Lúgosító ételek, a test természetes egyensúlya érdekében
- Dátum: 2022.09.04., 07:13
- Udvari Fanni
- képek:pexels.com
- antioxidáns, diéta, egészség, energia, étkezés, fogyás, lúgosítás
Ha lúgosítani szeretnél, tudnod kell, hogy mely ételek váltanak ki lúgosító hatást a szervezetedben. Az alap elmélet az, hogy bármilyen ételt ehetsz, anélkül, hogy azon aggódnál, hogy savasít, azonban néhány lúgosabb, mint a többi.
Nem muszáj csak lúgos élelmiszereket fogyasztani annak érdekében, hogy lúgos pH értéket érj el. A bevitt táplálék egy része savas kell, hogy legyen, de próbáld meg mindig a természetes, teljes értékű élelmiszereket választani, mint például a zöldségek, a gyümölcsök vagy a gabonafélék.
Mandula és mandulatej
Ez a finom magocska szinte az összes egészséges étel listán szerepel, ráadásul lúgosító étel is. Hozzájárul az izmok növekedéséhez, csökkenti a koleszterinszintet és segíti a súlycsökkentést. Nem kell marékszámra enni, annak érdekében, hogy kifejtse a hatását, mégis kiváló nasi, amit bárhová magaddal vihetsz és étkezések között is fogyaszthatod.
Amaránt (disznóparéj)
Ezt a gabonafélét nem sokan ismerik fogyasztás szempontjából. Bármelyik lúgosító alapú diétába beleillik. Amellett, hogy lúgosító hatása van, nagy mennyiségben tartalmaz fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat, amelyek mind szükségesek az egészségünkhöz. Ha nem vagy benne biztos, hogy hogy kell elkészíteni, számos receptet találsz hozzá az interneten.
Articsóka
Az articsókát gyakran teszik salátákba vagy leturmixolva szószokba, számos oka van, hogy miért érdemes beépíteni a mindennapi étrendünkbe. Az egyik például az, hogy lúgos kémhatása miatt növeli a szervezet pH értékét. Tele van antioxidánssal, tisztítja a májat és segíti az emésztést. Tehát egy saláta sok zöld levéllel és egy marék articsókával összekeverve tökéletes választás lehet.
Rukkola
Ezt a leveles zöldséget kötelező ismerni. A rukkola gyakran szerepel a méregtelenítő étrendekben, nagyrészt azért, mert lúgosít. Ez az ultraegészséges növény tele van A-vitaminnal és kalciummal. Sokszor a kalciumot a tejtermékekkel azonosítjuk, viszont sok zöldség tökéletes alternatív kalciumforrás lehet.
Spárga
Maradjuk a szuperzöldségeknél – a spárga lúgosítja a testet, hiszen ez az egyik legerősebben lúgosító zöldségünk. Viszont nem csak ezért olyan egészséges. Tartalmaz antioxidánsokat, tápanyagokat és számos méregtelenítő összetevőt is. A spárgának emellett öregedésgátló hatása is van, így bőven van okunk elkezdeni beépíteni az étrendünkbe.
Avokádó és avokádóolaj
Nem meglepő, hogy az avokádó is szerepel a listán. Ez a krémes zöld gyümölcs tele van különböző hasznos tápanyagokkal, így a legtöbb hasonló listán helyet kap. Káliumban és egészséges zsírokban igen gazdag, így a lúgosítás mellett más előnyökhöz is juthatsz a fogyasztásával. Az avokádóolajat hozzákeverheted más, nem lúgosító vagy akár savas hatást kifejtő olajokhoz.
Bazsalikom
Lehet, nem is tudtad, hogy akár a gyógynövények vagy a fűszerek is hatással lehetnek a testet pH értékére. De mint kiderült, vannak jó fűszerek és rossz fűszerek. A bazsalikom például lúgosít, és mellette egyéb más jótékony tulajdonsága van, mint például a flavonoid tartalma, ami hozzájárul a test gyógyulásához.
Cékla
A cékla most népszerűbb, mint valaha, ráadásul lúgosító hatása is jelentős. Azért olyan fontos zöldség, mert tartalmaz egy ritka fitonutrienst, a betalint, amelynek rákmegelőző hatása van.
Fogyaszthatod köretként, salátában, turmixokban vagy akár brownie-t süthetsz belőle! Fontos, hogy frissen vásárold meg, majd otthon párold meg, mivel így megmarad a tápanyagtartalma.
A hipochondria tünetei

A hipochondria egy olyan mentális betegség, amelynél a beteg szinte kényszeresen keresi a szervezetében fellépő kóros elváltozásokat, bebeszél betegségeket, magára ismer különféle egészségügyi problémákban, holott szervi baja általában nincsen.
Közérzetjavító színek

Köztudott, hogy egyes színek segíthetnek megtalálni a belső békénket és kreativitásunkat, hatással lehetnek a hangulatunkra, közérzetünkre, míg más árnyalatok túlzásba vitt használata hamar szorongóvá és idegessé tehet bennünket.
Mi a hidegterápia és miért olyan népszerű?

A hidegterápia, más néven krioterápia, egy olyan kezelési módszer, amely hideg hőmérséklet alkalmazásával segít csökkenteni a fájdalmat, gyulladást és duzzanatot. A terápia során a test egy részét vagy az egész testet rövid időre nagyon alacsony hőmérsékletnek teszik ki.
A mém pszichológiája: miért találjuk viccesnek?

Napjaink digitális világában az internetes mémek villámgyorsan terjednek, formálják a közbeszédet és egyetlen kép vagy mondat erejével képesek társadalmi jelenségekre reflektálni. De mitől lesz sikeres? Miért válik bizonyos tartalom kulturális jelenséggé, míg mások feledésbe merülnek? Az alábbiakban a mémek működéséről, eredetéről és hatásáról tudhatunk meg többet
Az újságírói munka mentális lenyomata

Az újságírás nem csupán egy szakma, hanem egy sajátos gondolkodásmód is, amely fokozatosan beépül a szakember világlátásába. Zsurnalistaként nem csupán híreket közlünk, hanem szűrőként is működünk, kutatunk és olvasunk. Még ha olykor elveszítjük a lelkesedésünket, továbbra is megfigyelünk, kérdezünk, rendszerezzük az információkat és kritikus szemmel elemezzük a világot. Azonban hogyan hat ez hosszú távon a gondolkodásunkra?