Menü

Az egészséges napi tojásfogyasztás

A tojás egészségünkre gyakorolt hatásáról jót is, rosszat is lehetett hallani az elmúlt években. Sokáig azt hirdették, hogy magas koleszterin tartalma miatt csak mértékkel szabad fogyasztani, mivel növelheti a szívbetegségek kialakulásának kockázatát.

Több kutatás is igazolta azonban, hogy a tojásfogyasztás nem növeli meg számottevő mértékben a vér koleszterinszintjét, és a kardiovaszkuláris betegségek kialakulásának kockázatát sem emeli. Sőt: a rendszeres tojásfogyasztás éppen hogy védheti a szívünket!

Bár a tojásban valóban található koleszterin, táplálkozással bejuttatva ez nem befolyásolja jelentős mértékben a vér koleszterinszintjét. Az elfogyasztott zsiradék típusa és mennyisége annál inkább, főleg a telített zsírok. Egy átlagos tojásban nagyjából 4,6 gramm zsír van, ennek azonban alig a negyede telített, így a koleszterinszintet a rendszeres fogyasztása sem emeli számottevően. Sütéskor azonban több zsírt is felhasználunk, rántotta helyett érdemesebb tehát főtten fogyasztani.

Ha szeretnéd elkerülni a vírusokat, fertőzéseket és egyéb betegségeket, az étrendedbe illessz be naponta egy vagy két tojást. Már egyetlen nagyobb tojással fedezed a napi szelénszükségleted 22%-át, mellyel könnyen fokozod az immunműködést.

Csupán egyetlen tojás fedezi a napi B2-vitamin szintjének 15%-át. Ez a vitamin, mely riboflavin néven is ismert, energikussá tesz, így sokkal jobban fogod magad érezni.
A tojás igazi „okos” kaja. Egy kolin nevű anyagnak köszönhetően az idegsejtek közötti kommunikációt segíti a tojás. Az idegeid sokkal jobban fognak működni, ha beilleszted a tojást az étrendedbe.

A tojásban található 9 szükséges aminosav hozzátesz a mentális egyensúlyodhoz is. Az egészséges idegrendszer egészséges közérzetet eredményez. Ezt tudja hát a tojás: egészséges idegek, elengedhetetlen aminosavak a kiegyensúlyozott léthez.

Kétféle antioxidáns is található a tojásban, név szerint lutein és zeaxantin, melyek a szem egészségéért tudnak tenni. Hiába keresed a két jótékony antioxidánst, ha a tojás sárgájától megszabadulsz, ugyanis ezek kizárólag ott találhatók meg. Edd meg az egész tojást, és inkább a cukrok, péksütemények bevitelét korlátozd.

Diétázók, zsírégetők, figyelem! A tojást mindenképpen be kell illesztenetek az étrendetekbe. Egy kísérlet során a résztvevőket két csoportra osztották. Az egyik csapat adott kalóriányi tojást evett, míg a másik ugyanannyi kalóriányi bagelt reggelizett. Az eredmény: a tojásos csoport 16% zsírt veszített, míg a bageles csapat rontott BMI-jén, pedig a kalóriák száma azonos volt.

A legtöbb dietetikus nem javasolja a tojás sütését, hiszen így megnövekszik a zsír-, illetve koleszterinbevitel. Javasolt inkább a főtt változatot fogyasztanod - ami egyébként élelmiszerbiztonsági szempontból is a legjobb választás, hiszen így kerülhető el legnagyobb eséllyel a szalmonellafertőzés.

Összességében tehát heti három-négy tojás elfogyasztása semmilyen komolyabb egészségkárosító hatással nem jár, ellenben itt sem szabad túlzásokba esnünk. Az amerikai, illetve nyugati típusú étrend rengeteg, fehérjében és koleszterinben gazdag tojásos fogást és húsételt tartalmaz, ezért érdemes körültekintően megválogatni, mi kerüljön az asztalra, és ügyelni rá, hogy táplálkozásunk mindig kellően változatos legyen.

Végezetül: kerüljék a kiadósabb tojásevést azok, akiknél 2-es típusú cukorbetegséget állapítottak meg az orvosok.

Szerző: Udvari Fanni

A méz jótékony hatásai – Természetes arany a mindennapokra

A méz az egyik legrégebbi és legsokoldalúbb természetes csodaszerünk, amit már az ókorban is nagy becsben tartottak. Nemcsak az ételek ízesítésére alkalmas, hanem a test és a lélek támogatására is.

Amikor a test jelez: így ismerhetjük fel a magnéziumhiány rejtett tüneteit

A magnézium az egyik legfontosabb ásványi anyag, amely nélkülözhetetlen az idegrendszer, az izmok, a csontok és az energia-anyagcsere megfelelő működéséhez. Több száz biokémiai folyamat motorja, ezért ha a bevitel tartósan alacsony, a szervezet gyorsan reagál.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Okostányér - egy opció az egészségesebb étkezéshez

Az mindenkinek oké, hogy egészségesen kell(ene) étkeznünk, hogy a testünk mindent megkapjon, amire szükségünk van, de sokan nem tudják, hogyan is kellene ezt jól csinálni. Íme egy remek alternatíva erre.

Adventi slágerek a bögrében: a forró italok új sztárja, a Hot Aperol

Az advent közeledtével a városokat betölti a fahéj, a narancs és a szegfűszeg illata, a hideg utcákon pedig egyre többen sétálnak kézben gőzölgő bögrével. A téli időszak kihagyhatatlan része a forró italok kultusza – és bár a forralt bor hosszú évek óta megkérdőjelezhetetlen favorit, idén új trónkövetelő érkezett: a Hot Aperol, amely gyorsan az adventi időszak egyik legtrendibb italává vált.