Menü

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A gyerekkori orrfolyás egyik fő oka, hogy az orr rendszeresen termel nyálkát, s ez a nyálka az orron át távozik. Az orrfolyás lehet sűrű vagy híg, átlátszó vagy átlátszatlan, s általában magától elmúlik.

Hidegben ez fokozottabban előfordul, vagy allergiás időszakban, légúti megbetegedések esetén, mandulaproblémák esetén.

Vannak kevésbé gyakori okai az orrfolyásnak, különböző elváltozások, elzáródások, például orrmelléküreg-gyulladás, vagy orrsövényferdülés, mely leginkább serdülőkorra alakul ki, s műtéttel jól korrigálható. (Nekem legalábbis műtötték gyerekként és utána sokkal jobb lett.)

Az orrsövény-elváltozás lehet ritkán velünk született, vagy az orr sérüléséből is eredhet. Az orrsövényferdülés általában később, serdülőkorra alakulhat ki.

Az orrfolyást okozhatja orrpolip, ciszta is, ezek orrdugulást és tartós orrfolyást okozhatnak. Minden ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen, ha az orrfolyás nem szűnik, egészségügyi problémára utalhat, ezesetben pedig szükséges a szakorvos felkeresése, a neten való böngészés és guglizás, meg más anyukák megkérdezése helyett. Ha a csecsemő/kisgyerek orra több, mint 10 napig folyik, orvoshoz kell mennünk.

A gyerekek amint közösségbe kerülnek, szinte egyik vírusból a másikba esnek, sokszor betegek, itt ismét jelentkezhet az elhúzódó orrfolyás, több orrváladék termelődik, kellemetlen orrdugulás, fejfájás kíséretében. Egészséges gyereknek is folyik az orra, hát még, ha betegség is közrejátszik.

Az állandó orrfolyás okainak kivizsgálása fül-orr-gégész feladata. A szakember részletesen kikérdezi a szülőket és megvizsgálja a gyermeket, mely nem fájdalmas. Sok esetben az orrfolyás gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, azonban olykor műtétre is szükség lehet.

Nagyon kellemetlen érzés az orrfolyással, orrdugulással együtt élni, ez tartósan diszkomfortérzetet jelent a gyermeknek, serdülőnek egyaránt, ezért kivizsgálása és kezelése elengedhetetlenül szükséges.

Létezik-e magzati látás?

Vajon milyen képek lehettek a fejedben, mielőtt megszülettél? Jóval korábban természetesen sötétben voltál, édesanyád méhében, a szemeid csukva voltak, mert ebben az időszakban az agyad vizuális rendszere még nagyban fejlődésben volt. De ha a szemedben lévő idegsejtek már aktívak voltak, láthattál-e valamit?

A legnagyobb egészségügyi probléma a gyerekkori obezitás

Borzasztó irányba haladunk. Tanárként, szülőként, vagy egyszerűen csak a világban nyitott szemmel járó megfigyelőként azt tudom mondani, hogy aggasztó, amit látunk. A felnőttkori elhízásnál már csak egy borzasztóbb: a gyerekkori.

Törődjünk a gyerekek mentális egészségével

Ahogy a legfrissebb globális UNICEF-jelentés, úgy a szervezet aktuális hazai kutatása is azt mutatja, hogy a COVID–19 járvány lelki egészségre gyakorolt hatását még hosszú évekig nyöghetik a gyermekek és a fiatalok. Az UNICEF Magyarország október 10-ére, a mentális egészség világnapjára időzítve indítja el új, gyakorlati támogatást nyújtó projektjeit Lélekemelő Programjának keretében, amely célzottan segíti a fiatalokat, a szülőket és a gyermekekkel foglalkozó szakembereket

Sport és tanulás? Avagy a sporttevékenység hatása a tanulásra

Sosem tartottam helyesnek a sportmegvonással büntetni a gyereket, holott bennem is megfordult már, hogy „még egy rosszjegy és nincs fociedzés”. Pedig a sport és a tanulás meglepően jó kapcsolatban van egymással.

Mit kell tudni az alvási regresszióról?

A korábban jó alvó baba hirtelen felriad az éjszaka közepén, esetleg sír, ha a szokott nappali alvás idejében leteszed? Lehet, hogy alvási regresszió jelentkezett nála.