Menü

GABA - A nyugtató hatású aminosav

A GABA (Gamma-aminosav) egy aminosav és neurotranszmitter, vagyis ingerületátvivő anyag. A GABA az agy elsődleges védelmi rendszereinek inger-közvetítője, feladata pedig a glutamát szint szabályozása a szervezetben.

A túl magas glutamát szint szédüléshez, vagy akár agyvérzéshez is vezethet, a túlzottan magas GABA szint viszont, akár kómás állapotot is előidézhet. Az egészséges agy meg tudja tartani a kritikus egyensúlyt a GABA és glutamát szintek között.

A GABA egy fontos tulajdonsága, hogy stressz esetén szabályozza a neuronok közti kommunikációt az agyban. Az alacsony GABA szint, szorongást, inszomniát (alvászavart) és rossz hangulatot eredményez.

Klinikailag igazolt, hogy a GABA szint étrendkiegészítővel való növelése, segít csökkenteni a stresszt, és jótékony hatással van az alfa-agyhullámokra. Amennyiben a GABA szint optimális az agyban, jobban tudsz összpontosítani, könnyebben koncentrálsz és nyugodtabb leszel.

Miben segít a GABA?

Javítja a közérzetet. Gátló hatása van a túlzottan stimulált neuronokra. Alacsony szintje esetén szorongásos tünetek és inszomnia alakulhat ki. A GABA Segít visszaállítani az egyensúlyt, pozitív hangulatot generál, mely segít összpontosítani és relaxálni.

Serkenti a növekedési hormonokat. Testépítők és atléták is használják a GABA-t, állóképességük növelésére. Tanulmányokkal igazolt, hogy a GABA növeli a vérben a növekedési hormonokat, meggyorsítva ezzel a regenerálódást, az új erőre kapást, és az izmok növekedését.

Segíti a felépülést függő betegségekből. Függőségekkel foglalkozó orvosok vizsgálatai alapján elmondható, hogy a drogok hatással vannak az agy GABA receptoraira. Ezen receptorok normalizálásával csökkenthető a függő által érzett szorongás és fokozott vágy a használt szerek iránt.

Mi a GABA pontosabban?

A Gamma-aminosav egy fő gátló, illetve nyugtató ingerületátvivő az agyban. Feladata a glutamát szinten tartása, és ellenőrzése. A GABA az agysejtekben épül föl, glutamátból. Az emberi agy láncolatainak 40%-a dolgozik ezzel az aminosavval, így mondanom sem kell, hogy rengeteg GABA receptor található az agyunkban.

Pozitívan támogatja, illetve kiegyensúlyozottabbá teszi az alvásciklusokat, segít a normális bioritmus beállításában és jótékony hatással van a vérnyomásra. Serkenti az agyalapi mirigyeket a növekedés hormon kiválasztásában, továbbá hozzájárul az endorfin hormontermeléshez, mely mely a boldogságért és a jó közérzetért felel. Gyakorlatilag ez az egyik olyan hormon, melytől, például edzés vagy szex közben is pozitívabban érezzük magunkat.

Ha normalizálod szervezeted GABA szintjét, azzal csökkenhetnek gátlásaid, kevésbé érzel szorongást, jobban alszol, illetve kevésbé leszel ideges és stresszes.

Olyan gyógyszerek, mint a Válium vagy Xanax, a GABA receptorok érzékenységének növelésével fejtik ki hatásukat, azonban ezek komoly mellékhatásokkal járnak, ellentétben a GABA étrendkiegészítőkkel.

Szerző: Udvari Fanni

Miért fontos a fényvédő?

Bőrgyógyászok és kozmetikusok egyaránt nem győzik kiemelni, hogy mennyire fontos a fényvédő gyakori kenése az arcra. Nemcsak nyáron, de télen is szükség lenne rá, azonban erről sokan megfeledkeznek.

A legjobb természetes vérhígítók

A vérhígítókat számos betegség kezelésére használják, mivel megakadályozzák a vérrögök képződését, amelyek szívrohamot vagy stroke-ot is okozhatnak. Vannak természetes anyagok, amelyek szintén ilyen tulajdonsággal rendelkeznek.

Egyél epret!

Tudtad? Az ókori rómaiak szerint az eper gyógyhatású, ezért orvosságként használták a depressziótól az ájulásig, a lázig, a vesekőig, a rossz leheletig és a torokfájásig.

Nyári arcpakolások

Ki gondolná, hogy bizonyos gyümölcsöknek nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is jó hatása van a szervezetünkre? Készítsünk gyümölcsös, nyári arcpakolásokat!

A lecsökkent fizikai aktivitás és a táplálkozás kapcsolata

Sajnos napjainkban a gyermekeinknek kevesebb lehetősége van a mozgásra, sportolásra az iskolán kívül, mint korábban. Sok esetben nem nincs meg a lehetőség kerékpárral iskolába járni, az iskolatáskát gyalogszerrel húzni, vonni, cipelni.