Menü

Lejárt, mit gondolsz, megegyük?

Én bevallom, nem foglalkozom az egy vagy két napja lejárt élelmiszerekkel, és ha megbontva semmi jelét nem látom annak, hogy romlásnak indult volna, nekem még belefér a menümbe az a tegnap lejárt sajt, joghurt olykor. Amikor vásárolunk, nyilván megnézzük a termékek lejárati dátumát, különösen a tejtermékek, felvágottak, húsok esetében kell erre odafigyelni, hiszen rövidebb szavatossággal bírnak, mint a száraz élelmiszerek, azonban hiába vásárolunk friss ételt, a hűtőben olykor ottfelejtődnek valamelyik befőttes üveg mögött, vagy a felső polcon elrejtve a dobozok mellett, vagy egész egyszerűen elfelejtjük megenni.

Bizonyos élelmiszereket én azt gondolom, hogy nyugodtan lehet fogyasztani még néhány nappal a lejárt időszak után is, hiszen a gyártók - azt gondolom - rászámolnak ennyi időt a termékekre, illetve a szavatossági idő általában, - ha jól tévedek -, azt jelzi, hogy addig az időpontig szuper minőségű, ám később elfogyasztva sem okoz gondot.

De mindegyik élelmiszerre igaz ez?

Előfordul egyébként gyakran ennek ellenkezője is, hogy a dobozos túrót kibontva, - bőven a szavatossági időn belül-, fekete penészréteg mutatkozik a tetején. A tárolástól nagyon sok függ, ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják és szállítják, bizony a lejárati időn belül is megromolhat. Amit mindenesetre semmiképp sem ajánlott lejárt szavatossággal elfogyasztani azok a bolti, kimért felvágottak a hentespultból, hiszen ezek nem állnak el sokáig.

A húsokkal nagyon óvatos vagyok. Ha nem használom fel aznap, akkor fagyasztóba kerül. Nyersen rengeteg baktérium található meg bennük, ezek pedig fokozatosan terjednek el a húson. Ha azt látjuk, hogy a színe, szaga nem megfelelő, akkor semmiképp se együk meg!

A bogyós gyümölcsök a hűtben tárolva is hamar, mindössze 2-3 nap alatt megfonnyadnak, megpenészednek, így azokat is gyorsan fel kell használni, vagy – akárcsak a húst – lefagyasztani.

Diétázom és tapasztalatból tudom, hogy a magvas kenyerek, szénhidrátcsökkentett diétás kenyerek is nagyon hamar megpenészednek, olykor lejárati időn BELÜL még az üzletek polcain! Volt olyan élelmiszerlánc hálózat, amelynek egyik boltjában a polcon roskadásig voltak a frissnek tűnő, csomagolt magvas kenyerek, de a zacskón belül a termék alján már nagyon csúnyán romlásnak indult és hadd ne mondjam, hogy néztek ki.

Az alkalmazottak elmondása alapján ez gyakori, a magvas pékáruk nem tarthatóak el sokáig. Én ezeket is lefagyasztom (akár szeletenként, vagy 2-3 szeletenként), ha egy zacskónyi szeletelt magvas kenyér tudom, hogy nem fogyna el két nap alatt.

A tejtermékeket említettem, s erre visszatérve, tudjuk, hogy a keményebb sajtok tovább elállnak, azonban a krémesebb, lágy sajtok nem! Ezek könnyebb célpontok a baktériumok és a penész számára, így mindenképp ki kell dobni, ha már nem ajánlott a fogyasztásuk.

A tojással is vigyázni kell, feltörve azonnal látni, hogy friss-e, ha pedig főzni szeretnénk, akkor azt figyeljük meg, lebeg-e a víz felszínén, ez mindenképp gyanús jel.

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél – például a hús, tejtermék, tojás, stb. – használják. Ezek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” kifejezés azonban azt jelenti, hogy az adott élelmiszer - például konzerv, keksz, tészta, fűszer) a jelzett dátum után már veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből, de még nem okoz gondot az elfogyasztásuk.

Mi fán terem a családtörténeti kutatás?

Ha célirányosan keresünk a neten. Az is lehet, hogy már nem ismeretlen számunkra a fogalom mibenléte. Első hallásra nem feltétlenül tűnik egyszerűnek a dolog. Ugyanakkor bizton állíthatom, hogy manapság mindenféle anyagi befektetés nélkül, egy kis segítséggel, és tanulással, úgy akár háromszáz évre visszamenőleg lehet ősöket, unokatestvéreket találni az anyakönyvekben. Méghozzá úgy, hogy szinte ki sem kell mozdulni a lakásból. A dolog izgalmas. Hogyan érdemes elkezdeni? Miért hasznos ez számunkra? Erről hoztam pár tapasztalatot.

Menstruáció környezettudatosan

Menstruációs termékek, amik nemcsak kényelmesek, de a környezetünknek sem jelentenek terhet.

Így javítják a kertben termelt zöldségek a gyermekek egészségét!

Az otthon termesztett zöldségeknek és gyümölcsöknek számos pozitív hatásuk van az életünkre és az egészségünkre. Ezt egy nemrég publikált kutatás is alátámasztja.

Ultraibolya sugárzás elleni védelem télen

Úgy tűnik, mintha csak télen nem érne bennünket ultraibolya sugárzás. Tény, hogy a rövidebb világos időszakok miatt alapjában véve kevesebb a sugárterhelés. Valamint a zord, ködös, vastagon felhős, csapadékos időjárás, csökkenti a kitettséget. Ugyanakkor lassan már több, már fél órával később nyugszik le a nap. Illetve úgy ahogy máskor időközönként kisüt a nap. Ez azt jelenti, hogy lassan, de folyamatosan emelkedni fog a sugárzás mértéke is, attól függetlenül, hogy a tél közepén vagyunk. Hogyan és mit védjünk télen az UV sugaraktól?

Elő a bakancsokkal

A tél igen változékony arcát mutatja hazánkban. Az elmúlt napokban sok helyen havazott is. Bár említésre méltó hó mennyiség leginkább az északibb országrészekben van most is. Viszont attól, hogy nem feltétlenül kell sok hóra számítanunk attól a beígért szibériai levegő következtében igen hideg időre számíthatunk. Szóval fogunk fázni, ha nem készülünk fel rá. Hidegre pedig legérzékenyebb testrészünk a talpunk. Ideje elővenni a bakancsokat, ha még nem tettük vagy érdemes beruháznunk egy párra. Nade, hogyan válasszunk? Mit tehetünk, hogy lábunkat védjük?