Menü

A zöld tea áldásos hatásai

A zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala, mely az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. A zöld tea népszerűségének oka, hogy nemcsak élénkítő hatású, hanem alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom ital.

A zöld teát egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik, meleg éghajlaton. A leveleket általában kézzel szüretelik, feldolgozási módok alapján pedig három alapvető teafajtát különböztetünk meg: zöld tea, fekete tea, oolong tea. Mi ma a zöld tea hatásaival foglalkozunk.

A zöld tea egyik legfontosabb előnye, hogy ez a fajta tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst. A leveleket gőzölés után sodorják, majd hőhatásnak teszik ki, hogy aztán a szárított tealeveleket forrázzuk és fogyasszuk.

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, kulcsfontosságú szerepet tölt be a rákellenes, antioxidáns szerepében, rendszeres fogyasztásának jótékony egészségügyi hatása hatása széles körben bizonyított, több évig tartó tudományos kutatások igazolják, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől, fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, emellett segíti a testzsír csökkenését, így eredményes kiegészítője diétáknak, fogyókúráknak.

Az antioxidánsok leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. Szakértők szerint a legjobb minőségű zöld teák Japánból származnak, s mivel koffeintartalma alacsony, így az esti órákban is fogyaszthatjuk.

Elkészítésekor tegyük a leveleket vagy a filtert egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni 2-3 percig és fogyaszthatjuk is. Ami az arányokat illeti, kiindulási alapként használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez. A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá egy kevés citromlevet, esetleg gyömbért.

A teát eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárva, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

Zöld tea vásárlásakor legyünk óvatosak, hiszen a hipermarketekben és a drogériákban is kapható olcsó filteres teautánzatok nem nyújtják a fent említett hatásokat, legbiztonságosabb teaházakból beszerezni. Ha eddig nem kóstoltuk, érdemes mostantól ezt a szokást bevezetni és naponta fogyasztani az egészséges nedűből.

Könnyű ételek meleg napokra

Szeretnél valami finomat enni, de nincs kedved a kánikulában órákat tölteni főzéssel a tűzhely felett? Itt van néhány egyszerű recept, amelynek segítségével egészséges és laktató ételeket tudunk készíteni, főzés nélkül, akár tíz perc alatt!

Édesítőszerektől depresszió

A depresszió gyakori betegség, amely szinten minden felnőttet érint valamilyen formában az élete során. Jellemző rá, hogy negatívan befolyásolja az érzelmeket, a gondolkodást és a viselkedést is. Számos tünete van, ezek közül leggyakoribb a lehangoltság és az érdeklődés vagy az öröm hiánya. Viszont adódik a kérdés, hogy mi okozza a problémákat, hogyan lehetünk letörtek az édesítőszerektől?

A szinten tartó alkoholbeteg

Mielőtt még az alkoholizmus szintjeivel kezdünk el foglalkozni, a toleranciaszint kérdésköréről kell ejtenünk néhány szót. Toleranciaszintnek nevezzük az alkohollal kapcsolatos tűrőképességet, vagyis azt, hogy mennyi alkoholt tudunk egyszerre elfogyasztani különösebb probléma nélkül.

Alkoholmentes üdítők, mint belépő drog

Mindenki tudja, hogy a cukros üdítők rosszak, mert túl sok bennük a cukor – a kólában, energiaitalokban ráadásul sok sav és koffein is van –. A gyümölcslevek jelentős része is sok hozzáadott cukrot tartalmaz, a mesterséges édesítőkből-ízesítőkből készített löttyökről ne is beszéljünk. Ezekhez képest sokkal jobb választásnak tűnhet az alkoholmentes sör, citromos, meggyes ízben, amit lehet inni a nyári melegben. De biztosan olyan jó választás ez?

A nátrium-glutamát egészségre gyakorolt hatásai

A nátrium-glutamát, röviden MSG vagy E621 a világon legnagyobb mennyiségben használt ízfokozó adalékanyag, melyet az élelmiszeripar előszeretettel tesz bele a lehető legváltozatosabb ételekbe, a levesektől kezdve a sajton és a paradicsomszószon keresztül a húsfélékig. Kicsi az esélye annak, hogy egyáltalán nem fogyasztottunk MSG-t az elmúlt huszonnégy órában.