Menü

Súlycsökkentő szabályok

A fogyókúrás gondolkodás, azaz valami, amitől csak rövidtávon szenvedsz, nem működik. Ahhoz, hogy megszabadulj a feleslegtől és meg is tartsd a vágyott formádat, állandó változtatásra van szükség az étkezésedben, de ezt ne gondold borzasztónak. Rengeteg új finomsággal fogsz megismerkedni. Alkalmanként megengedhetsz magadnak némi kilengést, de ha visszatérsz a régi, rossz étkezési szokásaidhoz, a túlsúly gyorsan visszatér, ezt nevezik jojó-effektusnak.

A kutatások azt mutatják, hogy a hosszútávú testsúlycsökkenés egyik legfontosabb előrejelzője, hogy hány kg-ot sikerül fogyni az első hónapban, hiszen az azonnali eredmények motiválnak. Ezért a táplálkozási szakemberek általában szigorúbb étrenddel állnak elő az új étkezési stratégia első 2 hetében, hogy lendületet adjanak. Iktasd ki a hozzáadott cukrot, az alkoholt és a finomítatlan szénhidrátot. Ezután kis mennyiségben fogyaszthatsz a régi nagy kedvencekből, de törekedj arra, hogy egészséges formában tudd őket elkészíteni vagy beilleszteni az életmódodba. Tűzz ki konkrét célokat, például max. 2 pohár alkoholt vagy 1 szelet pizzát hetente.

Mielőtt belevágnál a nagy fogyási akcióba, vésd az emlékezetedbe, hogy nem vagy kövér! Súlyfelesleged van, amit nem kell szégyellned, nem vagy hibás miatta. Csak egy lépés a cél kitűzése. A diétázás olyan, mint bármely más képesség: el kell határoznod magad és keményen dolgoznod kell érte. Mindaddig, amíg okosan és ésszerűen haladsz az utadon, meglesz a jutalmad és fogyni fogsz.

Néhány nőnek nehézségei vannak az éhség leküzdésével. Számukra az éhezés valami rossz, amit minden áron el kell kerülni, így egyfolytában nassolnak, még ha a szervezetüknek nincs is rá szüksége. Mások akkor is esznek, ha stresszelnek vagy unatkoznak. Várd meg, amíg valóban éhes leszel, ne ugorj minden apróbb éhségnek vélt jelre az automatához egy kis csemegéért!

Ha valamilyen gyors diétával szeretnél rohamtempóban fogyni, nem tanulsz meg egészségesebben enni, a későbbiekben pedig visszajönnek a kilók. A fizikai kár is mélyebb, minél rosszabb ugyanis a diéta minősége, annál szigorúbb, és annál hamarabb megkezdődik az értékes izmok égetése, hogy némi energiához juss. Izmot veszítesz a zsír helyett, így a fogyás csak a siker illúziója.

Attól függően, hogy mekkora súlyt kell leadnod, próbálj számodra elegendő kalóriát fogyasztani naponta, és iktasd be a rendszeres testmozgást is. Napi 1500 kalória fogyasztása mellett nem fogsz éhezni, de segít motiválni a változásra.

Ha fogyni szeretnél, és egészségedet is szeretnéd sokáig megőrizni, a zöldségek minden egyes fajtáját segítségül hívhatod. A narancssárga és sárga típusok nagyon gazdagok karotinoidokban, melyek A-vitaminná alakulva védik a bőr és a haj egészségét, illetve megelőzik a rákos betegségek kialakulását és a látásromlást.

A vörös zöldségek legfontosabb antioxidánsa, a likopin a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek ellen véd, csakúgy, mint a zöld leveles zöldségek, továbbá a fokhagyma értékes hatóanyagai. A zöldségek mindemellett rendkívül gazdag rostforrások, így az emésztés egészséges működéséhez is hozzájárulnak.

Szerző: Udvari Fanni

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.

Exorexia (kóros sportolás) tünetei és kezelése

Az exorexia súlyos edzésmániát, kóros edzést, egyfajta függőséget jelent. Érintettjei testsúlyukat és alakjukat akarják teljesen kontrollálni, amihez edzéseik számát egyre csak emelik, annak elmaradásakor feszültek és indulatosak lesznek. Olyan szenvedélybetegségről van tehát szó, amelynél az eredetileg egészségesnek induló mozgás válik betegessé, kényszeressé.