Menü

Az ugrókötelezés jótékony hatásai

Nem, az ugrókötél nem csak az iskolai tornaórákra való! Egy igazi alakformáló társ, mivel az ugrókötelezés számos jótékony hatással bír. Lehetőséged van szórakoztató módon szálkásítani a testedet a rendszeres ugrókötelezés által, amely vegyíti a kardió és az izomerősítő gyakorlatokat. Ne várj tovább, kezdj bele!

Az állóképesség és a légzés fejlesztése

Miért kezdj el ugrókötelezni? Ha ki kéne emelni egy okot, ez lenne az: az ugrókötelezés kiváló gyakorlat a szívnek, fokozza az erő-, a kardiovaszkuláris és a légzőizom állóképességét. Tökéletes, hogy utána biztos alapokkal bármilyen más sportágat elkezdj.

Mi az erő-állóképesség?

Az erő-állóképesség jelenti azt, milyen hosszú fizikai tevékenységet vagy képes végezni. Minél jobb az erő-állóképességed, annál könnyebben tudod elérni a céljaidat és javíthatsz a teljesítményeden.

Az ugrókötelezéssel megmozgatod a teljes testedet

Szálkásítás

Az ugrókötelezés egy teljes értékű fitnesz sporttevékenység, mert a test teljes izomzatát megmozgatja.

- Felsőtest: a köröző mozgás, amivel az ugrókötelet hajtod, erőkifejtést igényel a karok, a vállak és a mellizmok által.

- Alsótest: az ismételt ugrások rövid vagy hosszabb ideig izomösszehúzódást eredményeznek. Dolgozik a vádli, hogy csillapítsa a rezgéseket minden egyes alkalommal, amikor a lábad a talajt érinti. Az izmaid szálkásodnak anélkül, hogy megnőnének. Álmaid lába csak tőled függ!

- Hasizmok: a jó testtartás biztosítása és az egyensúly megőrzése érdekében, a gyakorlatok közben hasizomerősítő munkát végzel. A hasizmok apránként elkezdenek kirajzolódni és vékonyabb lesz a derekad.

Alakformálás

Tudtad? Az ugrókötél egy szuper kalóriaégető fitnesz eszköz. Az ugrókötelezés lehetővé teszi, hogy egyszerre dolgoztasd meg minden izmodat. Hogy megbirkózzon ezzel a nagy intenzitású mozgással, a test az energiatartalékaiból merít: vagyis kalóriát égetsz.

Hasonlóan hatékony a narancsbőr ellen, mivel a függőleges irányú rezgés az ugrás során masszírozó hatással bír az izomszövetekre, fokozva a vérkeringést, megelőzi a visszerek kialakulását és más vénás megbetegedéseket.

Egy óra ugrókötelezéssel ugyanannyi kalóriát lehet elégetni, mint egy óra kocogással, átlagban 700 kalóriát egy 60 kg testtömegű személy.

Lenyűgöző, ugye? Egy ilyen intenzív erőkifejtés után biztosan szükséged lesz a regenerációra.

Fontos, hogy csak a csukló mozgásával hajtsd a kötelet.

Extra előny: mozgékonyság

Amikor elkezded összehangolni a karjaid és a lábaid mozgását, nem mindig sikerül azonnal… ahogyan az sem, hogy a megfelelő pillanatban ugorj. Ezért az ugrókötelezés egy kiváló gyakorlat a mozgékonyság fokozásához. Fejleszted a testtudatosságodat, hogy mozgékonyabb legyél és összehangold a mozdulataidat. Köszönhetően a különböző ugrások és ritmusok láncolatának, javítod a testtartásodat és az egyensúlyérzékedet.

Tanácsom: váltogatva ugorj egy lábbal, dupla ugrással, az ugrókötél keresztezésével, felhúzott térdekkel, jobbra/balra vagy előre/hátra… ahogy a képzeleted diktálja. Az aranyszabály: örömmel végezd a gyakorlataidat!

Szerző: Udvari Fanni

A visszahízás okai

A fogyókúrázók klasszikus, 22-es csapdája előbb-utóbb minden fogyni vágyót utolér. A jelenség maga arra utal, hogy a diétázók eleinte gyors fogyásnak indulnak, majd - a fogyókúra abbahagyását követően - visszatérnek eredeti súlyukhoz. (Vagy rosszabb esetben akár plusz kilókkal is gyarapodhatnak.)

Jelek, hogy nem mozogsz eleget

Mozogsz eleget a hétköznapokban? Mikor néztél rá utoljára a telefon lépésszámlálójára? Meglepetten tapasztalhatod, hogy akár még a néhány ezer lépést sem éri el a napi teljesítményed, nemhogy a szakemberek által javasolt minimum 10 ezer lépést. Mi a helyzet a testmozgással? Van olyan edzésforma, amit szívesen végzel?

Mire utalhat a hirtelen fogyás?

Manapság nagyon sok ember túlsúllyal küzd, és minden vágya az, hogy gyorsan lefogyjon. A nagyon gyors súlyvesztés még akkor sem jó, ha ezt akarattal tesszük karcsúságunk érdekében. Sokkal nagyobb lehet azonban a baj, ha a fogyás akaratunktól függetlenül, változatlan étrend mellett következik be.

4 tipp gyors fogyáshoz

Nyaralásra vagy különleges eseményekre, mint esküvőre, esetleg egy versenyre bizony előfordulhat, hogy kevés idő alatt kell leadni néhány felesleges kilót. Ugyanakkor a gyors fogyás nem feltétlenül a legjobb módja a súlyvesztésnek, ha valóban tartós eredményt szeretnél elérni, hiszen ezek a diéták tápanyaghiányra apellálnak, amit a szervezet később visszakövetel.

Testzsír csökkentés okosan - Erre figyelj!

Testünk az energiát alapvetően zsírban vagyis testzsírban tárolja. Így kijelenthető, hogy a magas testzsírarány vagyis testzsírszázalék, krónikus energiatöbbletet jelent. Ennek oka, hogy több energiát viszünk be, mint amennyit testünk felhasznál, eléget. Ezt érdemes tovább fejtegetni, mivel ilyenkor jön az egyél kevesebbet, mozogj többet javaslat, ami nem mindig célravezető. Van ugyanis aki ehet bármennyit, nem hízik, míg más akkor is hízik, ha ránéz az ételre, pedig még mozog is.