Menü

Ugrálókötelezés – kardió és izomerősítés egyben

Jön a jó idő! Elő az ugrókötéllel és szálkásítsd a tested szórakozva!

Az ugrókötelezés több szempontból is remek választás lehet azoknak, akik szeretnék karban tartani a testüket. Az első és legfontosabb előnye, hogy praktikus: ha elég nagy a hely otthon, a lakásban vagy akár a kertben is csinálhatod; maga az eszköz olcsó, könnyen beszerezhető, nem kell gyakran cserélni és nagy helyet sem foglal. Na de a testre kifejtett jótékony hatásairól sem szabad elfelejtkezni…

Fejleszti a koncentrációs és koordinációs készséget, hiszen miközben csinálod, végig figyelned kell a lábad helyes mozgására, az egyensúlyod megtartására.

Ha rendszeresen ugrókötelezel, szépen lassan megerősödnek a lábizmaid, főleg a boka és a vádli környékén, így csökkented az olyan aktív sportok miatt kialakult sérülések esélyét, mint a foci, a futás, a kosárlabda vagy a tenisz - és egyúttal eredményesebb is leszel bennük.

A csontok egészségének fenntartása érdekében is érdemes ugrókötelezni, hiszen a tevékenység erősíti a csontokat és segít elkerülni a csontritkulás kialakulását. Jót tesz a szívnek és a tüdőnek, ezt a szakemberek főleg annak tudják be, hogy fejleszti az állóképességet, serkenti a vér áramlását, frissen tartja az ereket, illetve rávezet a helyes és hatékony légzéstechnika kialakítására.

Egy óra ugrókötelezés kb. 1300 kalóriától szabadít meg! Ha ennyit nem is ajánlott naponta ugrálni, de napi 2-5 perc gyakorlatozás még a dokik szerint is csodát tesz.

Amikor elkezded összehangolni a karjaid és a lábaid mozgását, nem mindig sikerül azonnal… ahogyan az sem, hogy a megfelelő pillanatban ugorj. Ezért az ugrókötelezés egy kiváló gyakorlat a mozgékonyság fokozásához. Fejleszted a testtudatosságodat, hogy mozgékonyabb legyél és összehangold a mozdulataidat. Köszönhetően a különböző ugrások és ritmusok láncolatának, javítod a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet.

Kezdetben csak 2-3 percig ugrókötelezz és figyeld, mennyire bírod. Ha ez már könnyen megy, minden alkalommal növelheted az időtartamot és a feladatok bonyolultságát.

Egy megfelelő hosszúságú ugrókötél: lépj egyik lábaddal az ugrókötél közepére. Kifeszítve a markolat a válladig kell érjen.

Jó sportolást!

Liszli Kornélia

A sikeres vállalkozás titkai

A legjobbnak vélt ötlet a zsebünkben, elegendő forrás a számlánkon, lelkesedésünk töretlen, belevágunk egy saját vállalkozásba.

Y és a Z generáció a munkaerőpiacon

A vállalatok folyamatosan keresik az ideális megoldást a fiatal tehetségek kiválasztására és megtartására. Az igazi kihívás a cégek számára – még úgy is, hogy az Y és Z generációs munkavállalók egyre többen vannak a munkaerőpiacon – a tehetségek megszólítása és érdeklődésének felkeltése a szervezet és a munka világa iránt.

Tippek a frontot okozó tünetek ellen

Az időjárás, a frontok alakulása sokunk életét befolyásolja napi szinten, akár tudunk róla, akár nem. Vannak ugyanis, akik nem is hozzák összefüggésbe az időnkénti elviselhetetlen fejfájásukat, ízületi fájdalmaikat, rossz közérzetüket, például egy közelgő melegfront érkezésével.

Szabadtéri sportok a lezárások idejére

Igaz, még mindig érvényben vannak a korlátozások, azonban a tavasz is megállíthatatlanul közeleg. Egyre jobb idő van, nekünk pedig szükségünk van a friss levegőre és a testmozgásra. Egyrészt mentálisan, másrészt pedig az immunrendszerünk szempontjából sem árt, ha rendszeresen sportolunk.

Önfejlesztő applikációk

Mai rohanó világunkban sokszor a saját dolgainkat is nehéz fejben tartani. Nincs időnk órákat olvasni, kikapcsolódni, de főleg nem önfejlesztő tevékenységeket végezni. Napjaink igényeihez igazítva, szinte mindenre van már applikáció, így az önfejlesztésre is van tömörített megoldás.