Menü

Lejárt, mit gondolsz, megegyük?

Én bevallom, nem foglalkozom az egy vagy két napja lejárt élelmiszerekkel, és ha megbontva semmi jelét nem látom annak, hogy romlásnak indult volna, nekem még belefér a menümbe az a tegnap lejárt sajt, joghurt olykor. Amikor vásárolunk, nyilván megnézzük a termékek lejárati dátumát, különösen a tejtermékek, felvágottak, húsok esetében kell erre odafigyelni, hiszen rövidebb szavatossággal bírnak, mint a száraz élelmiszerek, azonban hiába vásárolunk friss ételt, a hűtőben olykor ottfelejtődnek valamelyik befőttes üveg mögött, vagy a felső polcon elrejtve a dobozok mellett, vagy egész egyszerűen elfelejtjük megenni.

Bizonyos élelmiszereket én azt gondolom, hogy nyugodtan lehet fogyasztani még néhány nappal a lejárt időszak után is, hiszen a gyártók - azt gondolom - rászámolnak ennyi időt a termékekre, illetve a szavatossági idő általában, - ha jól tévedek -, azt jelzi, hogy addig az időpontig szuper minőségű, ám később elfogyasztva sem okoz gondot.

De mindegyik élelmiszerre igaz ez?

Előfordul egyébként gyakran ennek ellenkezője is, hogy a dobozos túrót kibontva, - bőven a szavatossági időn belül-, fekete penészréteg mutatkozik a tetején. A tárolástól nagyon sok függ, ha nem megfelelő hőmérsékleten tárolják és szállítják, bizony a lejárati időn belül is megromolhat. Amit mindenesetre semmiképp sem ajánlott lejárt szavatossággal elfogyasztani azok a bolti, kimért felvágottak a hentespultból, hiszen ezek nem állnak el sokáig.

A húsokkal nagyon óvatos vagyok. Ha nem használom fel aznap, akkor fagyasztóba kerül. Nyersen rengeteg baktérium található meg bennük, ezek pedig fokozatosan terjednek el a húson. Ha azt látjuk, hogy a színe, szaga nem megfelelő, akkor semmiképp se együk meg!

A bogyós gyümölcsök a hűtben tárolva is hamar, mindössze 2-3 nap alatt megfonnyadnak, megpenészednek, így azokat is gyorsan fel kell használni, vagy – akárcsak a húst – lefagyasztani.

Diétázom és tapasztalatból tudom, hogy a magvas kenyerek, szénhidrátcsökkentett diétás kenyerek is nagyon hamar megpenészednek, olykor lejárati időn BELÜL még az üzletek polcain! Volt olyan élelmiszerlánc hálózat, amelynek egyik boltjában a polcon roskadásig voltak a frissnek tűnő, csomagolt magvas kenyerek, de a zacskón belül a termék alján már nagyon csúnyán romlásnak indult és hadd ne mondjam, hogy néztek ki.

Az alkalmazottak elmondása alapján ez gyakori, a magvas pékáruk nem tarthatóak el sokáig. Én ezeket is lefagyasztom (akár szeletenként, vagy 2-3 szeletenként), ha egy zacskónyi szeletelt magvas kenyér tudom, hogy nem fogyna el két nap alatt.

A tejtermékeket említettem, s erre visszatérve, tudjuk, hogy a keményebb sajtok tovább elállnak, azonban a krémesebb, lágy sajtok nem! Ezek könnyebb célpontok a baktériumok és a penész számára, így mindenképp ki kell dobni, ha már nem ajánlott a fogyasztásuk.

A tojással is vigyázni kell, feltörve azonnal látni, hogy friss-e, ha pedig főzni szeretnénk, akkor azt figyeljük meg, lebeg-e a víz felszínén, ez mindenképp gyanús jel.

Az Élelmiszerlánc szerint a „fogyasztható” kifejezést a gyorsan romló élelmiszereknél – például a hús, tejtermék, tojás, stb. – használják. Ezek elfogyasztása a megadott dátum után már nem biztonságos. A „minőségét megőrzi” kifejezés azonban azt jelenti, hogy az adott élelmiszer - például konzerv, keksz, tészta, fűszer) a jelzett dátum után már veszíthet minőségéből, élvezeti értékéből, de még nem okoz gondot az elfogyasztásuk.

Mi okozza a tavaszi fáradtságot és mit tehetünk ellene?

A tavaszi fáradtság nem betegség, sokkal inkább egy fizikai és pszichés tünetekkel járó, ideiglenes állapot, jellemző rá a kimerültség, a letragikus hangulat, olykor a fejfájás, migrén vagy alvási nehézségek.

Csinálj méhecskehotelt

A beporzó rovarok az élet fenntartásának egyik legfontosabb alapkövei, nélkülük nem lesz termés, amiből pedig nekünk csak hátrányunk származhat. Készítsünk számukra otthont!

Elkezdődött a pollenszezon

Tüsszögés, köhögés, orrfolyás, szemviszketés. Jellemző tünetek, pedig reméltem, hogy mivel még csak február van, ezek később jelentkeznek, de a pollennaptár szerint már kínoz bennünket az éger, a mogyoró, a ciprusfélék és tiszafafélék, a kőris, a nyár, a juhar. A pollenszezon kezdete már érezhető.

Segítség az aloe vera ápolásához

Az aloe vera (Aloe barbadensis) egy népszerű szobanövény, amely nem csak mutatós, hanem rengeteg plusz előnnyel jár! Gyógynövényként ismert, amely jó a sebekre, az irritáció enyhítésére, a leégés csillapítására és még sok másra. Hogy sokáig élvezd ezt a jótékony növényt, megmutatjuk, hogyan érdemes gondozni.

A klímaváltozás elsődleges okai


A klímaváltozás, avagy az éghajlatváltozás - azonban a kutatók már évtizedekkel ez előtt felhívták a figyelmet arra, hogy az emberi tevékenységeknek köszönhetően felgyorsult a klímaváltozás, nem győzik hangsúlyozni a globális felmelegedés veszélyeit társadalmi, gazdasági és környezetvédelmi szempontokból egyaránt.