra épül működhet rövid távon, de hosszú távon semmiképp.
Miután már nem bírod tovább és felhagysz a diétával a tested továbbra is védekező állásban van és spórol. Nem csak, hogy jóval kevesebb kalóriát éget, mint alapállapotban, de minden felesleges kalóriát azonnal elraktároz. Azaz pillanatok alatt vissza lehet hízni a leadott kilókat. Az eredmény több zsír, kevesebb izom. Egy lépés előre kettő vissza.

Hosszútávon a nagyon alacsony kalóriájú diéták valójában zsírosabbá tehetnek. Az igazság az, hogy nem kell éheztetned magad, valójában ehetsz többet és égethetsz több zsírt.

Szerző:Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.