Menü

Húsvéti receptötletek

Remélem arra is maradt elegendő időnk, hogy alaposan átgondoljuk, milyen édességekkel szeretnénk meglepni a családot és a vendégeket.

Répatorta

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 db tojás, 15 dkg méz, 10 dkg liszt, 20 dkg dió (tegyünk félre egy keveset a díszítéshez), 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, kevés vaj
A tetejére: 15 dkg krémsajt, ízlés szerint cukor és citromlé

Elkészítés: Reszeljük le a megtisztított sárgarépát, daráljuk le a diót. A tojások sárgáját keverjük össze a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét és óvatosan keverjük hozzá a masszához, majd öntsük a tésztát vajjal kikent, belisztezett tortaformába. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. Miután kihűlt a torta keverjük össze a krémsajtot a cukorral és a citromlével, kenjük meg vele a desszert tetejét és szórjuk meg dióval.

Rizspuding

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5 dl + 2 dl tej, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dkg vaj, babapiskót

Elkészítés: Főzzük meg a rizst fél liter tejben. Közben keverjük össze a pudingport a maradék tejjel és a cukorral, amikor a rizs már majdnem elkészült, öntsük hozzá a pudingporos keveréket. Miután megpuhult a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat. Ha kissé lehűlt a desszert adagoljuk üvegpoharakba, díszítsük babapiskótával – ezek lesznek a nyuszi fülei. Az állatka orrát pedig elkészíthetjük pillecukorból és néhány szál spagettiből.

Házi tojáslikőr

Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 2 dl fehér rum, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés: Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábasba, forraljuk fel a két-féle cukorral, majd hűtsük le. Ezután verjük habosra a tojássárgákat és fokozatosan keverjük a tejes tejszínhez. A végén pedig adagoljuk a keverékhez az alkoholt is. Egy szűrőn keresztül töltsük üvegbe az italt és tároljuk hűtőszekrényben.

Keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás, fél citrom héja
A mázhoz: 2 db tojásfehérje, 250 g porcukor, 10 csepp citromlé

Elkészítés: Egy tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a tojást, a citrom héját. Dolgozzuk össze alaposan a hozzávalókat, majd csomagoljuk folpackba a tésztát és tegyük 30 percre hűtőszekrénybe. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle tojás formákat. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig a kekszet.

A mázhoz verjük keményre a tojásfehérjéket, majd szép lassan adagoljuk hozzá az előzőleg átszitált porcukrot. Keverjük bele a citromlevet, ezután színezzük különféle ételfestékkel a mázat, és díszítsük tetszőlegesen a kekszek tetejét.

„Me-time” mini szokások – 10 perces énidő, ami csodákra képes

A mindennapok rohanásában olyan könnyen elfelejtjük, hogy mi is emberek vagyunk, nem csak feladatokat teljesítő gépek. Pedig néha elég 10 perc énidő, és mintha újraindítanánk a lelkünket.

Budapest rejtett kincsei

A fővárost sokan Európa egyik legszebb településeként ismerik. A legtöbb magyar számára is van egyfajta sajátos érzése a frekventált részeknek. A Parlament, a Lánchíd vagy a Halászbástya képei sorra bejárják az Instagramot és a Facebookot. Azonban mi van a kevésbé ismert helyekkel? Ugyanis a metropolisz tele van félreeső szegletekkel, elfeledett történetekkel és olyan zugokkal, amelyeket még az itt élők közül sem mindenki ismer.

Szüreti mulatságok Magyarországon – hagyomány, közösség és bor ünnepe

Az ősz beköszöntével, amikor a szőlőfürtök megérnek, és a természet színei aranyba, vörösbe és barnába öltöztetik a tájat, elérkezik a szüret ideje. Magyarországon a szőlő és a bor kultúrája évszázadokra nyúlik vissza, így a szüreti időszak nem csupán a termés betakarításáról szól, hanem a közösségek egyik legfontosabb ünnepe is.

Autó helyett bicikli és séta – új szemléletet hoz a Mobilitási Hét

A lakóhelyemen működő sportegyesület idén is aktívan bekapcsolódott az Európai Mobilitási Hét programsorozatába, amelyet szeptember 16. és 22. között rendeznek meg szerte Európában. Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet a környezetbarát, fenntartható közlekedési formákra – így természetesen a kerékpározásra is.

Az olvasás világnapját ünnepeljük!

Az UNESCO 1965-ben hirdette meg az Olvasás világnapját, felismerve, hogy a tanulás, a fejlődés és a társadalmi részvétel alapja az olvasni tudás. Az olvasás nemcsak tudást, hanem élményt is ad: történeteket, kultúrákat és emberi sorsokat tár fel, miközben fejleszti a kritikus gondolkodást és a kreativitást.