Menü

A gyerekkori gyakori orrfolyás oka

Talán nem hiába a „kis taknyos” elnevezés. Már elnézést, hogy ez jutott eszembe elsőre, de ez a megnevezés valahol talán innen ered. Gyermekkorban nagyon gyakori az orrfolyás, ennek okait vizsgáljuk ebben a cikkben.

A gyerekkori orrfolyás egyik fő oka, hogy az orr rendszeresen termel nyálkát, s ez a nyálka az orron át távozik. Az orrfolyás lehet sűrű vagy híg, átlátszó vagy átlátszatlan, s általában magától elmúlik.

Hidegben ez fokozottabban előfordul, vagy allergiás időszakban, légúti megbetegedések esetén, mandulaproblémák esetén.

Vannak kevésbé gyakori okai az orrfolyásnak, különböző elváltozások, elzáródások, például orrmelléküreg-gyulladás, vagy orrsövényferdülés, mely leginkább serdülőkorra alakul ki, s műtéttel jól korrigálható. (Nekem legalábbis műtötték gyerekként és utána sokkal jobb lett.)

Az orrsövény-elváltozás lehet ritkán velünk született, vagy az orr sérüléséből is eredhet. Az orrsövényferdülés általában később, serdülőkorra alakulhat ki.

Az orrfolyást okozhatja orrpolip, ciszta is, ezek orrdugulást és tartós orrfolyást okozhatnak. Minden ilyen esetben orvoshoz kell fordulni, hiszen, ha az orrfolyás nem szűnik, egészségügyi problémára utalhat, ezesetben pedig szükséges a szakorvos felkeresése, a neten való böngészés és guglizás, meg más anyukák megkérdezése helyett. Ha a csecsemő/kisgyerek orra több, mint 10 napig folyik, orvoshoz kell mennünk.

A gyerekek amint közösségbe kerülnek, szinte egyik vírusból a másikba esnek, sokszor betegek, itt ismét jelentkezhet az elhúzódó orrfolyás, több orrváladék termelődik, kellemetlen orrdugulás, fejfájás kíséretében. Egészséges gyereknek is folyik az orra, hát még, ha betegség is közrejátszik.

Az állandó orrfolyás okainak kivizsgálása fül-orr-gégész feladata. A szakember részletesen kikérdezi a szülőket és megvizsgálja a gyermeket, mely nem fájdalmas. Sok esetben az orrfolyás gyógyszerekkel, orrspray segítségével megszüntethető, azonban olykor műtétre is szükség lehet.

Nagyon kellemetlen érzés az orrfolyással, orrdugulással együtt élni, ez tartósan diszkomfortérzetet jelent a gyermeknek, serdülőnek egyaránt, ezért kivizsgálása és kezelése elengedhetetlenül szükséges.

Ha nem múlik a gyereknél a köhögés…

Téli-télvégi időszakban gyakrabban betegek a gyermekeink, s különösen azok a gyerekek hajlamosak az influenzára, elhúzódó hurutos és/vagy száraz köhögésre, akik közösségbe járnak, azaz bölcsisek, ovisok vagy iskolába járnak, tehát szinte minden csemete.

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon

A gyerekek harmada nem reggelizik otthon, ami azt jelenti, hogy éhgyomorra indulnak el reggel – állapította meg egy kutatás, melyből sajnos megállapították, hogy három gyerekből egy reggelizés nélkül indul el otthonról az óvodába, iskolába.

Kik azok a helikopter szülők?

A helikopterszülőség évtizedek óta létező fogalom. Kik azok a helikopter szülők? Honnan jött ez a kifejezés és mit jelent?

Te tudod mi a Moro reflex?

Sokféle vizsgálatot elvégeznek egy újszülöttön, ami megmutatja, hogy minden rendben van-e az idegrendszerével vagy testfelépítésével, az egyik ilyen a Moro reflex.

Papírszínház

A mese vagy történet előadása mindig kihívást jelentett a mesélő számára. Ugyanis az elbeszélő, arra törekedett, hogy hogyan tudná a leghatékonyabban átadni és minél inkább fenntartani a közönség figyelmét. Hiszen a történetek nagyon fontosak, minden életkorban és rendkívüli hatással van az emberre. Ennek kapcsán most ismét nagy lelkesedésnek örvend a papírszínház, mely évszázadok alatt nagy utat járt be, mint történetátadási eszköz.