Menü

Görögdinnye hatásai a szervezetünkre

A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel. A görögdinnye hungarikuma a csányi dinnye. Vékony héjú, mézédes, esetenként óriási, és behűtve isteni.

Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.

Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.

A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.

Izületi gyulladás és köszvény:

A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át, alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.

Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.

A dinnyemag jótékony hatásai

Valójában bátran lenyelheted a dinnyemagot, az emésztőrendszerbe jutva nem okoz semmilyen problémát. Ha nem rágod el, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren, ám ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból jótékony hatásait, érdemes alaposan összerágnod.

A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne lévő telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását.

A görögdinnye magja felhasználható gyógyítási célokra is. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedő betegek reménykedhetnek, valamint a cukorbajosok is meggyógyulhatnak.

Vesebajra:

Mint tudjuk, a vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható.

Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.

Rákellenes vegyületeket tartalmaz

Az előbb említett likopin a legtöbb piros színű zöldségben és gyümölcsben megtalálható, a görögdinnye mellett például a paradicsomban, a paprikában és a grapefruitban. Ez azért is jó hír, mert kutatások bizonyították, hogy a likopin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Többek között védelmet nyújthat bőrünknek a nap káros hatásai ellen és egyes kutatók szerint a prosztatarák ellen is hatékony fegyver lehet.

Jót tesz a bőrnek és a hajnak

Mindenki tökéletes bőrre és szép, erős hajra vágyik, jó hír, hogy a görögdinnye fogyasztásával ezt is elérhetjük. A korábban már említett, benne lévő A- és C-vitamin mindkettőben segítségünkre lehet. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát, az A-vitamin pedig helyreállítja a bőrsejteket, nélküle a bőrünk száraz és fakó lenne.Javítja az emésztést.

Kutatások bizonyították, hogy azoknak a sportolóknak, akikkel görögdinnye levet itattak, csökkentek a fájdalmaik és másnap kevésbé volt izomlázuk. Ez pedig dinnyében lévő aminosavnak, a citrullinnak köszönhető – mondják a szakértők.

Szerző: Udvari Fanni

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!