Menü

Zsírbontó gyakorlatok

Ha a combok összeérnek, az nemcsak esztétikai okokból lehet zavaró, de a dörzsölődés kellemetlenséget, fájdalmat is okoz, így sokan kimondottan erről a területről szeretnének fogyni.

Gyakorlatok belső combra

Noha a sima kitörések és a guggolás is nagyon jó combot edző gyakorlatok, amiket érdemes csinálni, a belső comb edzésére ezek a részben jógán, pilatesen és más sportokon alapuló gyakorlatok általában hatékonyabbak. Végezd őket rövid tornaként, kis bemelegítés után, vagy tedd őket egy hosszabb edzés hatékony, belső combra specializált részévé rendszeresen. Ha nagyjából heti három-öt alkalommal végigcsinálod mindet, legkésőbb három hét után már látszani fog az eredmény. A pihenőnapokat ne egymást követően tartsd. A gyakorlatok és a sorozatok között 30-60 másodpercet szünet van mindig.

Csinálj mindkét lábaddal kétszer 20 oldalt kitörést. A hajlított térded álljon derékszögben, de ne csússzon a lábfejed elé, míg a nyújtott lábadban kicsit érezd, hogy belül húzódik az izom.

Tartsd felfelé a karjaidat, akár súlyzóval a kézben, szoríts egy közepes méretű labdát a lábaid közé, majd csinálj így apró guggolásokat egyenes derékkal, három 20-as sorozatban.

Ülj törökülésbe, vagy úgy, hogy a két talpadat egymásnak támasztod, és nyomd a padló felé, le a térdeidet, ezzel nyújtva az izmot. Feszítsd nagyjából kétszer 30 másodpercig.

Végül nyújts egy kicsit nagy terpeszben ülve, nyújtott karokkal, oldalra dőlve, rövid, rugózó hajolásokkal, melyekből legalább 40-et csinálj, az oldalakat váltogatva.

Aerobic edzések

Ezek felpörgetik az anyagcserét, továbbá segít gyorsítani a szívverést és a testnek a zsír égetésében. Ehhez nem kell edzőterembe menned, az ugrálókötelezés és a terpeszugrás is sokat használ!

Jó néhány éve tartja magát a hiedelem, hogy:” a zsírégetés 20-30 perc edzés után indul be” csak. Ez ebben a formájában nem igaz. A zsírégetés a kezdetektől jelen van csak az energianyerő folyamatok arányai változnak. Ahogy fogy az elérhető szénhidrát, úgy nyúl a test a zsírokhoz egyre nagyobb arányban. Azonban az intenzitás egyáltalán nem mindegy. Kerekezhetsz órákon át kényelmesen gurulgatva, beszélgetve, az biztos nem zsírégető edzés. Ha nem izzadsz meg, nem pirosodsz ki, nem emelkedik a pulzusod 100 fölé percenként, akkor ne tekintsd edzésnek, mert az önámítás.

Magas intenzitású zsírégető edzés

Ha a pulzusod a maximális érték 80-90%-án pörög, akkor bőven ebben a zónában dolgozol. Ennek a jele, hogy nem tudsz egy mondatot rendesen végig mondani és a gyakorlatok végzése igazi kihívás. Erős sprint, tabata rendszerű edzés vagy intervall tréning is ide tartozik, elsősorban nem a gyakorlatok időtartama, hanem az intenzitása a lényeg. A zsírt égető edzés „speciális fajtája”, nemcsak mozgás közben, hanem jóval utána, a regeneráció fázisában is rengeteg kalóriát használ fel.

Mint láthatod, a zsírégető edzés mint olyan, nem objektív: sokkal inkább a te személyes tulajdonságaid – kor, súly, edzettség – fogják megadni a pulzusod alapján, hogy egy-egy edzés melyik tartományba esik nálad.

Meghatározza a lehetőségeidet az idő is, ha csak napi 20 perced van, akkor egy Intenset HIIT edzés jóval hasznosabb, hisz nem fogsz tudni 40-50 percet futni például.

Szerző: Udvari Fanni

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.