Menü

A zöld tea áldásos hatásai

A zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala, mely az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. A zöld tea népszerűségének oka, hogy nemcsak élénkítő hatású, hanem alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom ital.

A zöld teát egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik, meleg éghajlaton. A leveleket általában kézzel szüretelik, feldolgozási módok alapján pedig három alapvető teafajtát különböztetünk meg: zöld tea, fekete tea, oolong tea. Mi ma a zöld tea hatásaival foglalkozunk.

A zöld tea egyik legfontosabb előnye, hogy ez a fajta tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst. A leveleket gőzölés után sodorják, majd hőhatásnak teszik ki, hogy aztán a szárított tealeveleket forrázzuk és fogyasszuk.

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, kulcsfontosságú szerepet tölt be a rákellenes, antioxidáns szerepében, rendszeres fogyasztásának jótékony egészségügyi hatása hatása széles körben bizonyított, több évig tartó tudományos kutatások igazolják, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől, fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, emellett segíti a testzsír csökkenését, így eredményes kiegészítője diétáknak, fogyókúráknak.

Az antioxidánsok leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. Szakértők szerint a legjobb minőségű zöld teák Japánból származnak, s mivel koffeintartalma alacsony, így az esti órákban is fogyaszthatjuk.

Elkészítésekor tegyük a leveleket vagy a filtert egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni 2-3 percig és fogyaszthatjuk is. Ami az arányokat illeti, kiindulási alapként használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez. A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá egy kevés citromlevet, esetleg gyömbért.

A teát eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárva, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

Zöld tea vásárlásakor legyünk óvatosak, hiszen a hipermarketekben és a drogériákban is kapható olcsó filteres teautánzatok nem nyújtják a fent említett hatásokat, legbiztonságosabb teaházakból beszerezni. Ha eddig nem kóstoltuk, érdemes mostantól ezt a szokást bevezetni és naponta fogyasztani az egészséges nedűből.

Étkezz okosan, gondolkodj gyorsan! – Gyerekeknek szóló agytápláló tippek

Minden szülő szeretné, ha gyermeke okos, figyelmes és energikus lenne. Tudtad, hogy az, amit megesznek a gyerekek, hatással van az agyműködésükre és a tanulási képességeikre is? Vannak olyan ételek, amiket gyakrabban érdemes a tányérjukra tenni, mert segítik a memóriát, a koncentrációt és az általános szellemi frissességet. Nézzük, melyek ezek az igazi “okosító ételek”!

Őszi ízek kavalkádja

Az ősz beköszöntével nemcsak a természet ölt aranybarna és vörös ruhát, hanem a konyha is új színekben és ízekben gazdagszik. A piacokon megjelennek a szezon jellegzetes alapanyagai, amelyek nemcsak finomságokat ígérnek, hanem igazi hangulatot is varázsolnak a mindennapokba.

Szuperélelmiszerek, amiket könnyen beépíthetsz a mindennapokba

A szuperélelmiszer egy nagyon felkapott kifejezés manapság, ami egészségünkre gyakorolt jótékony hatásával kapcsolatos. Nézzük, hogy mire is kell gondolnunk ilyenkor.

Zabreggeli – a nap indító szupereleme

A reggeli nem véletlenül számít a nap legfontosabb étkezésének. Amit ébredés után először elfogyasztunk, az alapvetően meghatározza a közérzetünket, energiaszintünket és teljesítményünket.

Matcha tea – a zöld energia titka

A matcha tea egy Japánból származó, porrá őrölt zöld tea, amelyet már több mint ezer éve fogyasztanak. Különlegessége, hogy a teljes tealevelet isszuk meg feloldva, így sokkal több hatóanyag jut a szervezetbe, mint a hagyományos zöld tea fogyasztásakor.