Gabonapelyhes finomságok
- Dátum: 2021.04.12., 01:36
- Udvari Fanni
- képek:pixabay.com
- édesség, finomság, gabonapehely, konyha, müzli, recept, sütemény, sütés
Nem is kezdődhetne jobban a reggel, mint egy tál ízletes, teljes értékű gabonapehellyel, némi gyümölccsel, tejjel vagy joghurttal.
Amellett, hogy ezek a gabonapelyhek finomak, jól kombinálhatók/variálhatók, és pár perc alatt összedobhatjuk a reggelinket a segítségükkel.
Gyümölcsös Morzsasüti
Hozzávalók
Az alaphoz:
180 g puha vaj
180 g cukor
3 tojás
180 g liszt
1 tsp sütőpor (szódabikarbóna)
11 tbsp darált mandula (60g)
150 g mangó kockák (vagy körte)
A morzsatésztához:
5 tbsp barna cukor
6 tbsp LION® gabonapehely (70g)
4 tbsp liszt (20g)
4 tbsp darált mandula (20g)
90 g puha vaj
Instrukciók
Melegítsük elő a sütőt 170°C-ra.
Habverővel keverjük el a vajat, a cukrot és a tojásokat. Adjuk hozzá a lisztet, a sütőport és a darált mandulát, majd keverjük addig, amíg homogén keveréket nem kapunk.
Öntsük a tésztakeveréket egy vajazott és liszttel megszórt sütőformába (például magas falú sütőtálba) és tegyük a tetejére a mangót (vagy körtét).
Keverjük el a barnacukrot, a porrá tört LION® gabonapelyhet, a lisztet, a darált mandulát és a vajat, amíg morzsaszerű darabokká állnak össze.
Szórjuk a mangó (vagy körte) tetejére az így kapott morzsákat és süssük az egész süteményt 45 percig sütőben.
NESQUIK® Piros Gyümölcsös Gofri
Hozzávalók
140 g olvasztott vaj
10 tbsp tej (1,5 dl)
120 g liszt
3 tbsp cukor (30g)
2 tsp kakaópor (4g)
70 g NESQUIK® gabonapehely
2 tojásfehérje
130 g piros gyümölcsök
4 tbsp NESQUIK® (15g / 1 marék)
Instrukciók
Keverjük össze az olvasztott vajat és a tejet. Adjuk hozzá a lisztet, cukrot, kakaóport és a porrá tört NESQUIK® gabonapelyhet, és gyorsan keverjük össze, ameddig homogén keveréket nem kapunk belőle.
Verjük fel a tojásfehérjét, és finoman keverjük bele az előzőleg kapott tésztakeverékbe.
Csepegtessünk egy adag tésztakrémet a gofrisütőbe és hagyjuk sülni 3-4 percig.
Mossuk meg a gyümölcsöket és távolítsuk el a száraikat. A nagyobb darabokat vágjuk fel 2-4 darabba.
Szórjuk rá a piros gyümölcsöket és egy kis egész NESQUIK® gabonapelyhet a megsült gofrikra, majd azonnal tálalhatjuk is.
CHOCAPIC® gabonapehely szelet
Hozzávalók
2 tsp repceolaj
2 tbsp méz
2 tsp agávé szirup
1 tojás
1 handful CHOCAPIC®
6 tbsp mandula (60g)
2 large glasses (like mugs) zabpehely (apró és nagy szemű keveréke), mogyoró vagy /és egyéb magvak (250g)
1 tbsp aszalt áfonya vagy más szárított gyümölcsök tetszés szerint
Instrukciók
Egy turmixgép segítségével daráljuk finomszemű porrá a CHOCAPIC® gabonapelyhet, majd adjuk hozzá a mézet, agávé szirupot és a repceolajat.
Keverjük össze az összetört mandulát, az aszalt áfonyát (vagy más szárított gyümölcsöt) és a zabpelyhet, mogyorót illetve egyéb magvakat. Adjuk hozzá a CHOCAPIC® és méz keverékét majd keverjük el alaposan egy fakanállal. Ha a keverék túlságosan nyúlós adjunk hozzá zabpelyhet, ha túl száraz, akkor egy kis mézet.
Öntsük a keveréket egy néhány centiméter mély, sütőpapírral bélelt sütőtálba vagy tepsibe, és előmelegített sütőben süssük 10-15 percig, 200°C-on.
Miután kivettük a sütőből vágjuk téglalap alapú szeletekre és hagyjuk kihűlni.
Szerző: Udvari Fanni
Könnyű ételek meleg napokra
![](/data/image/150x200/2024/07/24/pexels-valeriya-1200358.jpg)
Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!
Édesítőszerektől depresszió
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-anntarazevich-5629205.jpg)
A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?
A szinten tartó alkoholbeteg
![](/data/image/150x200/2024/07/22/pexels-pixabay-206527.jpg)
Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.
Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog
![](/data/image/150x200/2024/07/20/pexels-michael-morse-1384039.jpg)
Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?
A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai
![](/data/image/150x200/2024/07/13/pexels-catscoming-1395319.jpg)
A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.