Menü

Apró dolgok a fiatalság megőrzése érdekében

1. Ügyelj az adagokra

A súlykontroll kulcsa az, hogy tud, mennyi adat elég, hogy ne edd túl magad. Jó trükk lehet, ha mindent előre kiporciózol.

Vegyél egy kicsi tányért és pakold tele alacsony kalóriatartalmú zöldségekkel, így már kevesebb hely marad a húsféléknek és a szénhidrátoknak.

2. Nem minden zsírt kell kizárni

Az omega-3 zsírsavak csökkentik a szervezetben a gyulladásokat és védenek a szív-és érrendszeri betegségektől. Az omega-6 zsírsavakat viszont jobb elkerülni. Ezek a zsírban sült ételekben, a készen vásárolt szószokban, az édességekben és a finomlisztből készült termékekben találhatóak. Helyettesítsd inkább olajos halakkal, diófélékkel, vagy omega-3 zsírral dúsított tojással.

3. Kerüld el a hátfájást

Ellenőrizted már valaha, hogy milyen pozícióban ülsz a széken? Ha túlságosan hátratolod a fenekedet, akkor biztosan megterheled a gerincoszlopodat. Igyekezz behúzni a hasadat, ezzel egyenesebb lesz a hátad. A vállaidat engedd le és gépelés közben is ügyelj arra, hogy ne feszüljenek meg túlságosan az izmaid.

Ha számítógépes munkát végzel, akkor óránként legalább egyszer állj fel és sétálj 5-10 percet. Ezzel nemcsak átmozgatod magad, hanem szellemileg is kikapcsolódsz.

4.Figyeld a vérnyomásodat!

A magas vérnyomás több problémát okoz, mint az alacsony. Ez főként azért lehet, mert eleve sokkal többen szenvednek a magas vérnyomástól, mint az alacsonytól. Amikor élelmiszert vásárolsz, olvasd el a készételeken található leírásokat, összetevőket. Kerüld el azokat az ételeket, melyek 100 grammja több mint 1.25 gramm sót tartalmaz. Ezzel elkerülheted, hogy túllépd az ajánlott maximum napi 6 grammot.

5.Teaidő

A tea szintén remek a szívbetegségek és a rák megelőzésében is. Napi három-négy csésze fekete tea védi a fogakat és erősíti a csontokat. A titok abban rejlik, hogy egy olyan komplex antioxidáns vegyületet tartalmaz, mely szinte az egész szervezetre jótékonyan hat. De éppen így a zöld vagy a fehér tea is segít megelőzni a sejtek károsodását.

Felejtsd el a szénsavas üdítőket, még a diétás kólát is. A szénsav roncsolja a fogakat és a nem tartalmaz semmilyen hasznos tápanyagot sem.

6.A fogak védelmében

Használj elektromos fogkefét, melynek forgó és rezgő feje van. Kutatások szerint 15 százalékkal jobban tisztítja a fogakat, mint a hagyományos fogkefe. A rossz fogak olyan betegségek melegágya lehet, mint a szívroham vagy a cukorbetegség. Ezért fontos a jó fogápolási technika és az ehhez elengedhetetlen jó minőségű eszközök. Naponta legalább kétszer moss fogat, hogy eltávolítsd a lepedéket a fogaidról, így megőrizd azok egészségét és elkerülhess súlyos betegségeket.

Hidratáljunk

Milyen banális és mennyire jól működik! A megfelelő mennyiségű és jó minőségű folyadékbevitel éveket fiatalíthat! Iktassuk ki a sok károsító üdítőitalt, kávézás helyett a teázást ajánlom, csapvíz helyett tiszta ásványvizet fogyasszunk, és a napi folyadékbevitelt emeljük minimum 2,5-3 literre. Az eredmény? Puhább, selymesebb, rugalmasabb, ragyogóbb bőr, jó közérzet! Ilyen egyszerű a harmadik trükk!

Életet megrövidítő szokások

Dohányzás
Rendszeres, nagymértékű alkoholfogyasztás
Több mint 10 százalék túlsúly
Kevés mozgás (legalább 30 perc gyaloglás naponta)
Magányosan töltött születésnap vagy a karácsony
Alacsony iskolázottsági szint, gyanakvó életszemlélet
Humorérzék hiánya, ritka nevetés

Fiatalítsuk meg bőrünket, hajunkat, fogainkat, szemünket, kötőszövetünket, belső szerveinket, idegeinket és a pszichénket!

Szerző :Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Mi az az SZMK és mit takar az OSZSZ?

Általában az első szülői értekezleten október táján kéri fel az osztályfőnök a szülőket, hogy válasszanak maguk közül SZMK azaz Szülői Munkaközösségi tagokat és ugyanezt teszi az ovónő is az ovis szülőin, amikor OSZSZ (Óvodai Szülői Szervezet) tagokat választ.

Mikor nem mosunk helyesen fogat?

Egy szép fogsor nagyon vonzó tulajdonság, ám egészségünk szempontjából sem mindegy, hogy milyen állapotban vannak a fogaink. Ha egészségesek a fogaink, számos problémától megóvhatjuk magunkat. Ehhez viszont elengedhetetlen, hogy lehetőleg törekedjünk a helyes fogtisztításra, fogápolásra.

A stressz kevésbé ismert tünetei

Ki ne ismerné azokat a feszült helyzeteket, amikor mindenféle bajunk van?! Gyomorgörcs, hasmenés, fejfájás, az ember megőrjíti a stresszes élet. Ám vannak tünetek, amikről sokszor nem is gondolnánk, hogy a stressz okozza.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.