Menü

Tedd le a cigit!

Most, mikor minden rohamléptekben drágul, nincs is jobb pillanat, mint elkezdeni a cigarettázásról való leszokást. Még ma. Most.

Ha nem az anyagiak miatt döntenénk így, akkor pedig azért javasolt, mert annyira egészségtelen és káros, hogy nem éri meg hódolni ennek az időtöltésnek. A dohányzás egy halálos szokás, mellyel a magunk és a körülöttünk élő emberek életét veszélyeztetjük.
Ha megteszed, hogy lemondasz a nikotinadagról, nem leszel függő, emellett nem fog ingadozni a vérnyomásod, nem fordulnak elő szívritmus zavarok, csökken a tüdőrák és légzési nehézségek kialakulásának esélye, elkerülhető a szívroham, a daganatos betegségek kialakulása.

A dohányzóknak kétszer nagyobb eséllyel szenvednek Alzheimer-kórban, mint nem dohányzó társaik, ez is egy nyomós indok, a nem dohányzók csapatába tartozni, s még a rossz lehelettől és a megsárgult fogaktól sem kell tartanunk, ráadásul, ha már az anyagiakkal kezdtük, egy csomó pénz megmarad, melyet más dolgokra költhetünk. Például egy utazásra. A fogorvos és a cigaretta helyett.

Aki hiúbb, vagy kicsit igényesebb, annak jó hír, hogy a dohányzásról való lemondással javul a bőr szerkezete, cigarettázás nélkül elkerülhető az idő előtti ráncosodás és megereszkedett bőr.

Nőknél a dohányzásról való leszokással az ösztrogén termelés normális szinten tartható, hiszen köztudottan a dohányzás csökkenti a nők ösztrogén szintjét.

Aki babát szeretne, a teherbeesés esélyét növeli, ha nem dohányzik az illető, s kisebb eséllyel születik kis súlyú babánk.

Aki rendszeresen bagózik, folyton köhög, krákog, fullad, nem bír sétálni két emeletet se, a lépcsőzés számára rémálom, így fitt és egészséges életmód szóba sem jöhet, amíg nem tettük le a cigit.

A körülöttünk lévő természetnek is egészségesebb a füstmentes élet, hiszen sem az állatok, sem a növények nem szeretik, ha vágni lehet a cigerattafüstöt.

Aki sportol, bizonyára érzi, milyen könnyen győzi le a kilométereket, akár futva, akár bicajjal, hiszen a tüdő sokkal egészségesebb nikotin és egyéb káros anyagok nélkül.

A leszokás bizonyára nem egyszerű, ám segít ebben, ha keresünk célokat, motivációt.

Csak az érheti el a célt, és szokhat le a dohányzásról, aki valóban motivált. Gondoljunk a fent felsorolt dolgokra, s máris megéri letenni a cigarettát.

Ha sikerült, ünnepeljük meg a leszokást, a visszaesés elkerülése érdekében pedig próbáljuk elkerülni a stresszt!

Változtassunk táplálkozási szokásainkon! A dohányzásról való leszokás sokaknál együtt jár a hízással, mert pótcselekvéseket keresnek. Ez legyen sport, vagy valami más, semmiképp sem a nasi, a cukrászda, a sütemények és a hűtőszekrény.

Ha ezt mind sikerrel végig tudja csinálni, Ön fog a legjobban meglepődni, milyen jól és energikusan, egészségesen érzi majd magát!

Légzőgyakorlatok, amelyek nyugtató hatásúak

A stresszfaktorokat nem tudjuk elűzni,, azon azonban dolgozhatunk, hogy kezelni tudjuk saját érzelmeinket, illetve mérsékeljük a feszültséget. Nagyszerű és könnyen elsajátítható stresszkezelő módszer például a légzőgyakorlat, amelyből számtalan változat ismert, így tényleg mindenki megtalálhatja a neki leginkább megfelelő típust. Az alábbiakban a Women's Health gyűjtése alapján ismertetünk néhányat, és mindenkit arra biztatnánk, hogy kísérletezzen bátran - mentális és lelki egészsége érdekében megéri.

Ganglion– dudor az ízületeken

Sokszor érezhetünk ízületeinknél fájdalmat, egy-egy mozdulat is nehezünkre eshet, de van úgy, hogy már nem csak fájdalom, hanem fizikai jel is látható, ez pedig utalhat ganglion cisztára.

Napégés – így kezeld

Már nem csak nyáron jelentenek gondot a napsugárzás okozta bőrproblémák, a napégés lehet enyhe, de lehet súlyos is. Adunk pár tippet, hogyan kezeld, ha bőrödnek túl sok volt a napból.

A torokfájás okai

A torokfájásnak számos, rendkívül szerteágazó oka lehet, és nem árt tudni, hogy a torokfájás nem önálló betegség, hanem egy tünet. A panaszt okozó betegségtől függően változhat a fájdalom jellege szerint: gombócérzés, viszketés jelentkezhet és lehet fájdalmas a nyelés is. Az intenzitását tekintve is változatos lehet, az egyszerű kellemetlenségtől a súlyos, alig elviselhetőig változhat.

Az ínhüvelygyulladásról

Az ínhüvelygyulladás (tenosynovitis) világszerte emberek millióit érintő fájdalmas és hátráltató mozgásszervi betegség, ami a test különböző részein jelentkezhet. Leggyakrabban a csuklók, az ujjak inai, valamint az Achilles-ín érintett.