Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!
- Dátum: 2021.07.23., 17:20
- Liszli Kornélia
- képek:pexels.com
- Bratwurst, eper, Kartoffelsalat, málna, rántott hús, torta
Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...
A tésztás ételek náluk sem maradhatnak el, s aki szereti a gnocchit, az a Schupfnudeln-t is kedvelni fogja. A krumplis nudli savanyú káposztával és egy kis szalonnával az igazi, de készül édes változatban is mákkal, vagy fahéjas cukorral.
A Bratwurst és a Rostbratwurst egy finoman darált sertéshúsból és marhahúsból készült kolbász, amelyet rendszeresen sütve és édes német mustárral, kenyérrel vagy kemény tekerccsel szolgálnak fel. Thüringer Rostbratwurst – fűszerek majoránna, kömény , néha fokhagyma és a kolbász a sertésbélből készült burkolatokkal van kialakítva. Ezek a kolbászok nagyok és általában grillezettek.
A Currywurst Németország egyik legkedveltebb street foodja, ami speciális currys ketchupban tálalt roston sült kolbászt taktaka
A Bockwurst Frankfurtban származott, sertésbőrből vagy egyéb húsokból készült sajt, bors és paprika ízesítve. Főzött és evett a Bock sörrel és mustárral. Úgy néz ki, mint egy hajlított hot dog.
A bajor specialitás a Weisswurst, vagyis a fehér kolbász népszerű reggeli Németországban. Mielőtt hozzálátnál, mindenképpen húzd le a bőrét.
A kolbászok mellé próbáld ki a Kartoffelsalatot, a német burgonyasalátát, ami ecettel és mustárral készül.
Türingiában komolyan veszik a gombóckészítést. A jó gombóc az állagától lesz igazi türingiai Klöße. A Türingiai erdőkben a szegények eledele volt egykor, s részben nyers (reszelt és préselt), s részben főtt burgonyából készült, s készül sok helyen ma is. Ma pedig már azt tartják Türingiában, hogy „Ein Sonntag ohne Klöße verlöre von seiner Größe.” – Egy vasárnap a krumpligombóc nélkül elveszíti a nagyságát (Isten áldását). Sokszor látni éttermek étlapján, hogy kacsacombbal kínálják a gombócot, amely elég ritka Németország más vidékein.
A német konyhában ismerős gyöngyszemekre is bukkanhatsz. A Schnitzel csirkéből, sertésből vagy a leggyakrabban borjúból készült rántott hús.
Ugyan Németországban Spätzle néven találod meg, a nokedlit sem kell bemutatni. A helyiek főételként szívesen fogyasztják sajttal.
Az Apfelstrudel, vagyis az almás rétes szintén népszerű desszert az országban. Vanília fagyival vagy vanília mártással, porcukorral vastagon meghintve tálalják.
A Rote grütze egy bogyósgyümölcsökből – ribizliből, eperből és málnából – álló kompót. Általában vanília mártással vagy joghurttal eszik.
A Schwarzwälder kirschtorte, azaz a Fekete-erdő torta az itthoni cukrászdákban is megtalálható. A sütemény fő hozzávalói a csokoládé, a meggy és a tejszínhab.
Ha Németországban jársz, akkor ezeket a helyi specialitásokat mindenképp kóstold meg!
Ghí, a csodavaj

Hányféle vajat, zsiradékot ismersz? Vajon melyik a legegészségesebb? Hozok ehhez egy szuper alternatívát, a ghít.
Probiotikumok és probiotikus ételek

Megannyi oldalról halljuk, hogy mennyire fontos a probiotikumok, hogy jól érezzük magunkat, de vajon mik ezek és hogyan vigyük be a szervezetünkbe?
Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.
Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.
Gyümölcsök, amelyekről Európában alig hallunk

A trópusi finomságok felhozatala jóval gazdagabb annál, mint amit a hazai piacokon megszokhattunk. A mangó, a sárkánygyümölcs vagy a maracuja ugyan már széles körben ismert, de az esőerdők mélyén olyan különlegességek teremnek, amelyek Magyarországra szinte egyáltalán nem jutnak el. Ezek sokszor nemcsak ízükben, hanem kulturális jelentőségükben is egyediek.