Menü

A hideg végtagok okai

Ha a hőmérő higanyszála jóval fagypont alatt áll meg, nem csoda, ha a kesztyű és meleg zokni ellenére sem úszod meg a kirándulást áthűlő végtagok nélkül.

Ám ha a legkisebb hőmérséklet-csökkenés hatására is ezt tapasztalod, és a fűtött lakásban is állandóan hidegek a kezeid és lábaid, érdemes utánajárnod tüneteid hátterének.

Néhány betegség ezekkel a jelekkel hívja fel magára a figyelmet, mielőtt kifejezettebb panaszokat okozna. Ne a fűtést kapcsold magasabb fokozatra, fordulj inkább orvoshoz, hiszen az időben elkezdett kezeléssel elejét veszed a komolyabb problémáknak.

Keringési zavar

Szervezeted hőmérséklete csak akkor lesz optimális, ha a keringő vér minden testrészhez megfelelő sebességgel eljut. Ha vérkeringésed lelassul, a szívtől távol eső végtagok könnyen kihűlnek. Mi okozhat zavart a vérellátásban?

Leggyakrabban alacsony vérnyomás húzódik meg a háttérben. Ekkor gyakran tapasztalhatsz szédülést, fáradékonyságot, ájulásérzést. Bár tüneteid nem jelentenek komoly veszélyt, ronthatják fizikai és szellemi teljesítőképességedet. Legfontosabb az életmódváltás: a bőséges folyadékfogyasztás - különösen a rozmaring és a gyömbértea segítenek -, a rendszeres testedzés és a gyakori étkezések.

A keringési zavarok jellegzetes tünetei:

Fázékonyság.

Erős szívdobogás.

Csökkent teljesítőképesség.

Kifulladás könnyű testmozgás után.

Hidegben kékes-lilára színeződött ujjak.

Ha a kellemetlenül hidegvégtagok mellett estére feltűnően megduzzadnak a bokáid, és nehéz légzést is tapasztalsz, meg se állj az orvosi rendelőig! Könnyen lehet, hogy szívelégtelenség okozza a lelassult keringést. Ilyenkor tested motorja nem pumpál elegendő vért szervezeted megfelelő oxigén- és tápanyag ellátásához. Egyszerű EKG-vizsgálattal eloszlathatók a kétségeid.

Krónikus stressz

Állandó feszültség terheli napjaidat, és a kikapcsolódásra szánt órákban sem tudsz megszabadulni problémáidtól? Ha eluralkodik rajtad a stressz, nem csoda, ha testi panaszok sora is megjelenik. Idegrendszered eleinte felveszi a harcot a megváltozott körülményekkel, ám egy idő múlva kimerülnek a tartalékok. Tüneteid vészjelzőként riadót fújnak, hogy veszélybe került az egészséged.

Raynaud-szindróma

Ez a jellegzetes panaszokkal járó betegség gyakran alakul ki fiatalabb korban. A háttérben autoimmun-folyamatok állnak, vagyis védekezőrendszered hibásan működik, saját sejtjeidet idegennek érzékeli. A végtagok artériái, melyek vérrel látják el a szöveteket, rendellenesen összeszűkülnek, ez okozza a hirtelen lehűlést. Az orvosi vizsgálat kideríti, nem áll-e egyéb betegség is a háttérben, ami gyakori jelenség a Raynaud-szindróma esetében. Ekkor minden rejtőzködő okot kezelni kell a teljes gyógyulás érdekében. Ha a tünetek mögött nem húzódik meg komolyabb ok, a helyi kezelés is elegendő lehet, krémek formájában.

Fontos, hogy rendszeresen tornáztasd kezedet és lábfejedet, tartózkodj a hideg vízben való úszástól és fokozottan védd végtagjaidat az apróbb sérülésektől is.

Szerző: Udvari Fanni

Pollenallergia gyerekkorban: asztmát is okozhat

A gyermekeket érintő, gyermekkorban jellemző allergiás betegségek között vannak olyanok, amik csak kiskorban jelentkeznek, míg mások felnőve is megmaradnak. Hazánkban a gyermekkori allergia előfordulási gyakorisága kb. 6-7%.

Hogyan hat a nikotin a szervezetünkre?

A cigaretta elszívása során belélegzett füst 90%-a a tüdőbe jut, innen a vérbe kerül és 8 másodperc múlva eléri az agyat; olyan gyorsan, mint egy vénás injekció.

Herpesz. Megelőzés és kezelés gyógynövényekkel

Sokunk mindennapjait keserítik meg olykor az apró fájó hólyagocskák. Többféle típusa van, a legismertebbek a közönséges herpeszek, ezek leginkább a szájon, az orron, a bőrön- és a nyálkahártya határán jelentkeznek, emellett léteznek genitális, tehát nemi szervi herpeszek is, ám mint a legtöbb betegség, odafigyeléssel ez is megelőzhető.

A hiperpigmentáció és kezelése

Apró barna foltok az arcon? Mit tehetünk, hogyan kezelhetjük, mit jelent a hiperpigmentáció?

A többműszakos munkarend hatásai az egészségre

Sokan gondolják azt, hogy 8-tól 4-ig vagy 9-től 5-ig dolgozni nagyon megterhelő, ám ha így van, akkor mit mondjanak azok, akik váltott műszakokban dolgoznak, és sokszor vannak szolgálatban olyankor, amikor pihenünk vagy alszunk. A többműszakos munkarend komoly hatással van az egészségre.