Menü

Német finomságok, amiket ki kell próbálnod!

Németország konyhája igen változatos, éppúgy, mint természeti és építészeti látnivalói...

A tésztás ételek náluk sem maradhatnak el, s aki szereti a gnocchit, az a Schupfnudeln-t is kedvelni fogja. A krumplis nudli savanyú káposztával és egy kis szalonnával az igazi, de készül édes változatban is mákkal, vagy fahéjas cukorral.

A Bratwurst és a Rostbratwurst egy finoman darált sertéshúsból és marhahúsból készült kolbász, amelyet rendszeresen sütve és édes német mustárral, kenyérrel vagy kemény tekerccsel szolgálnak fel. Thüringer Rostbratwurst – fűszerek majoránna, kömény , néha fokhagyma és a kolbász a sertésbélből készült burkolatokkal van kialakítva. Ezek a kolbászok nagyok és általában grillezettek.

A Currywurst Németország egyik legkedveltebb street foodja, ami speciális currys ketchupban tálalt roston sült kolbászt taktaka

A Bockwurst Frankfurtban származott, sertésbőrből vagy egyéb húsokból készült sajt, bors és paprika ízesítve. Főzött és evett a Bock sörrel és mustárral. Úgy néz ki, mint egy hajlított hot dog.

A bajor specialitás a Weisswurst, vagyis a fehér kolbász népszerű reggeli Németországban. Mielőtt hozzálátnál, mindenképpen húzd le a bőrét.

A kolbászok mellé próbáld ki a Kartoffelsalatot, a német burgonyasalátát, ami ecettel és mustárral készül.

Türingiában komolyan veszik a gombóckészítést. A jó gombóc az állagától lesz igazi türingiai Klöße. A Türingiai erdőkben a szegények eledele volt egykor, s részben nyers (reszelt és préselt), s részben főtt burgonyából készült, s készül sok helyen ma is. Ma pedig már azt tartják Türingiában, hogy „Ein Sonntag ohne Klöße verlöre von seiner Größe.” – Egy vasárnap a krumpligombóc nélkül elveszíti a nagyságát (Isten áldását). Sokszor látni éttermek étlapján, hogy kacsacombbal kínálják a gombócot, amely elég ritka Németország más vidékein.

A német konyhában ismerős gyöngyszemekre is bukkanhatsz. A Schnitzel csirkéből, sertésből vagy a leggyakrabban borjúból készült rántott hús.

Ugyan Németországban Spätzle néven találod meg, a nokedlit sem kell bemutatni. A helyiek főételként szívesen fogyasztják sajttal.

Az Apfelstrudel, vagyis az almás rétes szintén népszerű desszert az országban. Vanília fagyival vagy vanília mártással, porcukorral vastagon meghintve tálalják.

A Rote grütze egy bogyósgyümölcsökből – ribizliből, eperből és málnából – álló kompót. Általában vanília mártással vagy joghurttal eszik.

A Schwarzwälder kirschtorte, azaz a Fekete-erdő torta az itthoni cukrászdákban is megtalálható. A sütemény fő hozzávalói a csokoládé, a meggy és a tejszínhab.

Ha Németországban jársz, akkor ezeket a helyi specialitásokat mindenképp kóstold meg!

A legjobb természetes édesítők

A cukorfogyasztás csökkentése manapság egyre többek számára válik a tudatos életmódváltás részévé. Az egészségtudatos emberek nem szeretnének lemondani az édes ízekről, ugyanakkor keresik azokat a megoldásokat, amelyek nemcsak finomak, de a szervezetükre is kedvező hatással vannak. A természetes édesítők pont ezt kínálják: finom alternatívát a hagyományos kristálycukor helyett, hozzáadott értékekkel.

Vörösbor – Egészség a pohárban

Ha kedveli a vörösbort, jó hírem van: nemcsak az íze miatt érdemes élvezni, hanem az egészsége szempontjából is. Ha mértékkel fogyasztja, a vörösbor valóban a mindennapjai hasznos kiegészítőjévé válhat. Nézze csak, mit adhat Önnek egy pohár vörösbor naponta!

A természet takarója

Ahogy beköszönt az ősz, a természet lassan álomba merül: a fák levelei megsárgulnak, lehullanak, és vastag avarszőnyeggel borítják a földet. Sokan ilyenkor lapátot ragadnak, hogy eltüntessék a „rendetlenséget”, pedig az avar nem szemét, hanem a természet egyik legfontosabb alkotóeleme. Életet, tápanyagot és védelmet nyújt – nemcsak a talajnak, hanem számos élőlénynek is.

Citromhéj, az egészséges és természetes csodaszer

Mindenki ismeri a citromot, mint gyümölcsöt, a nyarak elengedhetetlen kelléke, pedig nem csak a limonádé miatt érdemes fogyasztani, hanem mert nagyon egészséges, még a héja is.

A jód szerepe az emberi szervezetben

Sokfelől hallani, hogy a jód fontos szerepet tölt be a szervezetünk működésének szempontjából, és hogy szükségünk van rá, de vajon miért is? Nézzük a válaszokat.