Menü

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

A tésztás ételek náluk sem maradhatnak el, s aki szereti a gnocchit, az a Schupfnudeln-t is kedvelni fogja. A krumplis nudli savanyú káposztával és egy kis szalonnával az igazi, de készül édes változatban is mákkal, vagy fahéjas cukorral.

A Bratwurst és a Rostbratwurst egy finoman darált sertéshúsból és marhahúsból készült kolbász, amelyet rendszeresen sütve és édes német mustárral, kenyérrel vagy kemény tekerccsel szolgálnak fel. Thüringer Rostbratwurst – fűszerek majoránna, kömény , néha fokhagyma és a kolbász a sertésbélből készült burkolatokkal van kialakítva. Ezek a kolbászok nagyok és általában grillezettek.

A Currywurst Németország egyik legkedveltebb street foodja, ami speciális currys ketchupban tálalt roston sült kolbászt taktaka

A Bockwurst Frankfurtban származott, sertésbőrből vagy egyéb húsokból készült sajt, bors és paprika ízesítve. Főzött és evett a Bock sörrel és mustárral. Úgy néz ki, mint egy hajlított hot dog.

A bajor specialitás a Weisswurst, vagyis a fehér kolbász népszerű reggeli Németországban. Mielőtt hozzálátnál, mindenképpen húzd le a bőrét.

A kolbászok mellé próbáld ki a Kartoffelsalatot, a német burgonyasalátát, ami ecettel és mustárral készül.

Türingiában komolyan veszik a gombóckészítést. A jó gombóc az állagától lesz igazi türingiai Klöße. A Türingiai erdőkben a szegények eledele volt egykor, s részben nyers (reszelt és préselt), s részben főtt burgonyából készült, s készül sok helyen ma is. Ma pedig már azt tartják Türingiában, hogy „Ein Sonntag ohne Klöße verlöre von seiner Größe.” – Egy vasárnap a krumpligombóc nélkül elveszíti a nagyságát (Isten áldását). Sokszor látni éttermek étlapján, hogy kacsacombbal kínálják a gombócot, amely elég ritka Németország más vidékein.

A német konyhában ismerős gyöngyszemekre is bukkanhatsz. A Schnitzel csirkéből, sertésből vagy a leggyakrabban borjúból készült rántott hús.

Ugyan Németországban Spätzle néven találod meg, a nokedlit sem kell bemutatni. A helyiek főételként szívesen fogyasztják sajttal.

Az Apfelstrudel, vagyis az almás rétes szintén népszerű desszert az országban. Vanília fagyival vagy vanília mártással, porcukorral vastagon meghintve tálalják.

A Rote grütze egy bogyósgyümölcsökből – ribizliből, eperből és málnából – álló kompót. Általában vanília mártással vagy joghurttal eszik.

A Schwarzwälder kirschtorte, azaz a Fekete-erdő torta az itthoni cukrászdákban is megtalálható. A sütemény fő hozzávalói a csokoládé, a meggy és a tejszínhab.

Ha Németországban jársz, akkor ezeket a helyi specialitásokat mindenképp kóstold meg!

Longevity, holisztikus szemlélet, egészségtudatosság

A tudatos fogyasztók, életmódváltók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az egészségtudatos életmódra a hosszú teljes élet, azaz a longevity elérése érdekében, melynek jelenleg az egyik fő kihívása az egészséges étrend kialakítása.

Vízkúra, a japánok ezt is mesterfokon űzik

Rengeteg egészséges módszert leshetünk el a japánoktól, mindezt az életmódjuk, étkezésük, nézeteik és kultúrájuk teszi lehetővé. A víz fogyasztása alapfeltétele létünknek, a japánok viszont ezt is tökélyre fejlesztették.

Tatabánya látnivalói, nevezetességei

Amennyiben egyszerre vágyunk aktív, és nyugis pihenésre, de nem tudunk dűlőre jutni, hogy hová is utazzunk az országon belül, akkor tökéletes választás Tatabánya. Itt mindenki megtalálja a számításait, hiszen egymást váltják a jobbnál jobb látnivalók, rengeteg étterem, múzeum várja az idelátogatókat. A város mellett emelkedő Kő-hegyre felsétálva megcsodálhatjuk a Turulmadarat. Emellett pedig van egy-két kihívást jelentő túraútvonal is, ha valaki inkább ezeket keresi.

Dolgok, amik a fehérjeszegény diéta hatásai

30 éves korunkig a szervezet gyorsan regenerálja önmagát, 30 év után azonban sokkal könnyebben törnek a csontok, mint gyógyulnak. Hogy erősítheted meg tested vázát? Természetesen kalciummal, amelynek a fehérje a legjobb forrása.

Sör a női és férfi szépségért és fiatalságért

Hogyan fiatalít, szépít? Jótékony az alvásra és az intelligenciára. Hogyan használjuk a sört külsőleg? Kutatási eredmények a sör hatásáról.