Menü

Adj vért!

Sajnos néhány napja olvastam arról, hogy az utóbbi időben csökkent a véradás népszerűsége, ezért tartom fontosnak ezt a témát.

Az Országos Vérellátó Szolgálat közleménye szerint semelyik vércsoportból sincs hiány, de tavalyihoz képest kevesebb a véradás idén, ezért a karácsony közeledtével újabb véradókampány jön, amitől azt várják, a 2019-es adatok nem maradnak majd el a 2018-asokhoz képest-olvasom a neten.

Van pár dolog, amelyet át kell gondolni, ha véradásra készülünk, hogy biztosra menjünk. Első és legfontosabb, hogy véradás előtt fogyasszunk sok folyadékot, ismerjük és mondjuk el a véradáson, hogy pontosan milyen gyógyszereket, milyen dózisban szedünk, a véradás napján ne sportoljunk és legyünk tisztában azzal, hogy menstruáció alatt nem szabad vért adni, illetve előtte és utána is érdemes várni 1-2 napot, továbbá antibiotikum kúra után is várni kell a véradással egy hónapot. Az orvosnak a vizsgálat során az étrend-kiegészítők, gyógyteák fogyasztását is említeni kell.

A véradásra nem szükséges, sőt nem is tanácsos éhgyomorra menni, viszont kerülni kell előtte a nehéz, zsíros, fűszeres ételeket és természetesen alkoholt sem szabad inni. Ha megtörtént a vérvétel, fontos, hogy a donor utána bőséggel fogyasszon folyadékot, a nehéz fizikai munkát, a sportolást pedig halassza másnapra.

Véradó lehet mindenki, aki egészséges, akinél nála vannak az iratai (TAJ-szám, lakcímkártya, személyi), elmúlt 18 éves, de még nincs 65, akinek a testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A tetoválás és a testékszer nem kizáró ok, ha eltelt legalább fél év, mióta készültek.

A véradók igazi hősök, mert egy véradással három beteg ember életét mentik meg, azonban a véradás a saját egészségünkre is jótékony hatással van, ezért érdemes mielőbb csatlakozni a véradók táborához! A véradás egyik előnye, hogy csökken a szívroham kockázata, a véradás ugyanis ellenőrzés alatt tartja a vér vastartalmát. Aki rendszeresen ad vért, annál a vérregeneráció gyorsabban megy végbe.

Véradással csökken a rák kockázata. Azoknál a személyeknél, akik rendszeresen vért adtak, alacsonyabb a rák kialakulásának veszélye, mint azoknál, akik nem. A véradás valójában egy ingyenes egészségügyi ellenőrzés, csak jól járhatunk vele!

Kalóriaégetés? Igen! Egy egyszeri véradás állítólag akár 650 Kcal-t is képes elégetni. Természetesen nem jelent hosszútávú fogyókúrát, a férfiak évente maximum 5-ször, nők 4-szer adhatnak vért.

Boldogság-tudat? Igen! A véradás jó hatással van a mentális egészségünkre. Az a tudat, hogy segítettünk valaki életét megmenteni és ezzel kicsit jobbá tettük a világot, óriási örömmel tölthet el. Talán nem így van?

Naponta mintegy 1800 véradót kellene toborozni ahhoz, hogy a biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, balesetekhez, vérkészítményekre szoruló betegek számára. A Magyar Vöröskereszt véradókamionja egész évben járja az országot. Kövesd nyomon kamionunk útját és adj vért valamelyik állomásán. Részletek a www.veradas.hu oldalon!

Hogyan kell segítséget kérni a 112-es segélyhívón?

Bármikor kerülhet valaki olyan helyzetbe, hogy segélyhívást kelljen indítania, segítséget kelljen kérnie, vagy nyújtania, ehhez pedig fontos tudni, hogy milyen telefonszámot tárcsázzon és milyen módon kell a segélyhívást lebonyolítani. A 112-es számot és annak tárcsázását pedig már egészen kicsi gyermekeinknek is meg kell tanítanunk.

Fényvédők, smink, napsütés

A tudatos bőrápolás alapja, hogy már kora tavasszal, az első napsugarak megjelenésekor elkezdjük a fényvédő krémek használatát, azonban mit tegyünk, ha a fényvédelem mellett a sminkről sem szeretnénk lemondani nyáron?

Az almaecet sokoldalú felhasználása és előnyei

Az almaecet egy sokoldalú csodaszer. Amellett, hogy a konyhákban évek óta hódít a viszonylag olcsó áron kapható ecet, a fogyókúrázók körében is népszerű. Azonban milyen jótékony és pozitív hatásai vannak annak, ha minden nap belecsempészed az ételeidbe, vagy vízzel hígítva, mézzel édesítve, iszol néhány kortyot belőle?

Klímakarbantartás: miért fontos?

A hirtelen beköszönő nyárias meleg lassan aktuálissá teszi a klímahasználatot, s ekkor különösen ajánlott otthonunk, autónk fertőtlenítése, hiszen a klímarendszerben számos kórokozó megtelepszik. A klíma karbantartása több okból is fontos, ám a menete bonyolultabb, minthogy azt házilag is teljeskörűen el lehessen végezni.

Hogyan segíthetnek a kék színű ásványok?

A kék szín, a vízenergia színe. A víz pedig a tudást, az érzelmeket, az emberi kapcsolatot és az emberek közötti kommunikáció eleme. A kék szín a tudás, a nyugalom, a béke, az érzelmek és tudásvágy szimbóluma is.