Gyümölcsök, amelyek segítenek a zsírvesztésben
- Dátum: 2019.08.25., 15:52
- Udvari Fanni
- cukor, egészség, energia, étkezés, fogyás, gyümölcsök, inzulin, szénhidrát, testsúly, vitamin, zsír
Szerencsére nemcsak olyan ételek vannak, amelyek hizlalnak, hanem akadnak olyanok is, amelyek épp az ellenkező hatást váltják ki: segítenek eltüntetni a felesleges kilókat. Lássuk a leghatékonyabb zsírégető gyümölcsöket!
Bogyós gyümölcsök
A bogyós gyümölcsök is jó hatással vannak a szervezetünkre, magas antioxidáns tartalmuk segítik a szabadgyökök semlegesítését. Mindegy melyiket választjuk, akár áfonya, eper, ribizli, málna, mindegyikbe megtalálhatóak az értékes tápanyagok. Segítenek a kilók elleni küzdelemben is, serkentik az emésztést és az anyagcsere folyamatokat.
Körte
A körte azon kevés élelmiszerek egyike, amelyek szinte soha nem váltanak ki élelmiszer-érzékenységet vagy allergiás reakciókat. Minthogy a körte is segíti a vércukorszint szabályozását, szinte nélkülözhetetlen a zsírégető, méregtelenítő étrendekben. A körte emellett antioxidánsokat és pektint tartalmaz, ez utóbbi pedig oldható rost, ami segít eltávolítani a nehézfémeket a szervezetből, illetve a koleszterinszintet is csökkenti.
Citrom
A citrom héja és belseje tartalmazza a legnagyobb koncentrációban a növényi hatóanyagokat. Ilyen például a limonén és más limonoidok, melyek segítik a máj méregtelenítése során szükséges enzimtevékenységet. A citromban található C-vitamin emellett az immunrendszert is erősíti. A citrom savanyú íze a hagyományos kínai gyógyászatban a fa elemhez társul.
Sárgabarack
Rengeteg B5-vitamint tartalmaz, amelyek segítenek lebontani a zsírokat. Serkenti a bélműködést, gyorsítja az anyagcserét és jótékony hatással van a vízháztartásra is.
Sok C-vitamin, folsav és niacin is található benne. Magas vastartalma oxigént juttat a sejtekhez, így még intenzívebben égeti a zsírt.
Dinnye
A legismertebb fogyasztó gyümölcs. 95%-a víz, így szinte átmossa az egész szervezetet. Minimális kalóriabevitel mellett maximális jóllakottság érzetet biztosít. Emellett rengeteg zsírégető enzimet, vitamint és ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a B,- és C-vitamin, kálcium, magnézium, vas, nikkel és fluor. Ezek javítják a sejtek anyagcseréjét.
Narancs
Az egyik legjobb energiaforrás. Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, mint A,- és B-vitamin, kálcium, vas és folsav.
Szilva
A leghatásosabb gyümölcs az emésztési problémák kezelésére. Fokozza a bélműködést, sok rostot és és magnéziumot tartalmaz, amelyek gyorsítják az anyagcserét és meggátolják a felesleges zsírok lerakódását. A szilva gazdag B,- és E-vitaminban, valamint antioxidánsforrás, így védi a szervezetet a szabadgyököktől és a rákos megbetegedésektől.
A gyümölcsök köztudottan számos pozitív hatással vannak a szervezetre, és az ajánlások szerint fontos, hogy minden nap minimum 400-500 gramm zöldség/gyümölcs kerüljön a tányérra az egészség megőrzése érdekében. Azonban, azt nem árt tudni, hogy a gyümölcsök között vannak olyanok, mint pl. a szőlő, banán, füge, datolya, aszalt gyümölcsök, melyek magasabb szénhidráttartalmuk miatt jelentősebben megnövelik vércukor-és az inzulinszintet, így ezek túlzott fogyasztása nem javasolt inzulinrezisztencia/cukorbetegség esetén. Legideálisabb uzsonna idejében, akár önmagában fogyasztani, de lassan felszívódó szénhidráttal lehet a tízórai része, vagy beilleszthető az ebéd mellé is. Ezen kívül fontos észben tartani, hogy egyszerre 200 g-nál nem javasolt többet bevinni belőlük.
Szerző : Udvari Fanni
Milyen vitaminokat szedjünk télen?
Télen különösen fontos odafigyelni, hogy a szervezetünk elegendő vitaminhoz jusson. Azonban melyiket és mikor vegyük be? Lehet reggeli előtt vagy szigorúan csak étkezés után? És mi a helyzet akkor, ha más gyógyszereket is szedünk?
Hogyan csökkentsük az élelmiszer-pazarlást otthonunkban?
Mindenkivel megtörtént már, hogy elfelejtett felhasználni egy gyors lejáratú alapanyagot, vagy akár egy kis maradék ebéd vasárnapról ott maradt a hűtő sarkában, és kidobásra lett ítélve. Az élelmiszer – pazarlás egy globális probléma, ami ellen akár mi magunk is tehetünk, ha odafigyelünk néhány dologra a háztartásunkban.
A visszahízás okai
A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)
Jelek, hogy nem mozogsz eleget
Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?
Mire utalhat a hirtelen fogyás?
Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.