Menü

Hogyan alakul ki az orrcseppfüggőség?

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor bedugul az orrunk. Megfázás, nátha, influenza, szinte minden általánosan előforduló légzőszervi megbetegedés tünetei közé tartozik az orrdugulás. De hiszen nagyon egyszerű a megoldás, vagy mégsem?

Az orrdugulás ellen kapható készítmények hatásmechanizmusa nem szó szerint az ott felgyülemlett váladék feloldása. Ezek a készítmények gyakorlatilag orrnyálkahártya-lohasztó tulajdonságúak.

Amikor bedugul az orrunk, valójában az történik, hogy a szervezetünkben lévő gyulladás következtében az erek és a környező szövetek, nyálkahártyák megduzzadnak, így pedig beszűkül az a nyílás, ahol levegőt kapnánk. A különböző orrcseppek és orr spray-k úgy enyhítik a dugulást, hogy összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket és szöveteket, valamint csökkentik az orrváladék termelődését. Ezeket a készítményetek nem véletlen, hogy 7-10 napig érdemes használni csak, ezt a tájékoztatóban is fel szokták tüntetni. Normális körülmények között a tünetek pár nap alatt enyhülnek, így valóban nincs szükség a tartós használatra. De mi történik akkor, ha a tünetek nem enyhülnek?

Amennyiben elhúzódik a betegség és úgy érezzük, továbbra is szükségünk van orrcseppre, mivel nem enyhül a makacs orrdugulás, talán már nem is azért van bedugulva az orrunk, amire gondolnánk. Ahogy fentebb írtuk, ezeknek a készítményeknek abban rejlik a hatásossága, hogy összehúzzák az ereket és a környező szöveteket. Azonban, ahogy ez a hatás elmúlik, az erek és a szövetek újra megdagadnak, sőt, tartós használat esetén akkor is megdagadnak majd a hatás elmúltával, ha már nincs a szervezetben gyulladás. Paradox módon, mivel bár összehúzza az ereket, irritálja is azokat – az érintett szöveteknek a használat következtében romlik a vérellátása, így a szervezet az erek tágításával próbálja egyensúlyozni ezt - ezzel egyfajta öngerjesztő folyamat indul be és már ki is alakult az orrcsepp-függőség.

Az orrcsepp-függőséget a szaknyelvben rhinitis medicamentosa-nak nevezzük és nagyon gyakran találkozunk vele, főleg influenza szezonban. Na de hogyan lehet leszokni? Erre két megoldás létezik. Az egyik az úgynevezett „cold turkey”, amit más függőségek esetén is így neveznek, vagyis az azonnali, teljes megvonás. Ez a leggyorsabb, ám sajnos nem a legkellemesebb módja a leszokásnak, mivel a tünetek eleinte nem fognak enyhülni.

A másik módja a leszokásnak a folyamatosan csökkentett használat, ám ez egy sokkal hosszabb folyamat és ugyanúgy kellemetlen, csak enyhébb tünetekkel jár. Bármelyik módszert is választjuk, segítségünkre lehet a gyógyszertárakban kapható illóolajos és különböző hipertóniás vagy izotóniás orrspray-k, amelyek felgyorsíthatják az érintett nyálkahártya gyógyulását, ezzel is hamarabb csökkentve a más orrcseppek által kialakult duzzanatot.

Mit tegyünk éjszakai köhögés ellen?

Az éjszakai köhögés több okból is kialakulhat, lehet szezonális megfázás, arcüreg- vagy mandulagyulladás, esetleg a fűtési szezonra jellemző száraz levegő vagy akár asztma, allergia miatt. Ha a tünetek tartósan fennállnak, orvosi segítséghez kell fordulni.

Az elliptikus tréner több fantasztikus hatása

Sokak számára a mindennapi futás fájdalmakhoz, sérülésekhez vezethet. Ennek megakadályozása érdekében az aktív helyreállítási edzéseket érdemes beépíteni a futóprogramba, ez ugyanis ad egy kis szünetet, kicsit változtat a rutinon, ez pedig segít fenntartani a motivációt.

A szem védelmét szolgáló vitaminok

A mindennapok során számos tényező veszélyeztetheti szemeink egészségét, így a száraz, meleg levegő, a dohányfüst, a huzat és a képernyő előtti munkavégzés, sőt a stressz is. Az ártalmas külső hatásokkal szemben sokat tehetünk, ha odafigyelünk a kiegyensúlyozott táplálkozásra. Melyek azok a vitaminok, nyomelemek, amelyek szemünk egészsége szempontjából nélkülözhetetlenek?

Jelek, melyek vitaminhiányra utalnak

A vitaminhiánynak számtalan jele lehet: hajunk, körmünk, bőrünk mind árulkodhatnak hiánybetegségről. Szerencsére azonban van megoldás. Összeszedtük a leggyakoribb hiányállapotokat, valamint, hogy mit érdemes fogyasztani ilyen esetben.

Tünetek, amik a túl magas vasszintre hívja fel a figyelmet

A szervezetben a ferritin tárolja a vasat, így az alacsony szintje vashiányra, a magas pedig a vasraktárak fokozott telítettségére utalhat.