Menü

Avokádóval a bőrért

Az avokádót joggal nevezhetjük szuperételnek, hiszen tele van hasznos zsírsavakkal, ásványi anyagokkal és vitaminnal. Azért rendkívül fontos a növényi zsírtartalma, mivel egyszeresen telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ennek köszönhetően pedig segíti az ásványi anyagok és vitaminok felszívódását. Csökkenti továbbá a rossz koleszterinszintet – vagy másnéven LDL-koleszterin szintjét – és normalizálja a vérnyomást. A benne található omega-9 zsírsavak védik a szív- és érrendszert, valamint a vércukorszint egészséges szinten tartásában is részt vesz.

Testünket belülről nagyszerűen táplálja, de hatását nem csak így érezhetjük. Bőrápoló tulajdonságát már régóta ismerik, ráadásul nem csak ápolja, hanem regenerálja is azt. Az avokádóban található linolénsav antiallergén és gyulladásgátló is, valamint segít hidratáltan tartani a bőrt. Az avokádókrém persze kívülről is használható, nyugodtan kenjünk akár a kézfejünkre, dekoltázsunkra vagy épp hasunkra, mivel bőrfeszesítő tulajdonsággal is rendelkezik.

Gazdag E- és A-vitaminban is, valamint B-vitamin tartalma sem elhanyagolható. Ha valaki attól fél, hogy a zsírtartalma miatt táptalaj lesz a pattanások és mitesszerek számára, akkor van egy jó hírünk: épp ellenkezőleg, meggátolja a pattanások kialakulását és a mitesszerekre is jó hatással van.

Érdekesség, hogy a rendkívül sok jótékony hatása mellett a benne található zsírsavaknak köszönhetően a mellrák megelőzésében is fontos szerepet játszik, ezért is érdemes rendszeresen fogyasztanunk és beiktatnunk az étrendünkbe.

Az edzések hatékonyságát és a súlycsökkentést is segíti, mivel a benne található kálium fontos szerepet tölt be az izomműködésben. Persze ezen kívül sok más ásványi anyagot is tartalmaz, mint például a vas, kalcium, foszfor, magnézium, mangán, nátrium és szelén.

Szintén fontos megemlíteni, hogy a szemünk egészségét is támogatja 2 benne található antioxidánssal, ezek pedig a lutein és a zeaxantin. Ezek a vegyületek csökkentik a szürkehályog kialakulásának esélyét is.

Közkedvelt alapanyag a kozmetikai iparban is, sokszor használják fel natúr kozmetikumot készítéséhez. Az A-, E- és B-vitamin tartalma mellett omega-3 és omega-6 telítetlen zsírsavakat is tartalmaz, leggyakrabban pedig arcpakolásokban és hajpakolásokban használják.

Fontos megjegyezni, hogy abban az esetben nem javasolt a fogyasztása, ha véralvadásgátló gyógyszereket kell szednünk, mivel csökkenti ezeknek a hatékonyságát, valamint a hisztamin intoleranciában szenvedőknek sem ajánlják, mivel egyes anyagok az avokádóban gátolják a hisztamin lebontását.

Mi az a hisztaminintolerancia?

A hisztaminintolerancia nem allergia, hanem a hisztamin lebontásának zavara a szervezetben. A bélben termelődő DAO enzim felelős a bevitt hisztamin lebontásáért; ha ez az enzim nem működik megfelelően, a hisztamin felhalmozódik és tüneteket okoz.

A mellrák elleni küzdelemről

Október 1-je világszerte a mellrák elleni küzdelem világnapja volt. Ezen a napon a figyelem azokra a nőkre – és férfiakra – irányul, akik érintettek a betegségben, valamint mindazokra, akik nap mint nap küzdenek a gyógyulásért, a megelőzésért és a tájékoztatásért.

Egészséges sajtok nyomában

A sajtok nemcsak magukban nagyon finomak, hanem az ételeket is sokkal finomabbá varázsolják. A parmezán azért az egyik legjobb választás, mert intenzív aromája miatt már nagyon kevés is elég belőle. Most ráadásul valami nagyon érdekes derült ki róla.

Hallottál már a hipermobilitás szindrómáról?

Vannak esetek, amikor ízületeink kötöttebbek, van, amikor lazábbak és van, amikor már gondot okozhat a lazaságuk. Ez utalhat arra, hogy hipermobilasak vagyunk.

S.I – a japán gerincterápia

Egyre több ember fordul az alternatív kezelések alkalmazása felé, ha valamilyen egészségügyi problémával küzd, ilyen az S.I terápia is.