Menü

Avokádóval a bőrért

Az avokádót joggal nevezhetjük szuperételnek, hiszen tele van hasznos zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminnal. Azért rendkívül fontos a növényi zsírtartalma, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ennek köszönhetően pedig segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását. Csökkenti továbbá a rossz koleszterinszintet – vagy másnéven LDL-koleszterin szintjét – és normalizálja a vérnyomást. A benne található omega-9 zsírsavak védik a szív- és érrendszert, valamint a vércukorszint egészséges szinten tartásában is részt vesz.

Testünket belülről nagyszerűen táplálja, de hatását nem csak így érezhetjük. Bőrápoló tulajdonságát már régóta ismerik, ráadásul nem csak ápolja, hanem regenerálja is azt. Az avokádóban található linolénsav antiallergén és gyulladásgátló is, valamint segít hidratáltan tartani a bőrt. Az avokádókrém persze kívülről is használható, nyugodtan kenjünk akár a kézfejünkre, dekoltázsunkra vagy épp hasunkra, mivel bőrfeszesítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Gazdag E- és A-vitaminban is, valamint B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ha valaki attól fél, hogy a zsírtartalma miatt táptalaj lesz a pattanások és mitesszerek számára, akkor van egy jó hírünk: épp ellenkezőleg, meggátolja a pattanások kialakulását és a mitesszerekre is jó hatással van.

Érdekesség, hogy a rendkívül sok jótékony hatása mellett a benne található zsírsavaknak köszönhetően a mellrák megelőzésében is fontos szerepet játszik, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztanunk és beiktatnunk az étrendünkbe.

Az edzések hatékonyságát és a súlycsökkentést is segíti, mivel a benne található kálium fontos szerepet tölt be az izomműködésben. Persze ezen kívül sok más ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a vas, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, nátrium és szelén.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a szemünk egészségét is támogatja 2 benne található antioxidánssal, ezek pedig a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek csökkentik a szürkehályog kialakulásának esélyét is.

Közkedvelt alapanyag a kozmetikai iparban is, sokszor használják fel natúr kozmetikumot készítéséhez. Az A-, E- és B-vitamin tartalma mellett omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, leggyakrabban pedig arcpakolásokban és hajpakolásokban használják.

Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben nem javasolt a fogyasztása, ha véralvadásgátló gyógyszereket kell szednünk, mivel csökkenti ezeknek a hatékonyságát, valamint a hisztamin intoleranciában szenvedőknek sem ajánlják, mivel egyes anyagok az avokádóban gátolják a hisztamin lebontását.

Miért érdemes belevágni a léböjtbe?

A léböjt az egész szervezetre kihat, javítja az anyagcserét, tehermentesíti a szívet és a keringést, méregtelenít, hozzásegít az egészségi állapot általános javulásához.

Mit együnk, hogy megőrizzük csontjaink egészségét?

Köztudott, hogy csontjaink egészségének megőrzéséhez elengedhetetlenül szükséges a kalcium jelenléte a szervezetben. Az is köztudott, hogy ehhez tejtermékeket kell fogyasztani. Az azonban már kevésbé ismert, hogy rengeteg zöldségben is megtalálható a kalcium, tehát ha valaki nem a tejtermékek szerelmese, vagy vegán életmódot folytat, ugyanúgy találhat magának értékes kalciumforrásokat.

Ételadalék allergia

Mindenki ismerősi körében előfordul valaki, aki laktózérzékeny vagy épp pollenallergiás, ám egyre több embernél fordul elő az ételadalék allergia is.

Korunk új szupermolekulája: a GABA (gamma-amino-vajsav)

Hazánkban is mélyreható kutatások folynak egy nem túl rég felfedezett molekulával, a gamma-amino-vajsavval (GABA, gamma-aminobutyric acid) kapcsolatosan. E főként csírázáskor képződő vegyületnek egyre komolyabb szakmai jelentősége van.

Csípések és kezelésük

Rovarcsípés bárkin bármikor előfordulhat. A körülöttünk élő rovarok kertészkedés közben, sétálva vagy otthon is okozhatnak kellemetlenségeket, duzzanatot, viszketést, bőrpírt, rosszabb esetben súlyosabb allergiás reakciót.