Menü

Egészséges energetizáló ételek

Ha valami miatt sürgősen egy kis plusz energiára van szükségünk, akkor érdemes megfontolni, hogy mit eszünk. Nem elég, ha csupán plusz kalóriát viszünk be a szervezetbe, fontos, hogy vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmazzon az ilyenkor megevett étel.

Banán és mandulavaj

Ez a kombináció nemcsak nagyon finom, de van benne fehérje, szénhidrát, magnézium, aminosavak és B-vitamin is. Erőre kapunk, jobb lesz tőle a hangulatunk - edzés előtt különösen jó ötlet fogyasztani. Persze csak mértékkel, mert kalóriatartalma nem alacsony.

Édesburgonya

A benne található komplex szénhidrátoknak köszönhetően sokáig energiát ad, ráadásul nagyon magas a rosttartalma is, ezért a diétázók étrendjébe is bátran beilleszthető. Sok benne a C-vitamin, a béta-karotin, a vas és a magnézium is.

Maca

A retekfélék családjába tartozó gyökérzöldség leginkább por formájában elérhető. Egy teáskanálnyi mennyiséget érdemes gyümölcslevekhez, turmixokhoz adni. Tehermentesíti a mellékveséket, és jót tesz a libidónak, sok benne a C-vitamin, a magnézium és a vas is.

Diófélék

Sok bennük az egészséges zsiradék, a rost és a fehérje, ráadásul glikémiás indexük is meglehetősen alacsony. Hosszabb időn át képesek telítettségérzetet okozni, sok bennük a B-vitamin, a cink, a vas, a kálium és a magnézium, a szelén és a mangán is. Erősítik az immunrendszert, edzés után különösen jó ötlet fogyasztásuk.

Tojás

Ha tehetjük, akkor mindig szabad tartású állatok tojásait vásároljuk. A tojásban sok afehérjeés az aminosav, a benne lévő tiamin pedig segít a szénhidrátokat energiává alakítani. Leucint is tartalmaz, amely fontos szerepet játszik abban, hogy az izmok hogyan használják fel a glukózt.

Gomba

A gombákban sok a vas, így segítenek felvenni a harcot a kimerültséggel. Sejtvédő hatásuk van, növelik a vér oxigénellátását.

Spenót

A spenót vastartalma igen magas és magnézium is bőven van benne, így segíti a sejtszintű energiatermelést. Akárcsak az izmok regenerációját. Javítja továbbá az alvásminőségét, ezért energikusabbnak, kipihentebbnek fogjuk magunkat érezni tőle.

Tökmag

A tökmag remek magnéziumforrásként szolgál, amitől az energiaszinted és az anyagcseréd az egekben szárnyal majd. Szórj egy negyed csésze tökmagot a reggeli rántottádba, joghurtodba, vagy müzlidbe.

Szárított sárgabarack

A napközben fontos üzemanyag lehet a tested számára: a sárgabarackban található természetes cukrok felturbózzák a vércukorszintedet, így az agyad is jobban működik. Az aszalt sárgabarackkal egy egészséges adag vasat is juttatsz a szervezetedbe, ami elengedhetetlenül fontos a szürkeállományod és az izmaid oxigénellátásához.

Étcsokoládé

Német kutatók megállapították, hogy a flavonoidokban gazdag étcsokoládé ellazítja a véredényeket, és sakkban tartja a vérnyomásodat, ami a stressz miatt könnyen megugorhat. Egy másik német tanulmány szerint a csokoládémajszolás csökkenti a negatív gondolatok számát, így akár az idegesítő főnöködet is képes leszel figyelmen kívül hagyni.

Áfonya

A fekete áfonya többek között magas antioxidáns- és vitamintartalma miatt igazi csodabogyó hírében áll: a napi áfonya adagod segítségével megőrizheted agyad frissességét, serkented az emlékezést, továbbá a szembetegségek ellen is eredményesen bevethető.

Alacsony zsírtartalmú natúr joghurt

Az alacsony zsírtartalmú natúr joghurt rendkívül gazdag B-vitaminban, ami segít a reggelire elfogyasztott szénhidrátok lebontásában, akárcsak a koenzimek. Kitűnő hatással van az emésztésedre, ezért érdemes rendszeresen fogyasztanod.

Miért hallgatunk még rádiót? – A hang, ami mindig visszatalál hozzánk

A streaming, a podcastok és a nonstop pörgő (rövid) videók korában könnyű azt hinni, hogy a rádió már csak poros relikvia, vagy legfeljebb az autózás kísérőzaja. Ez részben igaz is, azonban ennél sokkal izgalmasabb jelenségről van szó, hiszen rengetegen hallgatják ma is szabadidejükben vagy éppen munka közben.

A „feel-good” étkezés korszaka – amikor a jóllét kerül a tányérra

A modern ember életében az étkezés már messze nem csupán tápanyagbevitel. Egyre többen keresik azokat az ételeket, amelyek nemcsak finomak és táplálóak, hanem mentálisan is feltöltenek. Így született meg a „feel-good” étkezés irányzata, amely új megközelítést ad a mindennapi táplálkozási szokásainknak. Ez a trend nem tiltólistákra, nem szélsőséges diétákra épít, hanem arra, hogy megtaláljuk azt az egyensúlyt, amelyben a testünk és a lelkünk is jól érzi magát.

Skarlát, a vörös gyermekbetegség

Számtalan gyerekbetegséget ismerünk, sokuk ellen már létezik védőoltás is, de vannak olyanok, amiket már szerencsére könnyen kezelnek.

Téli közlekedés: közös felelősség az utakon

A tél minden évben új kihívásokat tartogat az autósok számára. A hirtelen lehűlés, a csúszós utak, a korai sötétedés és a kiszámíthatatlan csapadék mind olyan tényezők, amelyekhez tudatosan és felkészülten kell alkalmazkodni. A biztonságos téli közlekedés nemcsak technikai kérdés, hanem szemléletbeli felkészültség is: minden járművezetőnek tisztában kell lennie a téli vezetés szabályaival és saját felelősségével.

A téli madáretetés aranyszabályai – hogyan segítsünk felelősen?

A madáretetés sokak számára kedves téli tevékenység, hiszen különleges élmény testközelből figyelni a kertünkbe vagy erkélyünkre látogató énekesmadarakat. Ugyanakkor kevesen tudják, hogy az etetésnek megvannak a maga írott és íratlan szabályai, amelyek betartása nélkül többet árthatunk, mint használunk.