Görögdinnye hatásai a szervezetünkre
- Dátum: 2020.06.15., 17:54
- Udvari Fanni
- dinnye, egészség, életmód, energia, fogyókúra, jótékony hatások, tápanyag
A görögdinnye az egyik legkedveltebb táplálékunk a nyár folyamán. Amilyen jó a dinnye, olyan jót tesz a testünkkel. A görögdinnye hungarikuma a csányi dinnye. Vékony héjú, mézédes, esetenként óriási, és behűtve isteni.
Az érett dinnye erőteljes illatot áraszt, és a szárvégződésénél apró repedés látható. A görögdinnye legjobban meleg éghajlaton termeszthető, ha elég vizet kap. Vizelethajtó hatású, így a vese alapos tisztításához segít.
Különösen sok benne a C-vitamin, ami az immunrendszert erősíti, és növeli a koncentrálóképességet. Van benne B6-vitamin, amely segíti a szervezetbe került fehérjék feldolgozását és újrahasznosítását. Magas a folsavtartalma, amely fontos a keringés zavartalan működéséhez, a növekedéshez és a haj szépségéhez.
A színes dinnyehúsban sok a karotin, amely a szervezetbe jutva A-vitaminná alakul át, így serkenti az agyműködést, és fokozza az idegsejtek tápanyagellátását. Likopin- és karotintartalma rákmegelőző hatású.
Izületi gyulladás és köszvény:
A görögdinnye fogyasztása huzamosabb időn át, alaposan elősegíti, hogy a vér sav-lúg egyensúlya visszatérjen. Ha ezzel egy időben vigyázunk az egyéb táplálék felvételre, észrevehető haladást érhetünk el az érrendszeri betegségből való gyógyulásban. A görögdinnyelé szinte kimossa a csuklónkat a húgysavkőtől.
Akár meghűléses, akár reumatikus lázzal állunk szemben, a görögdinnye kálium és más ásványtartalma megtisztítja a vért, az A vitamin pedig meggyógyítja a gyulladásos betegséget, ami a csuklónkban vagy a test bármely más pontján van.
A dinnyemag jótékony hatásai
Valójában bátran lenyelheted a dinnyemagot, az emésztőrendszerbe jutva nem okoz semmilyen problémát. Ha nem rágod el, egyszerűen csak áthalad az emésztőrendszeren, ám ha szeretnéd kihasználni egészségügyi szempontból jótékony hatásait, érdemes alaposan összerágnod.
A dinnyemag ugyanis csaknem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, bővelkedik vasban, cinkben, kalciumban és B-vitaminokban. A benne lévő telítetlen zsírsavak védik az érrendszert, megelőzve ezáltal a keringési rendellenességek kialakulását.
A görögdinnye magja felhasználható gyógyítási célokra is. Az eddigi tapasztalatok szerint két fajta betegségben is hozhat enyhülést. A vesekárosodásban szenvedő betegek reménykedhetnek, valamint a cukorbajosok is meggyógyulhatnak.
Vesebajra:
Mint tudjuk, a vese munkájának hanyatlása harminc-negyven éves korban kezdődik, és halálunkig tart. Ez a folyamat odafigyeléssel lassítható, illetve fokozott javulás is várható.
Fél liter vízben lassú forralással főzzünk 2 kanál görögdinnye magot tizenöt percig. Naponta fogyasszunk három csészével ebből a teából a fő étkezések között.
Rákellenes vegyületeket tartalmaz
Az előbb említett likopin a legtöbb piros színű zöldségben és gyümölcsben megtalálható, a görögdinnye mellett például a paradicsomban, a paprikában és a grapefruitban. Ez azért is jó hír, mert kutatások bizonyították, hogy a likopin csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Többek között védelmet nyújthat bőrünknek a nap káros hatásai ellen és egyes kutatók szerint a prosztatarák ellen is hatékony fegyver lehet.
Jót tesz a bőrnek és a hajnak
Mindenki tökéletes bőrre és szép, erős hajra vágyik, jó hír, hogy a görögdinnye fogyasztásával ezt is elérhetjük. A korábban már említett, benne lévő A- és C-vitamin mindkettőben segítségünkre lehet. A C-vitamin elősegíti a kollagén termelődését, amely erősíti a hajat és segít megtartani a bőr rugalmasságát, az A-vitamin pedig helyreállítja a bőrsejteket, nélküle a bőrünk száraz és fakó lenne.Javítja az emésztést.
Kutatások bizonyították, hogy azoknak a sportolóknak, akikkel görögdinnye levet itattak, csökkentek a fájdalmaik és másnap kevésbé volt izomlázuk. Ez pedig dinnyében lévő aminosavnak, a citrullinnak köszönhető – mondják a szakértők.
Szerző: Udvari Fanni
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.