Menü

Minimalizmus a mindennapokban

Csak egy táskával utazni – jól hangzik. Könnyen kivitelezhető is. Otthon azonban már sokkal nehezebb kevesebből kijönni. Meghatározni, melyek azok a dolgok, amikre valóban szükségünk van, és folyamatos használatban vannak, és melyek azok, amik feleslegesek, és csak még egy plusz fiókot foglalnak el az előszobai komódban.

Egyszer olvastam, hogy vannak, akik azért utaznak mindig csak kézipoggyásszal a repülőgépen, mert attól félnek, a bőröndjük útközben elvész. Félelmük nem alaptalan, hiszen számtalanszor hallani ilyen eseteket. Néhány évvel ezelőtt, amikor Budapestről hatan nekiindultunk, hogy a Franciaországban élő rokonokat meglátogassuk, mire Nantes-ba értünk, mindenki bőröndje eltűnt, és csak pár nappal később kaptuk kézhez.

Szóval, aki meg szeretné tanulni, hogyan kell kevesebből is kijönni, remek gyakorlási lehetőség, ha a nyaralásra minél kevesebb holmit visz magával. Számtalanszor hallani emberekről, akik hónapokon keresztül vannak úton mindössze egyetlen hátizsákkal. Fontos, hogy eldöntsük, melyek a számunkra legszükségesebb dolgok, amiket a nyaralás alatt sem szeretnék nélkülözni. Számomra ezek a következők: az aktuális könyv, amit olvasok, egy jegyzetfüzet, egy sál és az okostelefonom, hogy fotókat készíthessek.

Kis kofferrel nincs hely a feleslegesen összevásárolt dolgoknak, szuveníreknek sem. Ha valaminek mégsem tudunk ellenállni, még mindig hazaküldethetjük a postával.

Ha valaki elindul a minimalizmus felé vezető úton, fontos megértenie és odafigyelnie, hogy ő birtokolja a tárgyakat, ne pedig fordítva. Ha kevesebbet birtoklunk, a fejünkben is nagyobb lesz a szabadság. Ugyanis ha sok cuccunk van, az sok időt is elvesz, hiszen azokat meg kell venni, otthon helyet találni neki, elrendezni, tisztán tartani, majd egyszer gondoskodni a felelősségteljes eltávolításáról, ami nem mindig könnyű feladat – gondoljunk csak az elektronikai cikkekre.

Előfordult már veled, hogy valamit megvettél, hazavitted, és akkor jöttél rá, hogy a boltban jól mutatott, de a saját lakásodba és stílusodhoz egyáltalán nem illik? Szerintem erre a kérdésre a legtöbben igennel válaszolnánk. Ilyenkor csak kiragadunk egy tárgyat a környezetéből, ahol jól mutatott, de ott, ahová visszük, már nincs meg hozzá a megfelelő háttér.

A vásárlás kisördöggé válhat, mert alkalmazhatjuk jutalomként, de vigaszként is. Bármi történik az életünkben, egy-egy tétel kosárba tétele indokoltnak tűnhet. Jobb azonban inkább egyet aludni rá, vagy egy kicsit többet várni, és átgondolni, tényleg szükségünk van-e az adott dologra. Mert ma már, ha elektromos gitárt szeretnénk, néhány kattintással és egy bankkártyával már másnapra a kezünkben tarthatjuk, míg korábban heteket vagy hónapokat is várnunk kellett, mire egy-egy kívánságunk teljesülhetett.

Felmérések bizonyítják, hogy napjainkban egyre többen költik a pénzüket tárgyak helyett élményekre. Ha csak magunkra figyelünk is észrevehetjük, mennyivel több örömet okoz egy délutáni séta, egy túrázás a barátokkal vagy egy biciklitúra a családdal.

Fort Molnár Henriett

Mit tegyünk villámláskor?

Földünkön naponta nagyjából 45 ezer zivatar és 8 millió villám fordul elő. Az évi hárommilliárd villámcsapás nagyjából háromezer ember életét oltja ki, házakat gyújt fel, és erdőtüzeket okoz. Mit tegyünk, ha villámlik? Ez a fő kérdés és téma mai cikkünkben.

Tippek a vizsgadrukk leküzdéséhez

A vizsgadrukk az az érzés, amivel előbb-utóbb mindenki találkozik az élete során. Legyen az egy KRESZ-vizsga vagy egy matematika érettségi. Különbözőek vagyunk abban, hogy mennyire izgulunk a vizsgák során. A vizsgadrukk azonban leküzdhető.

Hatékony energetizáló gyógynövény

Fáradt és lehangolt? Sajnos nem léteznek varázslatok, amelyektől egy pillanat alatt felfrissülünk. Léteznek azonban természetes gyógynövények, amelyek fellendítik az energiaszintjeinket. Adjunk erőt a testünknek ezzel a tíz növénnyel, hogy leküzdhesse az ilyen lehangolt pillanatokat!

Strandolás – Hol, hogyan és mennyiért?

A jó idő eljövetelével egyre többen mehetnek strandolni és napozni akár fürdőkbe, akár a Balatonhoz, vagy éppen más hazai vizekhez is. Ilyenkor minden korosztály kedvelt kikapcsolódása a strandolás, a napozás, sportolás. Ezzel pedig együtt járnak az olyan problémák, mint a hova is menjünk kérdéskör, leégés, hol mit lehet az “úszkáláson” kívül csinálni, drága élelmiszerek a vízparton. Ebben a cikkben azt próbálom megnézni, hogy hol lehet érdemes strandolni, másrészt milyen alapvető problémákkal kell szembenéznünk, mikor strandolásra adjuk a fejünket.

Amit az élelmiszerpazarlás ellen tehetünk…

A világ számos országában éheznek az emberek, másutt meg hatalmas mennyiségű élelmiszer végzi a kukában. Nagyon nagy mértékű probléma az élelmiszerpazarlás manapság. Mit tehetünk ellene?