Menü

Miért épp a nordic walking?

Sokan vannak, akik szeretnének mozogni, de nem tudnak edzőterembe járni, intenzívebb sportot folytatni, ennek ellenére törekednek a mozgásra, néhány kiló leadására, fitt életmód folytatására, egészséges élet kialakítására. A nordic walking edzés számukra igazán tökéletes választás lehet.

A nordic walking (magyarul északi gyaloglás) lényege, hogy egy pár speciális bot és egy különleges gyaloglási technika segítségével mozogjunk. Ez az a sport bárhol és bármikor végezhető, számos jótékony hatása van és nem utolsó sorban egy páratlan természetközeli élmény.

Miért épp a nordic walking? Mert ez az edzés egy remek szabadtéri program, egy sportos gyaloglás a természetben és bár nem tűnik így elsőre, mégis az izmok 90%-át mozgatja meg, ami nagyon hatékonynak mondható.

A tevékenység során talán kevesen tudják, de nem mindegy milyen módon használjuk a botokat és hogy gyalogolunk, ugyanis ennek is megvan a maga technikája. Talán sokakat meglep, de a nordic walkingnak 24 féle technikája létezik. A fogyáshoz legalább egy órányi gyaloglás szükséges, hogy meginduljon a zsírégetés, ám e sportág előtt is szükséges természetesen a megfelelő bemelegítés.

Ez a gyaloglás közepes intenzitású mozgás, mely, ha pulzusunkat a zsírégető tartományban tartjuk, segíti a fogyást. Ahhoz, hogy látványos legyen az eredmény, legalább heti három alkalommal mozogni kell.

A nordic walking előnyei közé sorolható, hogy egyáltalán nem terheli meg az ízületeket, mégis átmozgatja az izmok 90%-át, nagyon jó a gerincre és magas zsírégető hatása miatt a fogyáshoz is hozzájárul.

Képes orvosolni a nyak és a váll merevségét, kiváló stresszoldó, növeli a tüdőkapacitást, csökkenti a vérnyomást, s bármely életkorban elkezdhető, egyedül, vagy társaságban is végezhető.

A természetben végzett sportok segítenek elszakadni a civilizációtól, kikapcsol az agyunk, megnyugszik a lelkünk, kitisztul a fejünk. Gyaloglás közben megérint az erdő, eggyé válhatunk a természettel, a sport pedig közösségteremtő erejű, társaságban pedig köztudottan gyorsabban megy az idő és könnyebben fogynak a kilométerek!

Aki ülőmunkát végez, annak különösen javasolt a séta, gyaloglás beiktatása, számukra tökéletes választás ez a tevékenység, mely sport is és meditáció is egyben. A nordic walking remekül kombinálható más sportokkal is, akár konditermi edzéssel, akár tornával, túrázással, vagy akár biciklizéssel.

Amit tudni kell az antidepresszánsokról

A depresszió első hatékony gyógyszereit a szerencsés vakvéletlennek köszönhetjük, az újabbak azonban már célzott tudományos kutatás eredményei. Mit kell tudnunk a depresszió gyógyszeres kezeléséről?

Ékszertisztítás házi módszerekkel

Sokan szeretnek ékszert hordani, többen le sem veszik fürdésnél, alvásnál őket, a mindennapi használatból kifolyólag azonban zsír, krémek, szappan, kosz és egyebek rakódnak le rajtuk, ezektől a lepedékektől pedig elszíneződhetnek.

Okosóra gyerekeknek

Rohanó világot élünk, mindent próbálunk a lehető leggyorsabban lerendezni, a gyerekeink is ebben nőnek fel, a kommunikáció sem a régi, mindenünk lassacskán digitális lesz. Végig kell gondolnunk, hogy ebből mit adunk a gyerekeinknek, mit engedünk és hol az a bizonyos határ.

Futóverseny-etikett. Mire figyeljünk?

Sok futóverseny tömegeket vonz és mozgat meg, éppen ezért fel kell hívni a figyelmet arra, hogy itt is vannak bizonyos illemszabályok, amiket érdemes, vagy inkább illik betartani, egyrészt, hogy vigyázzunk magunkra, másrészt, hogy figyeljünk egymásra. Egy kis futóetikett következik.

Elektromos vagy hagyományos fogkefe?

Sokan feleslegesnek tartják, mások kizárólag az elektromos fogkefére esküsznek. Megmutatjuk milyen szempontok alapján érdemes dönteni.