Menü

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Az ugrókötelezés több szempontból is remek választás lehet azoknak, akik szeretnék karban tartani a testüket. Az első és legfontosabb előnye, hogy praktikus: ha elég nagy a hely otthon, a lakásban vagy akár a kertben is csinálhatod; maga az eszköz olcsó, könnyen beszerezhető, nem kell gyakran cserélni és nagy helyet sem foglal. Na de a testre kifejtett jótékony hatásairól sem szabad elfelejtkezni…

Fejleszti a koncentrációs és koordinációs készséget, hiszen miközben csinálod, végig figyelned kell a lábad helyes mozgására, az egyensúlyod megtartására.

Ha rendszeresen ugrókötelezel, szépen lassan megerősödnek a lábizmaid, főleg a boka és a vádli környékén, így csökkented az olyan aktív sportok miatt kialakult sérülések esélyét, mint a foci, a futás, a kosárlabda vagy a tenisz - és egyúttal eredményesebb is leszel bennük.

A csontok egészségének fenntartása érdekében is érdemes ugrókötelezni, hiszen a tevékenység erősíti a csontokat és segít elkerülni a csontritkulás kialakulását. Jót tesz a szívnek és a tüdőnek, ezt a szakemberek főleg annak tudják be, hogy fejleszti az állóképességet, serkenti a vér áramlását, frissen tartja az ereket, illetve rávezet a helyes és hatékony légzéstechnika kialakítására.

Egy óra ugrókötelezés kb. 1300 kalóriától szabadít meg! Ha ennyit nem is ajánlott naponta ugrálni, de napi 2-5 perc gyakorlatozás még a dokik szerint is csodát tesz.

Amikor elkezded összehangolni a karjaid és a lábaid mozgását, nem mindig sikerül azonnal… ahogyan az sem, hogy a megfelelő pillanatban ugorj. Ezért az ugrókötelezés egy kiváló gyakorlat a mozgékonyság fokozásához. Fejleszted a testtudatosságodat, hogy mozgékonyabb legyél és összehangold a mozdulataidat. Köszönhetően a különböző ugrások és ritmusok láncolatának, javítod a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet.

Kezdetben csak 2-3 percig ugrókötelezz és figyeld, mennyire bírod. Ha ez már könnyen megy, minden alkalommal növelheted az időtartamot és a feladatok bonyolultságát.

Egy megfelelő hosszúságú ugrókötél: lépj egyik lábaddal az ugrókötél közepére. Kifeszítve a markolat a válladig kell érjen.

Jó sportolást!

Liszli Kornélia

Miből látni, hogy valaki dehidratált?

A vízfogyasztás az év minden hónapjában fontos, de nyáron különösen lényeges. Ha bizonyos tünetek jelentkeznek, akkor nem ittunk eleget és már dehidratáltak vagyunk.

Tippek pajzsmirigy problémákkal küzdőknek

A szakemberek úgy vélik, hogy a megváltozott étkezési szokások állnak annak hátterében, hogy egyre több a pajzsmirigy beteg. Ennek jártunk utána!

Legjobb energetizáló tippek kávé helyett

Fárasztó, túlhajszolt, stresszes időszakban az energiatartalékaink kiürülnek, pedig pont ilyenkor lenne rá igazán szükség. kávéval és különböző energiaitalokkal próbáljuk felpörgetni magunkat, amelyek rövid ideig segítenek is, de pár óra múlva ismét visszaesik a vitalitásunk. olyan energizálók erejét érdemes inkább bevetni, amelyek nemcsak hosszabb távon hatnak, hanem közben szervezetünk egészségéről is gondoskodnak.

Miért szednek sótablettát a futók?

Sokan esküsznek rá, mások pedig egyáltalán nem használják. De most akkor kell vagy sem? Mire jó a sótabletta?

Amiket sose fogyasszunk éhgyomorra

Mindenkinek megvan a saját reggeli rutinja és természetes, hogy más és más dolgok válnak be mindenkinek, de van néhány alapvető szabály, amit érdemes követni.