Menü

Hogyan alakul ki az orrcseppfüggőség?

Ki ne ismerné azt a kellemetlen érzést, amikor bedugul az orrunk. Megfázás, nátha, influenza, szinte minden általánosan előforduló légzőszervi megbetegedés tünetei közé tartozik az orrdugulás. De hiszen nagyon egyszerű a megoldás, vagy mégsem?

Az orrdugulás ellen kapható készítmények hatásmechanizmusa nem szó szerint az ott felgyülemlett váladék feloldása. Ezek a készítmények gyakorlatilag orrnyálkahártya-lohasztó tulajdonságúak.

Amikor bedugul az orrunk, valójában az történik, hogy a szervezetünkben lévő gyulladás következtében az erek és a környező szövetek, nyálkahártyák megduzzadnak, így pedig beszűkül az a nyílás, ahol levegőt kapnánk. A különböző orrcseppek és orr spray-k úgy enyhítik a dugulást, hogy összehúzzák az orrnyálkahártyában található ereket és szöveteket, valamint csökkentik az orrváladék termelődését. Ezeket a készítményetek nem véletlen, hogy 7-10 napig érdemes használni csak, ezt a tájékoztatóban is fel szokták tüntetni. Normális körülmények között a tünetek pár nap alatt enyhülnek, így valóban nincs szükség a tartós használatra. De mi történik akkor, ha a tünetek nem enyhülnek?

Amennyiben elhúzódik a betegség és úgy érezzük, továbbra is szükségünk van orrcseppre, mivel nem enyhül a makacs orrdugulás, talán már nem is azért van bedugulva az orrunk, amire gondolnánk. Ahogy fentebb írtuk, ezeknek a készítményeknek abban rejlik a hatásossága, hogy összehúzzák az ereket és a környező szöveteket. Azonban, ahogy ez a hatás elmúlik, az erek és a szövetek újra megdagadnak, sőt, tartós használat esetén akkor is megdagadnak majd a hatás elmúltával, ha már nincs a szervezetben gyulladás. Paradox módon, mivel bár összehúzza az ereket, irritálja is azokat – az érintett szöveteknek a használat következtében romlik a vérellátása, így a szervezet az erek tágításával próbálja egyensúlyozni ezt - ezzel egyfajta öngerjesztő folyamat indul be és már ki is alakult az orrcsepp-függőség.

Az orrcsepp-függőséget a szaknyelvben rhinitis medicamentosa-nak nevezzük és nagyon gyakran találkozunk vele, főleg influenza szezonban. Na de hogyan lehet leszokni? Erre két megoldás létezik. Az egyik az úgynevezett „cold turkey”, amit más függőségek esetén is így neveznek, vagyis az azonnali, teljes megvonás. Ez a leggyorsabb, ám sajnos nem a legkellemesebb módja a leszokásnak, mivel a tünetek eleinte nem fognak enyhülni.

A másik módja a leszokásnak a folyamatosan csökkentett használat, ám ez egy sokkal hosszabb folyamat és ugyanúgy kellemetlen, csak enyhébb tünetekkel jár. Bármelyik módszert is választjuk, segítségünkre lehet a gyógyszertárakban kapható illóolajos és különböző hipertóniás vagy izotóniás orrspray-k, amelyek felgyorsíthatják az érintett nyálkahártya gyógyulását, ezzel is hamarabb csökkentve a más orrcseppek által kialakult duzzanatot.

Feszültséglevezetés? - Mire jó a stressz?

Azt hihetjük, hogy szükségünk van a stresszre, de közben mégis egyfajta negatív tényezőként gondolunk rá. Holott ha épp megfelelő nyomás helyezkedik ránk, az erőforrásainkat is jobban tudjuk beosztani. Nem utolsó sorban, a stresszes légkörben elért sikereink azok, amelyekre szívesen visszagondolunk: ezek a legnagyobb győzelmeink.

Amit a hosszú COVID jelenségről tudni érdemes

A COVID-19 világjárvány óta több millió ember fertőződött meg a hivatalos nevén SARS-CoV-2 vírussal. Míg sokan felépülnek a fertőzésből néhány héten belül, egyeseknél hosszabb távú tünetek jelentkeznek, amelyeket összefoglaló néven long COVID-nak nevezünk. Ebben a cikkben ezen jelenségről, annak tüneteiről, hatásairól és kezelési lehetőségeiről tudhatunk meg többet.

Vigyázzunk anyajegyeinkre nyáron!

Mindenki testén vannak anyajegyek. Van belőlük kisebb, nagyobb, kinek több, kinek kevesebb, de mindenkinek van. Általában a világos bőrűeknek több anyajegyük van, nekik 10-40 anyajegy is lehet a bőrükön, ami teljesen normális. Az anyajegyektől nem kell megijedni, de a rendszeres önvizsgálat, vizsgálat és szűrés nagyon fontos.

Stressznyelvek

Mindannyiunk életében előfordul, hogy vitába keveredünk másokkal, és sokszor ezek a viták parttalannak tűnnek, mintha nem is egy nyelven beszélnénk. Ennek az az oka, hogy nem egy stressznyelvet beszélünk.

Metamorf masszázs, a testi-lelki felfrissülés

Zöldségeinket megannyi módon fogyaszthatjuk, minél színesebb a tál, annál finomabb és egészségesebb, de ne feledkezzünk meg arról, hogy egyes zöldségek levelei is zamatosak, vitamindúsak és ezerféleképpen felhasználhatóak. Nézzük, mik ezek!