Menü

A zöld tea áldásos hatásai

A zöld tea a világ egyik legnépszerűbb frissítő itala, mely az ősi Kínából származik, és innen terjedt el egész Ázsiában, majd szerte a világon. A zöld tea népszerűségének oka, hogy nemcsak élénkítő hatású, hanem alacsony koffeintartalmú, egészséges és finom ital.

A zöld teát egy örökzöld fatermetű növény, a Camellia sinensis leveleiből készítik, a teaültetvényeken bokorméretű cserjék formájában termesztik, meleg éghajlaton. A leveleket általában kézzel szüretelik, feldolgozási módok alapján pedig három alapvető teafajtát különböztetünk meg: zöld tea, fekete tea, oolong tea. Mi ma a zöld tea hatásaival foglalkozunk.

A zöld tea egyik legfontosabb előnye, hogy ez a fajta tea tartalmazza a legtöbb antioxidánst. A leveleket gőzölés után sodorják, majd hőhatásnak teszik ki, hogy aztán a szárított tealeveleket forrázzuk és fogyasszuk.

A zöld tea gazdag jótékony hatású flavonoidokban, kulcsfontosságú szerepet tölt be a rákellenes, antioxidáns szerepében, rendszeres fogyasztásának jótékony egészségügyi hatása hatása széles körben bizonyított, több évig tartó tudományos kutatások igazolják, hogy véd a szív- és érrendszeri betegségektől, fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét, emellett segíti a testzsír csökkenését, így eredményes kiegészítője diétáknak, fogyókúráknak.

Az antioxidánsok leküzdik a szervezetben található szabad gyököket, ezáltal erősítve az immunrendszert. Szakértők szerint a legjobb minőségű zöld teák Japánból származnak, s mivel koffeintartalma alacsony, így az esti órákban is fogyaszthatjuk.

Elkészítésekor tegyük a leveleket vagy a filtert egy teáscsészébe, öntsünk rá forró vizet, majd hagyjuk állni 2-3 percig és fogyaszthatjuk is. Ami az arányokat illeti, kiindulási alapként használjunk 1-2 teáskanál (3-5 g) szálas zöld teát 1-1,5 dl vízhez. A felöntött és leszűrt zöld teát fogyaszthatjuk önmagában, vagy adhatunk hozzá egy kevés citromlevet, esetleg gyömbért.

A teát eredeti csomagolásában és/vagy szorosan lezárva, fénytől és nedvességtől védve kell tárolni.

Zöld tea vásárlásakor legyünk óvatosak, hiszen a hipermarketekben és a drogériákban is kapható olcsó filteres teautánzatok nem nyújtják a fent említett hatásokat, legbiztonságosabb teaházakból beszerezni. Ha eddig nem kóstoltuk, érdemes mostantól ezt a szokást bevezetni és naponta fogyasztani az egészséges nedűből.

Az 5 leghatásosabb méregtelenítő étel

A helytelen táplálkozás miatt a testünkben sok salakanyag, a kötőszövetekben pedig sok felesleges víz halmozódhat fel. Ám akadnak ételek, amelyekkel könnyedén elkerülheted ezeket a problémákat!

A kígyóuborka meglepő hatásai

A kígyóuborka amellett, hogy sokoldalúan felhasználható a konyhában, a szervezetre is számos jótékony hatással bír, ami messze túlmutat a szem alatti karikák eltüntetésében.

A feldolgozott élelmiszerek káros hatásai

Az egészséges életmóddal foglalkozó szakemberek szerint a cukor, a finomított szénhidrátok után a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása miatt van komoly ok az aggodalomra. Egyre több dietetikus, életmódtanácsadó javasolja a feldolgozott élelmiszerek fogyasztásának visszaszorítását. Vajon tisztában vagyunk azzal, melyek ezek az ételek, italok?

Mézbogyó - ültesd, csodáld, termeszd, használd fel

Szeretjük a környezetünkben a bokrokat, amik szép zöldek, de ha még termést is hoznak, ami még ehető is, egészséges is és finom is, akkor az csak egy aduász lehet. Ismerd meg a mézbogyót!

Gyógynövények emésztési problémákra

Immunsejtjeink 80%-a a belekben található, a bélrendszer tehát egy nagyon érzékeny, intelligens szervünk, ami egész testünk működéséért felelős.Az emésztési problémák is fontos jelzések, melyek mutatják, hogy valami nincs rendben a szervezetünkben. Ezek a gondok több-kevesebb rendszerességgel mindenkinél felbukkannak enyhébb vagy súlyosabb formában.