Menü

Húsvéti receptötletek

Remélem arra is maradt elegendő időnk, hogy alaposan átgondoljuk, milyen édességekkel szeretnénk meglepni a családot és a vendégeket.

Répatorta

Hozzávalók: 30 dkg sárgarépa, 5 db tojás, 15 dkg méz, 10 dkg liszt, 20 dkg dió (tegyünk félre egy keveset a díszítéshez), 1 teáskanál fahéj, 1 csipet őrölt szegfűszeg, kevés vaj
A tetejére: 15 dkg krémsajt, ízlés szerint cukor és citromlé

Elkészítés: Reszeljük le a megtisztított sárgarépát, daráljuk le a diót. A tojások sárgáját keverjük össze a mézzel, a répával, a liszttel, a dióval, a fahéjjal és a szegfűszeggel. Ezután verjük kemény habbá a tojásfehérjét és óvatosan keverjük hozzá a masszához, majd öntsük a tésztát vajjal kikent, belisztezett tortaformába. 200 Celsius-fokra előmelegített sütőben süssük tűpróbáig. Miután kihűlt a torta keverjük össze a krémsajtot a cukorral és a citromlével, kenjük meg vele a desszert tetejét és szórjuk meg dióval.

Rizspuding

Hozzávalók: 10 dkg rizs, 5 dl + 2 dl tej, 3 ek. cukor, 1 cs. vaníliás pudingpor, 3 dkg vaj, babapiskót

Elkészítés: Főzzük meg a rizst fél liter tejben. Közben keverjük össze a pudingport a maradék tejjel és a cukorral, amikor a rizs már majdnem elkészült, öntsük hozzá a pudingporos keveréket. Miután megpuhult a rizs, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat. Ha kissé lehűlt a desszert adagoljuk üvegpoharakba, díszítsük babapiskótával – ezek lesznek a nyuszi fülei. Az állatka orrát pedig elkészíthetjük pillecukorból és néhány szál spagettiből.

Házi tojáslikőr

Hozzávalók: 5 db tojássárgája, 2 dl fehér rum, 5 dl tej, 2,5 dl tejszín, 25 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor

Elkészítés: Öntsük a tejet és a tejszínt egy lábasba, forraljuk fel a két-féle cukorral, majd hűtsük le. Ezután verjük habosra a tojássárgákat és fokozatosan keverjük a tejes tejszínhez. A végén pedig adagoljuk a keverékhez az alkoholt is. Egy szűrőn keresztül töltsük üvegbe az italt és tároljuk hűtőszekrényben.

Keksz

Hozzávalók: 30 dkg finomliszt, 20 dkg vaj, 10 dkg porcukor, 2 cs. vaníliás cukor, 1 db tojás, fél citrom héja
A mázhoz: 2 db tojásfehérje, 250 g porcukor, 10 csepp citromlé

Elkészítés: Egy tálban morzsoljuk el a vajat a liszttel, adjuk hozzá a kétféle cukrot, a tojást, a citrom héját. Dolgozzuk össze alaposan a hozzávalókat, majd csomagoljuk folpackba a tésztát és tegyük 30 percre hűtőszekrénybe. Lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát, és szúrjunk ki belőle tojás formákat. 180 fokra előmelegített sütőben süssük 10-12 percig a kekszet.

A mázhoz verjük keményre a tojásfehérjéket, majd szép lassan adagoljuk hozzá az előzőleg átszitált porcukrot. Keverjük bele a citromlevet, ezután színezzük különféle ételfestékkel a mázat, és díszítsük tetszőlegesen a kekszek tetejét.

Nyárzáró kalandok: hová utazzunk Európában?

Az augusztusi üdülőhelyek manapság a legkelendőbbek. A főszezon utolsó hónapja tökéletes alkalom arra, hogy még egyszer elkapjuk a napsütést és felfedezzünk új tájakat Európában. Legyen szó történelmi városokról, mesés strandokról vagy pezsgő éjszakai életről, a vakáció vége még bőven kínál lehetőséget a kikapcsolódásra. Noha tömeggel és hosszú sorokkal folyamatosan számolni kell, a forróság már alábbhagy, így az üdülés is jobban élvezhető.

Ne csak játékot pakoljunk! Házipatika gyerekkel utazóknak

A családi utazás során kiemelten fontos, hogy felkészülten induljunk el, különösen, ha gyermekek is velünk tartanak. A legjobb, ha előre összegyűjtjük azokat a gyógyszereket és alapvető egészségügyi eszközöket, amelyek segíthetnek egy váratlan baleset, betegség vagy kisebb egészségügyi probléma kezelésében.

Mi is az a ChatGPT?

Az elmúlt években a mesterséges intelligencia (MI) rohamos fejlődése alapjaiban változtatta meg, hogyan dolgozunk, tanulunk és kommunikálunk. Ennek az innovációnak egyik kiemelkedő példája a ChatGPT, egy fejlett nyelvi modell, amely képes emberi módon értelmes, természetes beszélgetéseket folytatni.

Miért jó az Air Fryer? – Egészségesebb sütés forró levegővel

Az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az air fryer készülékek – nem véletlenül. Ezek a forrólevegős sütők lehetőséget kínálnak arra, hogy a hagyományos olajban sütéshez képest sokkal kevesebb zsírral készítsünk ropogós, ízletes ételeket. De mitől olyan különleges ez a konyhai eszköz, és miért tartják sokan egészségesebb alternatívának?

Nyugalom egy csésze kávé mellett

A fika nem csupán egy csésze kávé elfogyasztása – a svédek számára ez a nap egyik legfontosabb része. A társas kávészünet nemcsak kikapcsolódás, hanem a kapcsolódás ideje is, amely mára egész Svédországot átszövi. De hogyan lett a fika kulturális jelenség, és mi mit tanulhatunk belőle?